De Spaanse politie houdt de wacht aan de Oekraïense ambassade in Madrid.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Bombrieven verstuurd naar ambassades, politici en wapenfabriek in Spanje, mogelijk verband met oorlog in Oekraïne

In Spanje zijn op verschillende plaatsen bombrieven aangekomen, zowel bij politici als op ambassades, op een luchtmachtbasis en in een wapenfabriek. In de Oekraïense ambassade in Madrid raakte een medewerker gewond bij het openen van de envelop. De brieven zouden vanuit Spanje zelf zijn verstuurd. Mogelijk is er een verband met de oorlog in Oekraïne.

Gisteren was er eerst sprake van een bombrief in de Oekraïense ambassade in Madrid. Een medewerker die de envelop opende, raakte lichtgewond toen het materiaal dat erin zat ontvlamde. Hij ging op eigen kracht naar het ziekenhuis en verkeerde nooit in levensgevaar.

Daarna bleek dat er op verschillende andere plaatsen ook bombrieven zijn aangekomen. Minister van Defensie Margarita Robles Fernández was een van de bestemmelingen. Ook de Amerikaanse ambassade, een wapenfabriek in Zaragoza en een belangrijke militaire luchtmachtbasis nabij Madrid kregen een pakketje in de bus. En vandaag werd ook bekendgemaakt dat de Spaanse premier Pedro Sánchez een week geleden al zo'n brief had ontvangen.

Brandbaar materiaal

De brieven waren allemaal gelijkaardig. Ze bevatten brandbaar materiaal, maar geen echte explosieven. Op dat ene pakketje in de Oekraïense ambassade na, zijn ze allemaal gecontroleerd onschadelijk gemaakt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken lijken de brieven op het eerste gezicht vanuit Spanje zelf verstuurd te zijn, maar het is niet duidelijk wie de afzender is. Door de aard van de bestemmelingen lijkt er een verband te zijn met de oorlog in Oekraïne. In de wapenfabriek werden bijvoorbeeld de granaatwerpers gemaakt die Spanje kort na het begin van de Russische invasie aan Oekraïne schonk. De wapens werden verzonden vanaf de luchtmachtbasis die ook zo'n bombrief kreeg. En dan is er natuurlijk nog de bombrief in de Oekraïense ambassade.

"Laten ons niet afschrikken"

Of er echt een verband is, moet nog worden onderzocht. Er is een onderzoek gestart naar vermoedelijk terroristische feiten. De Oekraïense ambassadeur in Spanje beschuldigt Rusland achter de brieven te zitten. De Russische ambassadeur in Spanje veroordeelde van zijn kant het versturen van de brieven. Minister van Defensie Robles benadrukte in elk geval dat "geen enkele brief of andere gewelddadige actie Spanje zal afschrikken om Oekraïne verder te helpen".

Als reactie op de bombrieven gaat de Spaanse overheid wel de beveiliging van diplomatieke en openbare gebouwen opvoeren. 

BEKIJK - "Laten we rustig blijven, we nemen de nodige maatregelen.":

Videospeler inladen...

Meest gelezen