Hof van Beroep: Donald Trump had geen recht op speciale arbiter na huiszoeking

Een gesloten poort aan Mar-a-Lago. © Reuters

Het Hof van Beroep in Atlanta oordeelt dat er geen onafhankelijke arbiter (special master) moet worden aangesteld om de documenten in te kijken die de FBI op 8 augustus in beslag nam tijdens de inval in Trumps resort Mar-a-Lago in Florida.

De rechtbank die eerder besloot om zo’n onafhankelijke arbiter aan te stellen, was niet bevoegd om de staat te verbieden rechtmatig in beslag genomen documenten te gebruiken in strafrechtelijke onderzoeken, klinkt het in de motivering. De beslissing is een overwinning voor het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat onderzoek voert naar Trump.

Het Hof van Beroep in Atlanta bestaat uit drie conservatieve rechters, van wie er twee aangesteld zijn door Trump.

De huiszoeking op het landgoed/de club van Trump kwam er naar aanleiding van het vermoeden dat er zich in Mar-a-Lago ‘geclassificeerde documenten’ bevonden die de ex-president bij zijn vertrek uit het Witte Huis zou hebben meegenomen. Volgens het ministerie van Justitie dragen sommige op 8 augustus in beslag genomen documenten het label ‘HCS’. Dat betekent dat het gaat om informatie van of over geheime menselijke bronnen die informatie verstrekken aan de Amerikaanse overheid. Dat zijn bronnen die voor de VS spioneren en persoonlijk in gevaar komen wanneer bekend wordt wie ze zijn.

Trump maakte na de huiszoeking gewag van een politiek gemotiveerde ‘heksenjacht’ en vroeg via de rechtbank een onafhankelijke arbiter. Een door Trump aangestelde rechter in Florida stemde in met dat verzoek. Maar dat vonnis is niet ongedaan gemaakt.

De advocaten van de gewezen president hebben een week de tijd om verzet aan te tekenen tegen de beslissing van het Hof van Beroep.

Partner Content