VRT zet contract met Tomas De Soete, Saartje Vandendriessche en Geena Lisa stop

Saar in het bos, Vandendriessches laatste wapenfeit in dienstverband bij de VRT. © VRT 

Tomas De Soete (46), Geena Lisa (50) en Saartje Vandendriessche (47) zagen hun contract bij de VRT beëindigd in het kader van het transformatieplan. Vandendriessche benadrukt dat ze nog voor de VRT zal werken als zelfstandige.

gjs, pom

Tomas De Soete is de laatste vaste waarde die de VRT in het kader van het transformatieplan uitzwaait. Eerder bevestigden Geena Lisa en Saartje Vandendriessche al dat hun contract bij de openbare omroep beëindigd werd.

Gina Peeters, beter bekend onder het pseudoniem Geena Lisa, presenteerde onder meer het populaire Fata morgana. De jongste jaren was ze nog heel weinig op het scherm te zien en werkte ze als interne coach. Maar ook zij is in het kader van het transformatieplan de deur gewezen bij de openbare omroep, zo schreef ze op Facebook en bevestigde ze ook aan Het Nieuwsblad.

‘Voluit voor mijn passie gaan’

‘Ik verlaat de VRT na 22 jaar en ben ontroerd door de vele reacties’, zegt Peeters. ‘Ik ben dankbaar voor de vele prachtige jaren, ik heb vele verhalen over kansen, mooie vriendschappen en zotte avonturen. Vandaag is de VRT een bedrijf in verandering en dat gaat gepaard met het gaan van mensen en komen van anderen. Ik kies vandaag honderd procent voor mijn geliefde job als coach, trainer en auteur in de wereld van wellbeing en mentale gezondheid. Mijn ontslag geeft me de kans om voluit voor mijn passie te gaan. Ik moet mijn collega’s verlaten, maar ik versterk de banden met anderen die recentelijk op mijn pad kwamen. Meer dan ooit sta ik dan ook bewust positief in mijn leven.’ Datzelfde postte ze even later ook op Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Peeters is wellicht het bekendst als presentator van Fata morgana, samen met Sergio en later Steph Goossens. Ze was ook jarenlang omroeper, tot die in 2015 van het scherm gehaald werden. Voor Eén presenteerde ze ook meerdere zomers het muziekprogramma Vlaanderen muziekland en Radio 2 zomerhit. Ze was ook twee seizoenen lang jurylid van het programma Steracteur sterartiest.

Open voor ‘andere kanalen’

Ook Saartje Vandendriessches bediendecontract valt ten prooi aan de besparingen. ‘Het klopt dat ik niet meer in dienstverband werk voor de VRT’, zegt zij aan Het Nieuwsblad. ‘Al enige tijd waren er gesprekken met de VRT over het omzetten van mijn bediendestatuut naar een zelfstandigenstatuut. Deze stopzetting van dat bediendestatuut is dan ook geen verrassing.’

Vandendriessche benadrukt dat zowel de VRT als zijzelf nog openstaat voor toekomstige samenwerkingen. ‘In de toekomst zal ik sowieso mijn tijd en energie blijven besteden aan die onderwerpen die me na aan het hart liggen en waar ik nog echt enthousiast van word. Bij de VRT of via andere kanalen.’

De 47-jarige was van 2005 tot 2015 omroeper op Eén en was een graag gezien gezicht in programma’s als Het swingpaleis en De laatste show. Ze presenteerde op de VRT-zenders onder meer Vlaanderen vakantieland, Op de man af en Saar in het bos. Eerder presenteerde ze ook bij TMF en VT4 en ze dook ook op in meerdere tv-series, waaronder Matroesjka’s en Familie. Naast als tv-gezicht staat Vandendriessche ook bekend als sportieveling. Ze organiseert bijvoorbeeld fitnessvakanties en begeleidt fietstochten.

Minder publieke middelen

Bij de VRT kregen deze week tientallen medewerkers te horen dat ze eind dit jaar gedwongen moeten vertrekken in het kader van het transformatieplan. Dat kadert in de besparingen die de openbare omroep moet doorvoeren van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken.

   • ‘Thuis’ verhuist naar Eyeworks

Op individuele ontslagen wenst de VRT niet in te gaan. ‘We kunnen wel bevestigen dat er dinsdag en woensdag vijftig werknemers in een lang gesprek te horen hebben gekregen dat het hier voor hen stopt’, klinkt het aan de Reyerslaan. ‘Er is meteen ook een groot pakket maatregelen beschikbaar gesteld met daarin onder andere begeleiding naar een andere job, maar ook psychologische en medische bijstand. We zeggen niet hoeveel medewerkers er op welke afdelingen zijn ontslagen.’