Fans Marokko komen massaal op straat na overwinning, menselijke ketting helpt confrontatie met politie te vermijden

In het centrum van Brussel vierden fans van Marokko de overwinning tegen Canada op het WK in Qatar. Vier dagen na de zware rellen in de hoofdstad werd gevreesd voor nieuwe vernielingen en rellen, de politie was dan ook massaal aanwezig. Her en der werd er met vuurwerk gegooid, onder meer naar de politie. Maar grote rellen zoals zondag bleven uit, mede dankzij ouderen en autoriteitsfiguren uit de gemeenschap die een escalatie probeerden te vermijden en een menselijke ketting maakten om een confrontatie te voorkomen. Uiteindelijk arresteerde de politie 18 mensen in Brussel, in Antwerpen werden 35 heethoofden opgepakt en raakten drie agenten gewond.

Dirk Coosemans, Amaury Michaux, Annelies Baeten, wver, sgg

Nadat Marokko zich donderdagavond groepswinnaar kon kronen, trokken de fans massaal de straten op in Brussel. Eerst werd er vooral gevierd, maar al snel sloeg de toon om. Jongeren gooiden met bommetjes en bekogelden de politie met onder meer stenen en vuurwerk. Onze reporters ter plaatse zagen hoe een politiecombi werd aangevallen en hoe er geschopt werd tegen bussen en auto’s die passeren. De politie stond klaar met traangas en het waterkanon, maar die moesten uiteindelijk niet ingezet worden. Iets voor 20 uur keerde de rust terug. Er werd nog steeds gevierd op straat maar dat verliep kalm. Grote rellen zoals zondag bleven gelukkig uit.

“In totaal werd overgegaan tot 18 administratieve aanhoudingen wegens ordeverstoring, waarvan het merendeel op het grondgebied van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene”, meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene.

LEES OOK. Waarom het net in Brussel zwaar uit de hand liep tijdens wedstrijd België-Marokko

(Lees verder onder de foto)

In Antwerpen zijn de vieringen na de Marokkaanse kwalificatie voor de achtste finales op het WK voetbal donderdagavond hier en daar op relletjes uitgedraaid. In totaal pakte de politie 35 heethoofden op. Drie agenten raakten gewond.

De Antwerpse politie sloot na de overwinning van Marokko tegen Canada delen van de Turnhoutsebaan in Borgerhout en Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken af omdat er feestvierders op straat waren gekomen, onder meer met vuurwerk. Sociaal werkers en autoriteitsfiguren uit de gemeenschap probeerden net als in Brussel een escalatie te vermijden en maakten aan het kruispunt van de Turnhoutsebaan en de Ommeganckstraat een menselijke ketting om een confrontatie te voorkomen.

Waterkanon

Volgens de politie bleven na verloop van tijd op beide locaties echter nog enkele harde kernen over die vuurwerk gebruikten en straten bleven blokkeren. Op de Sint-Bernardsesteenweg zette de politie het waterkanon in nadat politiemensen in burger die probeerden te bemiddelen belaagd werden. Uiteindelijk werden daar vier personen opgepakt. Op de Turnhoutsebaan besliste de politie om de laatste overblijvers te omsluiten en in groep te arresteren. Het ging volgens de politie om nog een dertigtal personen.

“Helaas zijn er ook drie gewonde politiemensen te betreuren”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Telkens gaat het om leden van onze bemiddelingsteams, zij werken in burger en hebben de-escalatie als doel. Betreurenswaardig dat net zij slachtoffer werden van vuurwerk en met stenen bekogeld werden.”

In Gent bleef het kalmer. In de Brugse Poort brak er wel opnieuw een volksfeest uit. De winst van de Marokkaanse nationale ploeg werd daar gevierd met een uitbundig straatfeest.

LEES OOK. Waar is da feestje? Hier is da feestje! Terwijl Rode Duivels treuren, barst in Brugse Poort volksfeest los

(Lees verder onder de foto’s)

©  REUTERS

©  REUTERS

©  REUTERS

Veel Brusselse winkeleigenaars hadden hun voorzorgen genomen en hielden de deuren gesloten nadat verschillende relschoppers opnieuw hadden opgeroepen om naar het centrum af te zakken. Waterkanonnen staan paraat en er werden van overal in het land versterkingen aangerukt voor de hoofdstad. In de wijk rond de Lemonnierlaan en de Stalingradlaan, waar vorige keer de rellen uitbraken, geldt een parkeerverbod voor auto’s en deelsteps. Verschillende aanbieders zijn hun steps komen ophalen.

“Net als afgelopen zondag zitten we opnieuw met onder anderen de korpschef en de burgemeester in het crisiscentrum”, zei de Brusselse politiewoordvoerster Ilse Van De Keere eerder al. “Vandaaruit wordt alles gecoördineerd. De korpschef heeft de leiding.”

LEES OOK. Dyab Abou Jahjah na de rellen: “Wat écht nodig is? Een waterkanon, een matrak en traangas”

©  amg

©  amg

©  amg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen