Live - Kroatië-België. Roberto Martínez stapt op na uitschakeling Rode Duivels: ‘Dit was mijn laatste match als bondscoach’

De Rode Duivels staan vanmiddag om 16 uur voor de match van de waarheid op het WK in Qatar. Tegen Kroatië hebben de Belgen één opdracht: winnen. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Al onze berichtgeving over het WK in Qatar leest u hier.

Live

1. Bondscoach Martínez in tranen: 'Dit was mijn laatste match als bondscoach'

De groepsfase is het eindstation gebleken voor België op het WK in Qatar. Na het doelpuntenloos gelijkspel tegen Kroatië viel de teleurstelling van alle gezichten af te lezen. Bondscoach Roberto Martínez gaf achteraf in tranen toe dat dit zijn laatste match als bondscoach van de Rode Duivels is.

2. Het is voorbij: België is uitgeschakeld op het WK

Scheidsrechter Taylor fluit af. Het blijft 0-0, de Rode Duivels zijn uitgeschakeld.

Beeld REUTERS
  3. Wissel bij Kroatië

Bij Kroatië gaat Kovacic er nog uit voor Lovro Majer.

4. Belgen blijven druk zetten

De Belgen blijven druk zetten maar een doelpunt wil maar niet vallen.

5. Vier minuten extra tijd

Er komen vier minuten extra tijd bij.

6. Lukaku alweer net niet

Na een mooie Belgische aanval krijgt Romelu Lukaku de bal op het lijf, maar vlak voor doel kan de Belgische spits niet afwerken.

Beeld Photo News
  7. Kroatië lijkt tevreden met gelijkspel

De Kroaten lijken niet meer op zoek naar ee doelpunt. Zij hebben aan een gelijkspel genoeg om door te stoten.

8. Eden Hazard komt Meunier vervangen

Eden Hazard komt er voor de laatste 5 à 10 minuten nog in. Meunier gaat naar de kant. Hazard krijgt meteen de aanvoerdersband van De Bruyne.

9. Lukaku net naast

Bij een nieuwe Belgische aanval mikt Lukaku na een voorzet van Meunier net naast.

10. Hoekschop België

Een goeie aanval van de Duivels. Kevin De Bruyne kan voorzetten tot bij Lukaku, maar schiet zelf. De Kroatische doelman werkt in hoekschop.

Beeld AFP
  11. Slechte bal Juranovic, gelukkig voor de Belgen

Juranovic krijgt even een zee van ruimte, maar hij legt de bal terug zonder kijken. Hier hebben de Belgen geluk.

12. Vertonghen kopt, geen nieuwe corner

Jan Vertonghen kopt, maar de bal wordt weggewerkt door de Kroatische verdediging. Toch krijgen de Belgen geen nieuwe corner, tot onbegrip van Vertonghen.

Beeld AP
  13. Hoekschop voor België

Na een counter van de Belgen wordt de bal wegegwerkt voor het Kroatische doel. Hoekschop voor de Duivels.

14. Nog eens kans voor Kroatië

Kroatië probeert nog eens aan te vallen. Petkovic wordt goed gevonden in het strafschopgebied, daarna zit Courtois er goed tussen.

Beeld AFP
  15. Doku en Tielemans komen erin

Nog twee wissels bij de Belgen: Youri Tielemans komt Leander Dendoncker vervangen, Jeremy Doku komt erin voor Yannick Carrasco. Nog twintig minuten.

16. Geel voor Dendoncker

De eerste kaart van de wedstrijd: Leander Dendoncker krijgt geel na een fout op Kovacic.

17. Dubbele wissel bij Kroatië

Ook bij Kroatië komen twee nieuwe spelers het veld op. Petkovic Pasalic en komen erin voor Kramaric en Livaja. Een volledig nieuwe Kroatische aanval dus.

18. Lukaku tegen de paal

Na een mooie aanval van de Belgen, en een eerste kans voor Carrasco mikt Lukaku in de herneming tegen de paal. Dit was een enorme kans op de 0-1.

19. Nieuwe wissel: Thorgan Hazard erin

Een tweede wissel bij de Rode Duivels: Thorgan Hazard komt Leandro Trossard vervangen.

20. Alweer reddingen Courtois

De Kroaten nemen het initiatief over na de goede start van de Belgen. Courtois moet op amper een minuut tijd nog twee keer tussenkomen.

21. Courtois redt

Na een mooie plaatsbal van Kovacic is de hand van Thibaut Courtois nodig om de Belgen recht te houden.

22. Meteen Belgische druk

De inbreng van Lukaku lijkt meteen te werken. De Belgen creëren de eerste minuten van de tweede helft druk.

