KIJK. Dominique Persoone proeft futuristische chocolade: “smaak werd bepaald met artificiële intelligentie”. Kan dat lekker zijn?
Een opvallend mailtje belandde in de mailbox van de HLN Eten-redactie: een Fins merk meldde ons dat we exclusief ‘de chocolade van de toekomst’ in handen konden krijgen. Een box futuristische melkchocolade, waarvan de smaak bepaald werd met artificiële intelligentie: de chocolade van ieders dromen, volgens het bericht. We besloten de proef op de som te nemen, een box op te vragen en topchocolatier Dominique Persoone zijn oordeel te laten vellen.
Zou jij erop klikken als een Finse chocolatier je een mailtje stuurt met de boodschap dat hij de chocolade van de toekomst ontworpen heeft? Ons triggerde het alvast wel. “Wij hebben de melkchocolade van de toekomst gecreëerd”, leest de mail. “De chocolade van ieders dromen. Wil jij erin bijten?” Iets waar we - tussen alle persberichten door - voor een keertje geen nee tegen zeggen. Want kan dat wel, een chocolade maken waar iédereen graag een hap van neemt?
In oktober krijgen we de futuristische, Scandinavische chocolade aan onze deur. Volgens de informatie die mee is gekomen, is de chocolade innovatief op verschillende vlakken. Allereerst is de smaak gemaakt op basis van artificiële intelligentie. Het Finse technologiebedrijf Aiwo Digital speurde het internet af op zoek naar tweets waarin het woord melkchocolade voorkomt. Zo hebben ze 1,5 miljoen meningen over melkchocolade kunnen verzamelen. De conclusie? Consumenten hebben nood aan verschillende soorten chocolade in verschillende situaties. En daar zijn vijf hoofdbehoeftes uit te halen: impuls, verlangen, vreugde, honger en relaxatie. Iets wat de Finse chocolatier Valio vertaalt heeft in een soort piramidevorm. Het resultaat? Een stuk chocolade voor elke behoefte.
Daar stopt het bovendien niet. Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten melkchocolade willen die gezond is. Daarom maakte Valio chocolade die 30 procent minder suiker bevat. Ook is de chocolade lactosevrij. “We willen met dit project aantonen hoe de toekomst van chocolade er kan uitzien”, aldus de fabrikant.
Klinkt mooi, maar is het ook lekker?
Of die chocolade ook te smaken valt? Dat antwoord laten we over aan de ‘Vlaamse Chocolatier van het jaar’ Dominique Persoone. “In de eerste plaats ben ik wel gefascineerd door dit project”, vertelt Persoone. “1,5 miljoen meningen over chocolade analyseren: zoiets zou ik zelf ook wel eens een keertje willen doen. Bovendien ziet de chocoladepiramide er ook gewoon goed uit. Het is hip en trendy. Ik zou zelfs durven zeggen dat het design een beetje lijkt op de binnenkant van de discotheek Zillion.” (lacht)
De eerste laag die Dominique proeft met witte chocolade is de zogenaamde ‘impulslaag’. “Deze laag ruikt heel zoet. Ik mis een beetje een toets van vanille in de geur, en dat laat zich ook merken in de smaak. Die is gewoon veel te zoet. Ook de structuur van de chocolade is niet zoals het moet zijn. Je hebt gewoon geen echte bite of crunch. Chocolade moet kraken als je erin bijt. Dit lijkt eerder op een vulling, dan op echte chocolade.”
De extra crunch is geen meerwaarde. Het lijkt eerder op soldatenkoeken: mijn keel wordt er een beetje droog van.
Ook over de volgende laag is Dominique niet laaiend enthousiast. “De structuur is opnieuw niet oké. Het is eerder een soort mix tussen choco en chocolade. Bovendien is deze laag weer veel te zoet. Al een geluk dat er een beetje zout inzit, want dat maakt de smaak iets aangenamer.” Ook over de derde en vierde laag is Dominique niet echt te spreken. “De ‘vreugdelaag’ bevat een koekje voor extra crunch, maar dat is voor mij geen meerwaarde. Het lijkt eerder op soldatenkoeken: mijn keel wordt er een beetje droog van. De vierde laag is gemaakt met iets donkere melkchocolade en wat salty caramel, dus die zou iets bitterder moeten zijn. Maar dat is niet het geval. Opnieuw is het te zoet voor mij.”
Kan de laatste relaxatielaag de andere lagen dan doen vergeten? “Opnieuw geen winnaar", verzucht Persoone. “Hier zitten stukjes hazelnoot en amandel in, en die proef je wel, maar er zit gewoon te veel zout in. Het overheerst echt. Je zou beter een zak chips met zout eten. En tot slot ook de structuur. Opnieuw is er geen stevige bite. De chocolade zakt gewoon in elkaar.”
Conclusie: eten we deze chocolade binnenkort allemaal of niet?
“Op marketingvlak is dit een topproduct. De uitleg spreekt echt tot de verbeelding, en je wil kennismaken met het product. De smaak zelf is heel teleurstellend. Het is vaak veel te zoet en er zit ook bijna geen ‘kraak’ in. Voor mij zijn het eerder energievullertjes om de dag mee door te komen. Maar of je daar zo’n uitgebreid onderzoek voor moet voeren? Die vraag laat ik in het midden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Groot aantal spaarrekeningen verdwijnt: sneuvelt ook de jouwe deze zomer?
-
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
-
PREMIUM
“Dit vlees is een betaalbaarder alternatief voor een klassieke steak”: topslager Hendrik Dierendonck beantwoordt 10 lezersvragen over de barbecue
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
Samen met mozzarella is fetakaas ongetwijfeld één van de populairste kazen om toe te voegen aan een zomerse salade. Maar de ene feta is de andere niet. “De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk”, verklapt kaasmeester Frederic Van Tricht. “Hij moet romig aanvoelen in de mond.” Welke versie uit de supermarkt leunt goed aan bij die verwachtingen? Hij proeft er 10 en deelt de ultieme bewaartips. “Dit is echt geen geld voor wat je in de plek krijgt.” -
Spaargids.be
Hoeveel zakgeld geef je aan een jong kind? En aan een tiener? Zo maak je een slimme beslissing
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
-
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”