50-tal VRT-werknemers ontslagen, vakbond noemt het "een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de VRT"

Een 50-tal medewerkers van de VRT (41 voltijdse equivalenten) worden vandaag en morgen ontslagen in het kader van het transformatieplan. Het totale aantal ontslagen in de besparingsperiode tot 2025 is wel verder teruggedrongen tot 61 voltijdse equivalenten, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

De directie van de VRT heeft gisteren en vandaag mails gestuurd naar de betrokken personen met een uitnodiging voor een gesprek de dag erna over hun ontslag, zo bevestigen Carlos Van Hoeymissen van ACV en Wies Descheemaeker van ACOD. Beiden zeggen dat medewerkers van Eén en Canvas in verhouding het zwaarst getroffen zijn.

"Bijltjesdag bij VRT", zo tweette VRT-journaliste Phara de Aguirre in de loop van de namiddag. "In de ene gang tranen bij collega's die een vergaderverzoek gekregen hebben, in de andere gang opluchting bij collega's die dat niet gekregen hebben."

Een bekende naam die op haar privé sociale media-account aangaf dat ze ontslagen is, is Annick Ruyts, die docureeksen als "Grenzeloze liefde" en "We are from Belgium" maakte. Ruyts werkte al 33 jaar voor de openbare omroep. Op dit moment was ze eindredacteur van het Canvas-programma "Alleen Elvis blijft bestaan". Thomas Vanderveken, de presentator van dat programma, reageerde al op Twitter. 

"We zijn bezig het transformatieplan uit te voeren", bevestigt VRT-woordvoerder Vermeir. In dat kader worden er gesprekken gevoerd met medewerkers die gedwongen moeten vertrekken. 

De woordvoerder benadrukt dat er voor de getroffen mensen "een ruim pakket aan ondersteunende maatregelen" is, zoals outplacement, begeleiding en indien nodig ook psychologische ondersteuning. "Maar het blijft natuurlijk een moeilijke boodschap." 

De raad van bestuur van de VRT keurde het transformatieplan 2023-2025 een week geleden goed. Het aantal gedwongen ontslagen werd verminderd tot ongeveer 68, tegen een initieel aantal van 116.

Intussen is dat aantal verder verlaagd, tot 61 voltijdse equivalenten, zegt Vermeir nog. Dat heeft te maken met mensen die toch vroeger dan gepland met pensioen gaan en met vacatures die zijn geschrapt, zegt de VRT-woordvoerder.

Een 50-tal medewerkers moeten de VRT dus na dit jaar verlaten, voor de anderen zou dat in 2024 of 2025 zijn. "Maar we bekijken of we dat aantal nog verder kunnen matigen", aldus Vermeir. 

"Eén van de zwartste dagen in de geschiedenis van de VRT"

ACOD'er Descheemaeker spreekt van "één van de zwartste dagen in de geschiedenis van de VRT. De openbare omroep wordt in het hart en in de ziel getroffen door het ontslag van de collega's", zegt de vakbondsman. De vakbonden bekijken volgens hem nog of er nog acties volgen.

Voor "Het journaal" was er alvast een pancarte te zien met daarop de boodschap: "We leven mee met de collega's die de voorbije dagen de VRT hebben moeten verlaten. Het programma dat u nu ziet was er zonder hen niet geweest."

De openbare omroep moet besparen van de Vlaamse regering. Tegen eind 2025 moet de VRT het jaarlijks met 25 miljoen euro minder doen. CEO Frederik Delaplace stelde in april een eerste versie van het transformatieplan voor, dat na bijstellingen vorige week door de raad van bestuur werd goedgekeurd. 

Behalve de gedwongen ontslagen, omvat het ook het niet vervangen van een 50-tal natuurlijke uitstromers en het uitbesteden van de productie van "Thuis". De soap zal vanaf begin volgend jaar geproduceerd worden door productiehuis Eyeworks.

Meest gelezen