Het inflatiecijfer daalt voor het eerst sinds het begin van de energiecrisis.
Volledig scherm
PREMIUM
Het inflatiecijfer daalt voor het eerst sinds het begin van de energiecrisis. © HLN

Inflatiespook verliest aan kracht, maar juichen we niet te vroeg? “De weg naar 2 procent is nog zeer lang”

“Het is gebeurd”, zou een bekend quizmaster zeggen. Nadat het inflatiecijfer maand na maand bleef stijgen, is er nu eindelijk een daling. Na de historische piek van 12,3 procent vorige maand, bedraagt de algemene prijsstijging nu 10,6 procent. Is hiermee de weg terug ingezet? Waar blijven we het inflatiespook wel nog voelen? En wat betekent dit voor uw loonindexering? Drie experten laten hun licht schijnen op de zaak.

37 reacties

  • Bert De Bruin

    1 jaar geleden
    Begin deze week op het franse nieuws zei de direkteur van een Auchan in de grensstreek dat momenteel ruim 40% van zijn clienteel uit Belgie komt. Reken nu maar eens uit hoeveel miljoenen aan direkte btw inkomsten de staat dagelijks misloopt als je alle Belgen samentelt die over de grenzen hun inkopen doen. Dat zijn vele miljarden per maand.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Het is niet dat er iets goedkoper wordt. Het wordt iets minder snel duurder. Volgend jaar dus maar 10% er bij in de plaats van 12%. Dat is dan op 2 jaar 22%. Zie dat met ons netto inkomen nog niet gebeuren. En je spaarbuffer is op 2 jaar tijd wel 1/5 verdampt.
  • Vital Verstraten

    1 jaar geleden
    Van waar weer die 2 procent. Wie komt met deze ONZIN?, de taak van de ECB , zie hun website, is prijsstabiliteit, en dat betekent niet 2 procent maar 0 procent. Welke niet verkozen onbenullen begrijpen dit niet. De uitleg dat het goed is voor de economie doet er niet toe, wel het resultaat voor de burger, de BAAS waarvoor zij werken, maar dat zijn ze vergeten en denken dat wij voor hun werken, maar dat is niet hoe het moet werken! De BURGER hoor te beslissen !!!.
  • Paul Boeie

    1 jaar geleden
    K vraag mij af waar die mannen die de inflatie berekenen gaan winkelen . Bij sommige voedingsmiddelen zie ik stijgingen van 100 tot 200 % .
  • An Vanden Bossche

    1 jaar geleden
    Op de website van statbel, consumptieprijsindex, wordt haarfijn uitgelegd hoe de index berekend wordt, velen schijnen dat niet te begrijpen. Het is gewoon een optelling van een korf producten en diensten die duizenden Belgen in een jaar kopen. Je kan nagaan hoeveel % voor elk product en ook de evolutie van die weging over de jaren. Van enige manipulatie is geen sprake.