Videospeler inladen...

Minister van staat Paula D'Hondt (96) heeft staatsbegrafenis gekregen in haar Haaltert

In Haaltert is oud-politica Paula D’Hondt (96) begraven, ook wel bekend als "Tante post". D'Hondt kreeg een staatsbegrafenis omdat ze in haar carrière senator en minister van staat is geweest. Maar vooral als Koninklijk Commissaris voor het migrantenbeleid maakte ze naam. Meer dan 500 mensen woonden haar begrafenis bij.  

Om 11.30 uur heeft de staatsbegrafenis van minister van staat Paula D'Hondt plaatsgevonden in de Sint-Gorikskerk in Haaltert. Daar werd ze geboren in deelgemeente Kerksken, en ze bleef er wonen tot haar dood. D'Hondt groeide uit tot een nationaal icoon. Vooral als Koninklijk Commissaris voor het migrantenbeleid drukte ze haar stempel op het beleid voor de integratie van nieuwkomers  in ons land. 

Ook voormalig Open VLD-minister Herman De Croo kwam afscheid nemen van Paula D'Hondt

Tijdens de plechtigheid werd teruggeblikt op haar carrière en persoonlijkheid. Zo'n 500 aanwezigen kwamen afscheid nemen. Onder hen waren ook heel wat politici, zoals haar partijgenoten Vincent Van Peteghem, Annelies Verlinden en Nicole de Moor (CD&V). 

CD&V'ers Koen Geens en Pieter De Crem

Burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) was er ook bij. "Paula D'Hondt komt alle eer toe om een staatsbegrafenis te krijgen. Ik heb haar vooral gekend als iemand die ons het advies gaf dat je in het bestuur altijd de mens moet vooropstellen. Het was een zeer aangename vrouw en het is een groot verlies voor Haaltert", vertelt Baeyens. 

Korte politieke carrière

D'Hondt begon pas in 1974 aan een politieke carrière. Ze werd toen verkozen als senator van de Christelijke Volkspartij (CVP). Zo'n zeven jaar later werd ze staatssectretaris voor Post, Telegraaf en Telefoon in de regering van Wilfried Martens. Daar werd ze bekend als "tante Post". Die bijnaam kreeg ze omdat ze jonge werklozen uit haar kiesarrondissement aan een tijdelijk contract hielp bij de Posterijen. 

BEKIJK - "Zij was een echte christen-democrate", Willy Claes en Luc Van den Brande over D'Hondt:

Videospeler inladen...

Essentiële rol integratie

In 1989 gooide D'Hondt het over een andere boeg. Haar partijgenoot Wilfried Martens benoemde haar tot Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid. Daarin zou ze een cruciaal belang spelen in de integratie van nieuwkomers in ons land. 

Na haar werk voor de integratie van mensen met andere roots, kreeg ze in 1992 de titel van "Vrouw van het Jaar". Een jaar later benoemde de koning haar tot minister van Staat. 

Radio 2

Meest gelezen