Doek valt over Gent Jazz: organisatie is failliet. “Alle legendes zijn hier geweest”

Van Morrison stond op de affiche van wat de laatste editie zal zijn geweest van Gent Jazz zoals we het kennen. ©  Koen Bauters

Gent -

Het doek valt over een Gents cultureel monument: deze week is het faillissement van de vzw achter Gent Jazz uitgesproken. De coronacrisis, een berg schulden en een afwezige Sting gaven het populaire festival de doodsteek. Komt er een opvolger?

Geert Neyt en Bert Staes

Buena Vista Social Club, Toots Thielemans, BB King, Chick Corea, Grace Jones, Van Morrison, Herbie Hancock, Bryan Ferry, Lady Gaga … De lijst met wereldberoemde artiesten die de jongste twintig jaar Gent hebben aangedaan dankzij Gent Jazz, is lang en indrukwekkend. Maar het festival zoals we het kennen, verdwijnt.

Dinsdag sprak de ondernemingsrechtbank het faillissement uit van Jazz en Muziek. Dat is de vzw die het jaarlijkse festival organiseert. “Het spel is failliet”, bevestigt Diederik Vernimmen, voorzitter van de raad van bestuur van de vzw. “Meer kan en wil ik niet zeggen tot ik de pas aangestelde curator heb kunnen spreken.”

Schulden

Bertrand Flamang, die twintig jaar lang de bezieler en het gezicht was van Gent Jazz, geeft al helemaal niet thuis. Dat hij enkele maanden geleden uit het bestuur is verdwenen, was misschien een teken aan de wand.

Gent Jazz ging al enkele jaren door zwaar weer. De twee jaar durende coronacrisis en de malaise met de passage van Sting, die tot twee keer toe afzegde, hakten erin. De tickets voor Sting moesten worden terugbetaald: een eerste keer wegens corona, een tweede keer door ziekte.

In de omgeving van de organisatie is te horen dat de schuldenput te diep was geworden – 700.000 euro, valt te horen. “En er liep nog een lening van dezelfde grootteorde”, zegt iemand die het dossier kent.

Opvolger

De Stad Gent werd donderdag door de raad van bestuur van de vzw op de hoogte gebracht van het faillissement. Gent stak immers 260.000 euro subsidies in het festival, elk jaar.

“Dit betekent een groot verlies voor het cultureel prestige van onze stad”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Cultuur. “Gent Jazz behoorde samen met Film Fest en het Festival van Vlaanderen tot de drie grote Gentse festivals.”

De vzw Jazz en Muziek had garanties tot in 2024 voor de subsidie. Maar nu de vzw failliet is en het bedrag vrijkomt, kijkt Souguir uit naar een opvolger. Tenminste, als het bedrag tot 2025 in de begroting voorzien blijft.

“Die wil is er zeker”, zegt Souguir. “Gent staat immers stevig op de kaart als jazzstad en zal in 2024 zelfs de grootste Europese jazzconferentie organiseren. Ik zou graag hebben dat de traditie wordt voortgezet met een festival met dezelfde kwaliteitsvolle affiche als Gent Jazz.”

Het faillissement betekent niet alleen een droef slotakkoord voor Gent Jazz. Ook de toekomst van dat andere door de vzw georganiseerde festival, Jazz Middelheim in Antwerpen, oogt hoogst onzeker.

“Alle jazzlegendes zijn hier geweest”

“Gent Jazz kon de vergelijking met de grote Europese jazzfestivals doorstaan”, zegt Karel Van Keymeulen, die een boek schreef over 20 jaar Gent Jazz. “Niet alleen door de vele grote namen die hier hebben opgetreden maar ook door de prachtige locatie op de Bijlokesite.”

Het festival ontstond in 2002 uit de droom van kroegbaas Bertrand Flamang van café Den Turk als het toenmalige Blue Note Festival. Flamang slaagde er snel in grotere namen aan te trekken. “Herbie Hancock, Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wynton Marsalis,... ze hebben hier allemaal opgetreden”, zegt van Keymeulen.

“Maar de liefhebber kon hier ook ontdekkingen doen, zoals Cécile McLorin Salvant, die nu is uitgegroeid tot een werelddiva. Omdat je daarmee echter geen groot publiek bereikt, werd de programmatie breder met kleppers uit de pop en rock als Van Morrison, Elvis Costello, David Byrne, Grace Jones en Lady Gaga. In goede jaren kwamen daar 30.000 à 40.000 bezoekers op af.”

De afgelopen editie in juli trok Gent Jazz nog bijna 42.000 bezoekers, maar dat volstond blijkbaar niet om het faillissement af te wenden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen