Het proces zal plaatsvinden in het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere. Onder meer de terroristen Salah Abdeslam (boven) en Mohamed Abrini (onder) staan er terecht.
Volledig scherm
Het proces zal plaatsvinden in het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere. Onder meer de terroristen Salah Abdeslam (boven) en Mohamed Abrini (onder) staan er terecht. © BELGA, AFP, AP

Volgende week maandag gaat het grootste proces ooit van start in ons land: dit is alles wat u moet weten over het terreurproces

Het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 gaat maandag 5 december van start in het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere. Morgen zal de jury worden samengesteld. Maar wie staat er precies terecht? En welke straffen riskeren zij? Hieronder een overzicht van alles wat je over het proces moet weten.

  1. Spilindex overschreden: lonen van ambtenaren en uitkeringen zullen opnieuw stijgen

    Spilindex overschre­den: lonen van ambtenaren en uitkerin­gen zullen opnieuw stijgen

    De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen stijgen, stijgt naar 3,4%. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. We zien een kleine stijging tegenover vorige maand, toen het cijfer stabiliseerde op 3,18%. Het Federaal Planbureau verwachtte dat de inflatie zou stijgen naar 4,15%. Hoewel het cijfer dus minder toeneemt dan verwacht, is de spilindex toch overschreden en zullen uitkeringen en pensioenen in mei en lonen bij de overheid in juni mee stijgen, zegt onze geldexpert Stijn Baert (UGent).
  2. HET DUEL. Mahdi (CD&V) en Vaneeckhout (Groen) vol in de aanval over migratie: “U maakt Vlaams Belang op die manier alleen maar groter”
    61

    HET DUEL. Mahdi (CD&V) en Vaneeck­hout (Groen) vol in de aanval over migratie: “U maakt Vlaams Belang op die manier alleen maar groter”

    In het derde ‘Duel’ in de studio van VTM Nieuws namen CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter voor Groen, het zondagmiddag tegen elkaar op. Het werd een vijandig duel, waarin zeer scherpe verwijten over en weer werden geslingerd binnen de thema’s zorg, landbouw en migratie. Met name over migratie gingen de twee kopstukken fel tekeer tegen elkaar. “U gedraagt zich als een aanhangwagen van extreemrechts”, zei Vaneeckhout. “Het beste communicatiebureau voor Vlaams Belang zijn de ideeën van de groenen”, stelde Mahdi.