Christine McVie in 2015 in het Antwerpse Sportpaleis.

Zangeres Christine McVie (79), bekend van Fleetwood Mac, is overleden

De Britse zangeres Christine McVie (79) is overleden na een kort ziekteverloop. Samen met haar (ex-)man John McVie maakte ze deel uit van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac. Ze schreef onder andere de hits "Songbird" en "Little Lies".

De Britse zangeres en songwriter Christine McVie, geboren als Christine Anne Perfect en bekend van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac, is op 79-jarige leeftijd overleden.

"Ze is vanmorgen na een korte ziekte vredig in het ziekenhuis overleden", staat op haar sociale media te lezen. "Ze was in het gezelschap van haar familie. We vragen vriendelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze uiterst pijnlijke tijd. We willen graag dat iedereen Christine in het hart houdt."

"Er zijn geen woorden om ons verdriet te beschrijven", schrijft ook Fleetwood Mac. "Ze was uniek, speciaal en onmetelijk getalenteerd. Ze was de beste muzikant en de beste vriendin die je kon hebben. Wij hebben het geluk gehad haar in ons leven te hebben."

BEKIJK - " The songbirds are singing like they know the score. And I love you like never before":

McVie, toen nog Perfect, kwam tijdens haar studies in de Britse stad Birmingham vaak in aanraking met de Britse bluesscene. Als lid van de band Chicken Shack leerde ze haar toekomstige echtgenoot én basgitarist van Fleetwood Mac, John McVie, kennen. Ze trouwden in 1969. Twee jaar later voegde ze zich ook bij Fleetwood Mac.

Rumours

Op 4 februari 1977 liet Fleetwood Mac hun elfde album "Rumours" los op de wereld. Het album was hét break-upalbum van 1977. Letterlijk, want de liefdesperikelen van de bandleden waren op dat moment bijna soapwaardig. 

John en Christine gingen in 1976 door een pijnlijke scheiding. Daarop schreef Christine "Don't stop", een van Fleetwood Macs bekendste hits. Zangeres Stevie Nicks en gitarist Lindsey Buckingham hadden net hun relatie beëindigd. En het huwelijk van Mick Fleetwood stond op springen omdat zijn echtgenote een affaire kreeg met zijn beste vriend.

Meer dan 45 jaar, en meer dan 45 miljoen verkochte exemplaren later, is "Rumours" een tijdloze klassieker geworden.

BEKIJK - "Don't stop thinking about tomorrow. Don't stop, it'll soon be here":

In 1998 stapte McVie uit de band om aan haar solocarrière te kunnen werken. In 2014 keerde ze terug, waarop de band weer op tournee ging. "Het was geweldig", zei ze toen. "Alsof ik nooit was weggeweest. Ik klom weer op het podium en daar stonden ze, dezelfde oude gezichten op het podium." Of de geplande concerten van de band in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog doorgaan, is onduidelijk.

McVie wordt beschouwd als een pionier. Ze was een van de eerste vrouwelijke muzikanten die de Britse bluesscene van de jaren 60 binnenkwam, en een van de eersten die een soloalbum uitbracht.

Fleetwood Mac is in 1967 opgericht als Brits trio, door muzikant Peter Green, die een groepje vormde met drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie. Ze starten als bluesband onder de naam “Peter Green's Fleetwood Mac”, maar vervellen snel tot Fleetwood Mac.

Begin jaren 70 verlaat Green de band al. Fleetwood en McVie gaan samen door, en zoeken versterking om wat meer naar poprock te evolueren. Zo komen ze bij zangeressen Christine McVie (vanaf 1971) en de Amerikaanse Stevie Nicks (vanaf 1974) terecht. Die stapt samen in de groep met haar toenmalige vriend en gitarist, de Amerikaanse Lindsey Buckingham.

De verschillende leden komen en gaan door de jaren heen, met enkel John McVie en Mick Fleetwood als stabiele factoren. Op dit moment bestaat de band uit Mick Fleetwood, John McVie en Stevie Nicks.

Van links naar rechts: Mick Fleetwood, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie in 2018.
AFP or licensors

Meest gelezen