Steven Van Gucht vraagt babybezoek te vermijden en extra aandacht voor handhygiëne om verspreiding van RSV-virus te voorkomen

Viroloog Steven Van Gucht roept op om bezoek of bijeenkomsten met baby's even uit te stellen, gezien de intense circulatie van het RSV-virus. In combinatie met een stijgend aantal corona-infecties, veroorzaakt de sterke opmars van het Respiratory Syncytial Virus (RSV) bij zuigelingen toenemende druk op de zorgsector. "Je zou kunnen zeggen dat het RSV-virus op dit ogenblik meer parten speelt dan het coronavirus, maar het treft een andere categorie van patiënten", zegt Van Gucht.

Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen al aan de alarmbel over het stijgend aantal baby's en kinderen met acute luchtweginfecties. 

Steven Van Gucht van Sciensano nuanceert de cijfers. "Het is moeilijk te zeggen dat er meer RSV circuleert dan andere jaren, want als je naar de cijfers kijkt, lijkt het om een normaal patroon te gaan", zegt Van Gucht. Het fenomeen doet zich jaarlijks voor, maar is het wel belangrijk extra voorzichtig te zijn, gezien het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus ook opnieuw in de lift zit. "Het RSV-virus circuleert vooral in november en december", zegt Van Gucht.

Van Gucht vraagt om bijeenkomsten met baby's even uit te stellen, omdat heel jonge kinderen vaak getroffen worden door het RSV-virus.

"Goede wintergewoonten kunnen nu een groot verschil maken. Denk aan propere handen, goede verluchting, blijf thuis bij ziekte of draag een masker bij milde klachten, draag een masker op het openbaar vervoer en zorg dat u in orde bent met uw corona- en griepvaccinatie."

Verwacht wordt dat de komende weken ook het aantal griepinfecties zal toenemen, waardoor de druk op het zorgsysteem opnieuw stijgt.

BEKIJK - "Hou afstand", zegt van Gught:

Videospeler inladen...

Coronavirus beleeft kleine opmars

Dat het coronavirus opnieuw aan een kleine opmars bezig is, bewijzen de cijfers. Het aantal besmettingen is op weekbasis met 28 procent gestegen naar gemiddeld 963 per dag. Ook het reproductiegetal bevindt zich met 1,22 opnieuw boven de 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Het aantal sterfgevallen blijft met gemiddeld 4 per dag wel stabiel. 

Tussen 24 en 30 november zijn er dagelijks ook gemiddeld 70 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, een stijging met 36 procent. Op dit moment liggen er 957 COVID-patiënten in het ziekenhuis (+30 procent), van wie er 48 intensieve verzorging (+4 procent) nodig hebben. 

In totaal hebben intussen meer dan 3,8 miljoen Belgen een tweede boosterprik gekregen, wat overeenkomt met 41 procent van de volwassen Belgische bevolking. Het komt neer op bijna 72 procent van de 65-84-jarigen, en bijna 71 procent van de 85-plussers. Ongeveer 11.000 jongeren tussen 12 en 17 jaar kregen nu ook een tweede booster.

Meest gelezen