Archiefbeeld ter illustratie.

Ouders boos na infoavond in Lommel over sluiting crèches van Rheia: "We krijgen waarborg niet terug en er is nog geen noodopvang"

De meeste ouders op de infoavond in Lommel zijn boos en gefrustreerd over de sluiting van de crèches van de vzw Rheia door financiële problemen. Gisteravond raakte bekend dat de waarborg niet terugbetaald zal worden en de noodopvang voor de Noord-Limburgse kinderen ten vroegste in januari kan openen.

"Er wordt vooral rond de pot gedraaid", zegt Alicia, een van de ouders die het infomoment in de Soeverein in Lommel meevolgde. Die kwam er naar aanleiding van het nieuws dat de acht crèches van vzw Rheia in Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel, Lanaken en Hasselt zullen sluiten door financiële problemen. Meer dan 100 kinderen in Noord-Limburg hebben daardoor geen opvang meer. Voor de kinderen in Lanaken en Hasselt is er wel al een oplossing. 

"Vorige week kregen we een mail waarin stond dat het nog niet zeker was dat de crèches zouden sluiten", vertelt Alicia. "Vandaag krijgen we heel onverwachts te horen dat ze toch dichtgaan. Ik vind het schandalig. We krijgen ook onze waarborg niet terug, want er zijn schulden. Er wordt wel noodopvang voorzien voor de kinderen hier in Noord-Limburg, maar dat zal ten vroegste in januari zijn." 

Alicia is teleurgesteld dat ze haar geld niet terugkrijgt en daarbovenop nog voor de noodopvang zal moeten betalen. "Maar het is vooral moeilijk dat er nu geen opvang is", zegt ze. "Mijn dochter gaat nu met mij of haar papa mee naar het werk, maar ik heb geluk dat ik ook op de grootouders kan rekenen. Er zijn ouders die ontslag moeten nemen omdat ze niet meer kunnen gaan werken nu ze geen opvang hebben voor hun kinderen. Want de noodopvang komt er voorlopig nog niet."

Veel vragen

"Er is hier vanavond niet gesproken over een concrete oplossing", zegt mama Sarah Elgaoui. "Het zal ook niet meer voor kerst geregeld zijn, maar eerder in januari of februari. In Lommel gaat het om bijna 100 kindjes die opgevangen moeten worden. De begeleidsters van Rheia kunnen niet ingezet worden, omdat hun contract onder de vzw nog lopende is. Er zijn geen leegstaande panden die gebruikt zouden kunnen worden. Tijdelijke opvang is ook maar maximum voor zes maanden. Sommige kindjes al vroeger laten starten op de kleuterschool was ook een optie, maar is heel moeilijk te regelen. Het is een complex gegeven. Ik heb een netwerk waar ik op kan terugvallen, maar ik denk dat er heel veel ouders zijn die dat niet hebben."

Er zijn ouders die ontslag moeten nemen omdat ze niet meer kunnen gaan werken nu ze geen opvang hebben voor hun kinderen

mama Alicia

Het was de bedoeling om betrokken ouders meer informatie te geven op de infoavond, maar de meesten bleven juist met veel vragen zitten. "We hebben niets te horen gekregen over oplossingen op korte of lange termijn", vertelt een ouder teleurgesteld. "De oorzaak zou een slecht financieel beleid zijn geweest. Maar mijn man en ik moeten nu allebei deeltijds gaan werken en loon inleveren omwille van de crisissituatie. En onze waarborg zijn we kwijt, dat is de grootste frustratie. Ik hoorde ook dat bijna geen enkele ouder bereid is om de laatste factuur nog te betalen." 

"Niets voorspiegelen"

Schepen van Sociale Zaken in Lommel, Nancy Bleys (CD&V), begrijpt de frustratie van de ouders en personeelsleden. "Wij snappen dat de mensen kwaad zijn", zegt ze. "Niet alleen omdat ze hun geld niet terugkrijgen, maar ook omdat ze dringend op zoek moeten naar een nieuwe opvangplaats. Het klopt dat er niet meteen een alternatief is voor de Noord-Limburgse kinderen en dat we tijd nodig hebben om te zorgen voor nieuwe opvangplaatsen. We hebben de ouders ook niets willen voorspiegelen maar juiste informatie willen geven. We hebben hen duidelijk gezegd dat er ten vroegste een oplossing is na de kerstvakantie." 

Niels Heselmans van het Agentschap Opgroeien zegt dan weer dat er elders in Vlaanderen sneller een oplossing is gevonden. Hij geeft voorbeelden uit Zemst en Oudenaarde van een paar weken geleden. Daar is op enkele dagen tijd opvang gevonden voor respectievelijk 100 en 60 kinderen. 

Maar in Lommel is het probleem dat de stad op zoek moet naar voldoende gekwalificeerd personeel, zo laat schepen Bleys weten. En dat kost tijd.  

Meest gelezen