23. Tweede helft begonnen, met Lukaku

De Rode Duivels zijn aan de tweede helft begonnen met Romelu Lukaku in de basis. Hij komt Dries Mertens vervangen.

Beeld BELGA
  24. Hans Vandeweghe analyseert de eerste helft: ‘Ondanks Kroatische druk kreeg België de beste kansen’

• Roberto Martínez heeft gedurfd. Hoewel, Axel Witsel verdween bijvoorbeeld niet uit het middenveld, Eden Hazard wel uit de aanval.

• Van Romelu Lukaku was er bij de start ook geen sprake. Dat zal een medische reden hebben gehad, net als Hazard die niet was gerecupereerd.

• Leander Dendoncker en Leandro Trossard waren de nieuwe namen en deden het prima.

• Hoewel Kroatië het betere van het spel had in de eerste helft kregen de Belgen de twee beste kansen maar Dries Mertens, verrassend in de aanval, miste twee keer.

• Met deze stand is België uitgeschakeld: het moet winnen.

25. Rust

De extra tijd zit erop. De Duivels gaan een kwartier rusten. Maar bij deze tussenstand zijn de Belgen uitgeschakeld op het WK.

26. Schot Sosa gaat over

Een afstandsschot van Sosa gaat hoog over het doel van Courtois. Van de Kroatische druk van het eerste halfuur is nu nog weinig te merken.

27. 4 minuten extra

28. Mertens net niet

Leander Dendoncker breekt door op rechts, haalt de achterlijn, en zet voor. Dries Mertens kan er net zijn voet niet tegen zetten. Dit was een grote kans voor de Belgen.

29. Tielemans, Lukaku en Hazard warmen zich op

Tielemans, Lukaku en Eden Hazard zijn aan de zijlijn aan hun opwarming begonnen. De kans is groot dat zij na de rust invallen.

Beeld BELGA
  30. Net geen goede counter van de Belgen

Met de kleine kansjes die de Duivels krijgen, wordt te onzorgvuldig omgesprongen. Trossard krijgt wat ruimte, maar hij loopt te lang met de bal waardoor zijn pas richting Mertens eruit wordt gehaald.

31. Schot Brozovic afgeblokt

Perisic passt de bal naar Brozovic. Zijn schot wordt nog net geblokt.

32. Meunier heeft het moeilijk

Thomas Meunier heeft het, net als tegen Marokko, lastig om het hoofd boven water te houden op z'n rechterflank. Wordt hij straks vervangen?

Beeld AFP
  33. Hoekschop Kroatië

Ook Kroatië krijgt een eerste hoekschop. Modric trapt, maar Witsel kopt weg.

34. Veel balverlies bij de Belgen

De Belgen lijden veel balverlies. Veel passes van de Duivels komen niet aan. Kroatië heeft het overwicht, maar komt voorlopig niet meer aan echte doelkansen.

35. Geen strafschop: buitenspel

Dan toch geen penalty: de VAR oordeelt dat de Kroatische spits Kramaric (nipt) buitenspel stond.

36. Strafschop Kroatië?

Kroatië krijgt een strafschop na een fout van Carrasco. Of niet? De VAR moet de knoop doorhakken.

37. Mertens schiet over

Na een mooie counter van de Rode Duivels, met een lange run van Kevin De Bruyne, besluit Dries Mertens uiteindelijk over. De Belgen liggen niet meer onder.

Beeld BELGA
  38. Hoekschop weggewerkt

De hoekschop van Dries Mertens wordt door een Kroatische speler weggekopt.

39. Corner voor de Belgen

De eerste kans voor België. Carrasco schiet, maar de Kroatische doelman werkt in corner. Wat brengt de hoekschop?

Beeld AFP
  40. Kroatië domineert in openingsfase

Kroatië heeft in de eerste tien minuten de wedstrijd in handen. De Belgen komen voorlopig nog niet in de buurt van de Kroatische doelman Livakovic.

41. Meteen druk van Kroatië

Meteen na de aftrap schiet Ivan Perisic al richting het doel van Thibaut Courtois. De bal gaat naast, maar meteen bibberen voor de Belgen. Nog geen minuut later komen de Kroaten weer opzetten, met Kovacic.

42. De wedstrijd is begonnen

De Kroaten hebben de wedstrijd op gang getrapt. De opdracht voor de Rode Duivels is duidelijk: winnen.

43. 'Hazard zal zeker invallen'

"Lukaku is niet fit genoeg om 90 minuten te spelen, daarom begint hij op de bank", legt bondscoach Martínez uit bij de VRT.

