AFP or licensors

Franse president Macron op staatsbezoek in VS om banden aan te halen en een handelsoorlog te vermijden

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte zijn op staatsbezoek in de Verenigde Staten. Vandaag werden ze feestelijk ontvangen in het Witte Huis. Macron hoopt met zijn staatsbezoek het trans-Atlantische bondgenootschap vanonder het stof te halen en Amerikaans president Joe Biden te overtuigen om goedkoper gas te leveren aan Europa. Maar ook enkele netelige, economische kwesties kwamen aan bod.

Macron en zijn vrouw kwamen dinsdag aan in Washington D.C. Het is het eerste staatsbezoek van de Franse president sinds het aantreden van Joe Biden in januari 2021. Vandaag werden ze ontvangen in het Witte Huis. 

Macron wil met zijn bezoek onder meer de banden met de VS weer aanhalen. Maar de Franse president wilde het met Biden ook hebben over de zogeheten Inflation Reduction Act. Dat is het investeringsplan van Biden dat ervoor moet zorgen dat de inflatie in de VS wordt beperkt. De Amerikaanse Senaat keurde het plan in augustus goed.

De Inflation Reduction Act voorziet onder andere miljardeninvesteringen in klimaatmaatregelen, de gezondheidssector, hernieuwbare energie en een meer groene industrie. Toch is er veel ontevredenheid over in Europa. Want het pakket voorziet subsidies en fiscale gunsten aan bedrijven die in een groenere economie investeren, maar enkel als ze dat in Noord-Amerika doen. Europa maakt zich zorgen dat de Europese economie daardoor wordt benadeeld.

"Het zijn keuzes die het Westen verdelen", zei de Franse president Macron gisteren nog. "Het zijn keuzes die zorgen voor grote verschillen tussen de VS en Europa, en waardoor bedrijven in de VS beslissen om geen investeringen te doen aan de andere kant van de Oceaan." Macron noemde de maatregelen ook nog "super agressief" tegenover Europese bedrijven.

Na de ontmoeting met Macron zei Biden in zijn speech dat de Verenigde Staten zich in de huidige crisis "geen betere partner kunnen voorstellen dan Frankrijk". Dat het nooit de bedoeling was om Europese bedrijven te benadelen en dat er "aanpassingen in de wetgeving mogelijk zijn die het fundamenteel makkelijker maken voor Europese landen om deel te nemen". "Maar dat moet verder worden uitgewerkt", zei Biden nog. 

BEKIJK - "De VS wilde de Chinezen de pas afsnijden, maar Europa lijkt het grootste slachtoffer", zegt journalist Björn Soenens vanuit de VS in "Terzake" op Canvas:

Videospeler inladen...

Volgens Amerikakenner Björn Soenens zijn de beloftes van Biden op dit moment vooral nog symbolisch. "Er moet veel vriendschap tentoongespreid worden. De VS en Europa hebben elkaar nodig, in de aanpak van de oorlog in Oekraïne, om de olieprijzen te beperken... Dus op dat vlak moet de vriendschap bezegeld worden."

"Maar in de eindverklaring las ik enkel dat er een werkgroep komt om onenigheden in het nadeel van Europa eventueel op te lossen", zegt Soenens. "De andere optie is naar de Wereldhandelsorganisatie stappen. Maar dan krijg je een soort handelsoorlog die lang kan aanslepen. Daar is niemand bij gebaat. Alle hoop ligt dus bij die werkgroep."

BEKIJK - "De relatie tussen de VS en Europa is zo hecht dat geen van beide belang heeft bij een handelsoorlog", zegt ook professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent):

Videospeler inladen...

"Wapenbroeders" tegen Rusland

Beide presidenten beklemtoonden hun alliantie tegen de Russische president Poetin. In het licht van de oorlog in Oekraïne benadrukte Macron dat beide landen "opnieuw wapenbroeders" moeten worden. Aan beide kanten van de oceaan moeten democratieën beschermd worden, klonk het. Biden zei dat de relatie met hun "oudste bondgenoot" Frankrijk "essentieel" blijft.

Biden zei ook nog dat een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin pas aan de orde is als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen. "Dan wil ik graag met hem samenzitten om te bespreken waar hij aan denkt", zei Biden.

Meest gelezen