FLEMAL

Politietopman Marc De Mesmaeker verlengt mandaat niet "om persoonlijke redenen"

Commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker zal zijn mandaat, dat in juni volgend jaar afloopt, niet verlengen "wegens persoonlijke redenen". Dat bevestigt de persdienst van de federale politie. De Mesmaeker heeft zijn beslissing vandaag medegedeeld aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De afgelopen weken circuleerden berichten dat De Mesmaeker op het matje was geroepen door Verlinden en Van Quickenborne omdat de digitalisering bij de politie ondermaats zou zijn, de rekrutering niet zou loslopen en de bestrijding van de drugsmaffia in Antwerpen zou falen. De politiebaas zou daardoor zijn termijn, die in juni volgend jaar afloopt, niet kunnen verlengen, luidde het. Minister Verlinden weerlegde die berichten vorige week in de Kamer nog. 

Beide ministers laten in een gezamenlijke reactie op het nieuws weten dat ze op de hoogte zijn gebracht van de beslissing van De Mesmaeker en dat ze hem bedanken hem voor de constructieve samenwerking en het werk dat hij de afgelopen jaren heeft geleverd. "De ministers en de commissaris-generaal deelden de afgelopen twee jaar dezelfde ambitie: de politieorganisatie beter, sterker en moderner maken. En dat heeft hij steeds met veel toewijding en engagement gedaan. Met en voor zijn mensen", luidt het. 

"Zoals hij zelf aangeeft, wordt die samenwerking met wederzijds respect en in de beste verstandhouding verdergezet, tot aan het einde van zijn mandaat. Er zijn vele uitdagingen voor de politie, die ze ook de komende maanden samen zullen aangaan."

Marc De Mesmaeker is politietopman sinds 2018. Hij benadrukt nog dat de bevolking, de overheden, andere veiligheidspartners en de personeelsleden van de federale politie en bij uitbreiding van de geïntegreerde politie ondertussen op zijn volle inzet kunnen blijven rekenen.

BEKIJK - Commissaris-generaal De Mesmaeker wenst zijn mandaat niet te verlengen om persoonlijke redenen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen