Geldautomaten verdwijnen meer en meer uit het straatbeeld, Test Aankoop klaagt aan: "Probleem voor mensen die digitaal niet mee zijn"

Banken sluiten in een te hoog tempo kantoren en bankautomaten. Dat zegt onder meer Test Aankoop. Met twee andere partners vragen ze aan de regering om die sluitingen te bevriezen. "Banken snellen in hun digitale sprong de bevolking voorbij", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop in "De wereld vandaag".

Grote banken bieden steeds meer diensten online aan. En daardoor sluiten die heel wat bankkantoren en geldautomaten. Maar volgens Test Aankoop, Financité (een vzw voor meer digitale inclusie) en ouderenorganisatie Okra, doen ze dat in een te hoog tempo. Daarom vragen ze de regering om de sluiting van bankautomaten te bevriezen. 

Volgens Simon November van Test Aankoop vallen te veel mensen nu uit de boot: "Banken snellen de maatschappij voorbij. We kunnen er niet omheen dat ouderen en mensen die niet mee zijn met de digitale trends, vasthouden aan oude banktradities."

''Batopin schiet tekort''

Op plaatsen waar grote banken automaten sluiten, verschijnen nu Batopin-automaten. Batopin is een netwerk van automaten van de grote banken ING, KBC, Belfius en BNP Paribas. Met die fusie willen de banken toegang tot cash geld op een efficiëntere manier aanbieden.  

Maar volgens Test Aankoop schiet Batopin daarin tekort: "Batopin voorziet in zijn plannen een bankautomaat binnen een straal van vijf kilometer voor 95 procent van de bevolking. Maar in de kleine lettertjes staat dat het ook om vijf kilometer in vogelvlucht kan gaan. Bovendien betaal je in sommige gevallen ook al om geld af te halen in die automaten. Dat is nu al zo voor KBC-klanten die geld afhalen in Batopin-automaten. Die betalen 50 cent om aan hun eigen geld te kunnen. Dat is niet aanvaardbaar voor ons."

"We vragen dat de regering de sluiting van de bankautomaten bevriest. Dat er binnen het Batopin-project meer automaten worden voorzien en dat het afhalen van geld gratis blijft."

Meest gelezen