Een gasproductiesite in Ras Laffan, Qatar.
AP2009

Duitsland sluit grote gasdeal met Qatar: LNG moet weggevallen Russisch gas mee helpen opvangen

Het Qatarese QatarEnergy en het Amerikaanse ConocoPhilips hebben een grootschalig contract beklonken met Duitsland rond de levering van vloeibaar aardgas (LNG). De Duitsers zijn zo voor 15 jaar zeker van een aanzienlijke stroom LNG uit de golfstaat.

Vanaf 2026 zal Qatar jaarlijks 2 miljoen ton LNG leveren aan de Duitse LNG-terminal van Brunsbüttel, bij de Waddenzee, en dat voor 15 jaar. Dat is vanochtend aangekondigd in Qatar. "Duitsland staat voor de grootste gasmarkt van Europa en we zijn begaan met hun energieveiligheid", klinkt het bij de Qatarese minister van Energie Saad al-Kaabi. Het Amerikaanse ConocoPhilips, dat in Qatar actief is, is betrokken bij de deal.

Het gascontract heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Het is namelijk een publiek geheim dat verschillende Europese landen volop op zoek zijn naar alternatieven voor het Russische aardgas. Maar tegelijkertijd willen ze zich niet vastzetten in langetermijncontracten, nu ze de omslag proberen te maken naar hernieuwbare energie. Duitsland, dat voor de oorlog nog meer dan de helft van zijn gas aankocht uit Rusland, klopte daarvoor al een hele tijd geleden aan bij Qatar. 

Maar dat land zoekt zelf traditioneel naar langetermijnafnemers. Vorige week nog sloot het golfstaatje een gigacontract af met China, voor de levering van 4 miljoen ton LNG per jaar, gedurende 27 jaar. Uiteindelijk klopten de Duitsers en Qatari hun onderhandelingen af op een deal over 15 jaar. Tegen 2045 wil Duitsland klimaatneutraal zijn. Die ambitie zou door dit contract niet veranderen.

Meest gelezen