"Ook Eden Hazard zit in die situatie. We hebben ervoor gekozen om hem als invaller te gebruiken. Maar we zullen hem zeker gebruiken voor het laatste fluitsignaal."

Beeld BELGA
  44. Nog onduidelijk hoe Belgen zullen spelen

Hoe de Belgen straks aan de wedstrijd zullen starten, is nog wat onduidelijk. Bij de elf is geen klassieke diepe spits, zoals Lukaku. Wellicht start Trossard als diepe spits, met Carrasco en Mertens in steun.

Achterin lijkt doelman Thibaut Courtois dan weer een viermansdefensie voor zich te gaan krijgen, met Castagne, Vertonghen, Alderweireld en Meunier. Een andere optie is een 3-4-3, met Dendoncker in de driemansdefensie en Castagne en Meunier hoger op het veld.

45. Martínez zet Hazard en Lukaku op de bank, Trossard en Mertens starten

Ook de opstelling van de Rode Duivels is bekend. Romelu Lukaku start ook straks, in de derde groepswedstrijd van de Rode Duivels, niet in de basis. Verrassend: ook Eden Hazard begint tegen Kroatië op de bank. Leandro Trossard, Dries Mertens en Leander Dendoncker starten wel in de basis.

Kevin De Bruyne draagt straks de aanvoerdersband.

De volledige opstelling: Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Castagne; Meunier, Witsel, Dendoncker, Carrasco; De Bruyne, Trossard en Mertens.

Twitter bericht wordt geladen...

46. Kroatische elf bekend: geen wijzigingen

De Kraotische bondscoach Zlatko Dalic behoudt tegen België het vertrouwen in de ploeg die Canada overtuigend klopte met 4-1. Dat wil zeggen dat voorin Livaja en Kramaric voor de goals moeten zorgen.

47. Hans vandeweghe blikt vooruit: ‘In een andere sport zouden de Rode Duivels kansloos zijn. Maar in voetbal kan alles’

De Rode Duivels staan voor de ‘match van de waarheid’ op het WK in Qatar. Na het verlies tegen Marokko moet er gewonnen worden van Kroatië. Sportjournalist Hans Vandeweghe schat de kansen van de Rode Duivels in.

Hans Vandeweghe blikt vooruit naar Kroatië-BelgiëBeeld Bob Van Mol/Belga
  48. Kroatië-België start om 16 uur, Duivels moéten winnen

Om 16 uur is het zover: dan begint de derde en laatste groepswedstrijd van de Rode Duivels op het WK in Qatar. Na de zege tegen Canada en het verlies tegen Marokko doet de Belgische nationale voetbalploeg er best aan om te winnen. Bij winst zijn ze immers zeker geplaatst.

Bij een gelijkspel tegen Kroatië is er nog een waterkans dat België doorstoot naar de achtste finales, maar dan hebben de Duivels hun lot niet meer in eigen handen.  Bij een gelijkspel kunnen ze ook nog doorstoten, maar dan moet Canada met vier goals verschil of meer winnen van Marokko.

Het is in Qatar voor de veelgeroemde 'gouden generatie' de laatste kans op succes. Bij het vorige WK in Rusland eindigde België als derde. Bij de EK's van 2016 en 2021 strandden de Belgen in de kwartfinales.

Marokko is met 4 punten tweede in groep F en heeft tegen Canada een gelijkspel nodig om voor het eerst sinds 1986 de achtste finales te halen.

Ook in groep E vallen donderdag de beslissingen. Spanje en Duitsland, de wereldkampioenen van 2010 en 2014, proberen ten koste van respectievelijk Japan en Costa Rica door te dringen tot de volgende ronde.

49. Krijgt Martínez de sputterende motor aan de praat tegen Kroatië?: ‘De Rode Duivels zullen het alleszins niet op de counter kunnen doen’

Met het mes op de keel spelen de Rode Duivels hun laatste groepswedstrijd tegen Kroatië. De twee ploegen hebben op het eerste gezicht veel gemeen - kleine voetbalnatie, gepiekt op het WK 2018 en erg afhankelijk van die ene draaischijf. Wie drijft straks boven: Kevin De Bruyne of toch Luka Modrić?

50. Ruzie bij toplanden tijdens WK is van alle tijden: ‘Er is toch een belangrijk verschil met het WK van 1986’

Matig spel, interne onrust. Het toernooibegin van deze Rode Duivels doet aardig denken aan dat in Mexico 1986. Zijn ze alsnog op weg naar een sprookje? Of voegen de Belgen zich bij het rijtje ruziemakende topploegen in de WK-geschiedenis?