Transport&mobility Leuven

De vernieuwing van het station in Lokeren is uitgesteld:"NMBS en Infrabel kunnen voorlopig niet mee investeren"

De vernieuwing van het stationsgebouw in Lokeren is uitgesteld tot 2024. Ook de aanpassingen op de eigen terreinen van de spoorwegen zijn uitgesteld.  De NMBS en Infrabel hebben voorlopig geen geld om te investeren. De spoorwegen wachten de nieuwe beheersovereenkomst met de federale regering af om te zien of er al dan niet geld vrijkomt voor Lokeren. 

De stad Lokeren heeft de omgeving van de stationsbuurt vernieuwd, maar een volledige afwerking lukt niet omdat Infrabel en de NMBS de plannen voor de afwerking van het station en vernieuwing van hun eigen terreinen hebben uitgesteld. Het project ligt zeker tot 2024 stil. "We blijven aandringen om werk te maken van de hele vernieuwing  om de stationsbuurt volledig af te hebben", zegt schepen Filip Liebaut (CD&V).

Stad Lokeren heeft zijn huiswerk gemaakt

Lokeren heeft de laatste 10 jaar al veel gewerkt aan en rond de stationsbuurt. Zo heeft de stad het wegdek heraangelegd en is ook de doorgang onder het spoorviaduct veiliger gemaakt. "Wij hebben ons werk gedaan", zegt schepen Filip Liebaut (CD&V). "We moeten wachten op de NMBS en Infrabel, want zij zijn eigenaar van het stationsgebouw en van de parkeerzone voor fietsen, auto's en bussen. Maar ze hebben laten weten dat er geen geld is en dus zitten we met problemen om verder te vernieuwen."

Zoeken naar een snelle en goeie oplossing

Zonder de NMBS en Infrabel kan er niet verder gewerkt worden, want zij moeten helpen investeren. "We hebben al vaak geprobeerd om samen te zitten en te zoeken naar een oplossing, maar ze lieten weten dat er geen middelen zijn en dus moeten we zelf op zoek naar een oplossing", zegt schepen Liebaut.  Volgens de stad kan een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) nog een middel zijn om de Spoorwegen te overtuigen. Een ruimtelijk uitvoeringsplan is een plan dat de stad de mogelijkheid geeft om zelf meer initiatieven te nemen.  

Infrabel en NMBS wachten op nieuwe beheersovereenkomst

Het is niet zo dat de NMBS en Infrabel niet willen investeren, laat de spoormaatschappij weten. De Spoorwegen wachten op een nieuwe beheersoverkomt met de Federale Regering. Binnen de beheersovereenkomst worden de budgetten verdeeld en worden de prioriteiten vastgelegd waar er wel of niet kan geïnvesteerd worden de volgende jaren. Eind dit jaar zal er ook meer duidelijkheid zijn of er geld is voor de verdere vernieuwing van het station Lokeren.

Meest gelezen