Eeklo haalt alles uit de kast om fusiepartner te vinden: "Zelfs de naam Eeklo mag verdwijnen"

Eeklo is bereid om alles uit de kast te halen om een fusiepartner te vinden. Eerder al gaven Sint-Laureins, Maldegem en Lievegem aan dat ze een fusie met Eeklo niet zien zitten. Eeklo kijkt nu vooral naar Kaprijke en eventueel ook Assenede. Met een burgerpanel, een subsidie van 1 miljoen euro en mogelijk ook een naamswijziging wil Eeklo mogelijke fusiepartners overtuigen. 

1miljoen euro, een burgerpanel en zelfs de naam "Eeklo". De stad legt al zijn troeven op tafel om een fusiepartner te vinden. Want, een fusie biedt alleen maar voordelen, zegt burgemeester Luc Vandevelde (SMS). "Uit onderzoek van een extern studiebureau blijkt dat een fusie een meerwaarde biedt op vlak van bestuurskracht, financiële mogelijkheden, cultuurbeleving, toerisme en dienstverlening. Alleen maar voordelen dus, voor de gemeenten, maar ook voor de burgers."

Na Lievegem en Maldegem haakt nu ook Sint-Laureins jammer genoeg af

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester Eeklo

Eén probleem, Eeklo vindt maar geen partner om mee te fuseren. "Lievegem en Maldegem lieten eerder al weten dat ze niet geïnteresseerd zijn en nu haakt ook Sint-Laureins jammer genoeg af. Nochtans zijn Sint-Laureins en Kaprijke de meest voor de hand liggende partners, omdat we al een politiezone delen. Assenede toont ook wel interesse, maar aangezien we niet aan elkaar grenzen, moeten we eerst een andere fusie aangaan met bijvoorbeeld Kaprijke."

Burgerpanel op vraag van Kaprijke

Kaprijke is bereid om een burgerpanel op te richten. Die gemeente liet gisteren weten dat het een extern adviesbureau inschakelt om zo'n burgerpanel samen te stellen, dat mee kan nadenken en advies kan geven over een mogelijke fusie. Kaprijke vraagt zijn buurgemeente hetzelfde te doen en Eeklo gaat alvast in op die vraag. "Onze fusieprojectgroep zal het voorstel verdedigen in het schepencollege. We moeten alle kansen grijpen om een fusie mogelijk te maken en als dit een stap is om een gedragen standpunt te hebben vanuit de bevolking, mogen we dat niet laten passeren."

Een fusie met Eeklo betekent een jaarlijkse bonus van een miljoen euro

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester Eeklo

Eeklo heeft als mogelijke fusiepartner een belangrijke troef die andere niet hebben. "Aangezien wij behoren tot de regionale steden, is er een extra bonus voorzien van de Vlaamse overheid. Een fusie met Eeklo betekent een jaarlijkse bonus van een miljoen euro. Mocht daarbij ook nog Assenede aansluiten, verdubbelt dat bedrag nog."

Als er een fusie komt, dan zal dat een nieuwe stad met een nieuwe naam zijn

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester Eeklo

Eeklo is zelfs bereid om zijn naam op te geven. "Op vlak van inwoners is Eeklo de grootste partner en dat schrikt heel wat buurgemeenten af om een fusie aan te gaan. Maar als er een fusie zou komen, dan zal dat een nieuwe stad of gemeente zijn. Niet Eeklo, niet Kaprijke of Sint-Laureins, maar wel een nieuwe naam. Iedereen denkt dat Eeklo de bovenhand zal nemen en alles naar zich toe zal trekken, maar dat klopt niet. Ik wil hier heel graag een inhoudelijk gesprek over voeren, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd."

Imagoprobleem

Ook het imago van de stad Eeklo lijkt enkele gemeenten af te schrikken. "Naar imago toe zijn we niet de meest begeerde stad, hoewel we heel veel inspanningen doen naar onze burgers toe. De studie bevestigt dat we voor onze buurgemeente heel wat dienstverlening aanbieden, zoals een zwembad, een ziekenhuis, scholen, cultuurhuizen en een station. Iedereen beseft dat Eeklo een belangrijke speler is, maar een fusie is precies nog een stap te ver."

Meest gelezen