De Wallen, de prostitutiebuurt in Amsterdam.

Cafés en bordelen vroeger dicht, ontradingscampagne en blowverbod: Amsterdam wil (buitenlands) uitgaanstoerisme inperken

De Nederlandse stad Amsterdam wil een reeks maatregelen nemen om het drugs- en uitgaanstoerisme in te perken. Buitenlandse toeristen die "alleen naar de stad komen voor alcohol, drugs en seks" moeten zoveel mogelijk worden ontmoedigd. Het aantal overnachtingen in Amsterdam neemt weer fors toe, dit jaar zijn het er mogelijk al meer dan 18 miljoen.

Na een rustigere periode door de coronapandemie trekt het (uitgaans)toerisme in Amsterdam weer fors aan. In de maanden juli, augustus en september hebben meer toeristen in Nederland overnacht dan voor corona. De meesten onder hen doen dat in Amsterdam.

Mogelijk wordt dit jaar de kaap van 18 miljoen overnachtingen in Amsterdam gerond. Vanaf 2024 worden jaarlijks zelfs meer dan 20 miljoen toeristen verwacht in de grachtenstad. De inwoners klagen al jaren over de overlast die het uitbreidende toerisme met zich mee brengt.

De gemeenteraad van Amsterdam bepaalde eerder al dat er extra maatregelen moeten komen als het aantal overnachtingen per jaar de 18 miljoen zou overschrijden. Wethouder (vergelijkbaar met een schepen in ons land) van Economische Zaken Sofyan Mbarki stelde vandaag zijn plannen voor.

Ook het aantal riviercruises zou worden beperkt.
AFP or licensors

Om het uitgaanstoerisme in te perken, wil hij onder meer dat de horeca en bordelen in de prostitutiebuurt "de Wallen" vroeger sluiten. In sommige delen van de binnenstad zou er ook een blowverbod komen, waarbij er geen drugs meer gebruikt mogen worden op straat.

De stad wil ook vrijgezellenfeesten die overlast veroorzaken en georganiseerde kroegentochten ontmoedigen. Er wordt ook gekeken naar een beperking van het aantal riviercruises op de beroemde grachten.

Daarnaast komt er ook een "gerichte, digitale ontmoedigingscampagne" voor buitenlandse toeristen die "los willen gaan" en "alleen naar Amsterdam komen voor alcohol, drugs en seks". Die ontradingscampagne zou in de eerste plaats op Britse toeristen zijn gericht, maar zou later worden uitgebreid naar toeristen uit andere landen en regio's.

Van toegangspoortjes aan de Wallen of een verhoging van de toerismebelasting is voorlopig geen sprake.

Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar we moeten nu kiezen voor begrenzing in plaats van groei

Wethouder van Economische Zaken Sofyan Mbarki

"Als de stad ons lief is, moeten we nu actie ondernemen. Er is veel gedaan de afgelopen jaren, maar we moeten de komende jaren nog méér doen", schrijft wethouder Mbarki in een brief aan de gemeenteraad. "Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden, moeten we nu kiezen voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei."

De gemeenteraad moet de plannen eerst nog goedkeuren. Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregelen zouden ingaan.

Meest gelezen