Tour de France eindigt in 2024 zowaar met een tijdrit in Nice: “Voila, Remco Evenepoel is welkom”

Voor het eerst in 35 jaar eindigt de Tour in 2024 met een tijdrit, en dat dan nog op onze nationale feestdag. Geef toe, een leukere invitatie om zijn Tourdebuut te maken, kan Remco Evenepoel niet wensen. “Voilà. De huidige wereldkampioen is welkom”, zei Christian Prudhomme gisteren in Nice.

Hugo Coorevits

Tourbaas Christian Prudhomme haalde in oktober nog de ­schouders op toen we hem zeiden dat de Tour 2023 met slechts 22 tijdritkilometers niet echt uit­nodigend was voor ­Remco ­Evenepoel. En dat ASO hem daarmee aanmoedigde in zijn keuze om volgend jaar naar de Giro te gaan. “Goh, dan komt hij maar een jaar ­later, hé. Dan zal hij net even oud zijn als Eddy Merckx toen die zijn eerste Tour reed én won”, zei hij monkelend.

Natuurlijk wist Christian Prud­homme op dat moment wel al dat La Grande Boucle op 21 juli 2024 op de Promenade des Anglais ­eindigt met een tijdrit die zich door het berg­achtige achterland van de Azurenkust slingert.

Dat nieuws werd gisteren ­bevestigt in Nice. Daar hielden Christian Prudhomme en burgemeester Christian Estrosi een persconferentie om het publieke geheim dat al van maart rondging te officialiseren. Hét nieuws was dat deze Tour eindigt met een tijdrit als apotheose van een heel spectaculair weekend in de ­Provence-Alpes-Côte-d’Azur.

Het is van het legendarische ­duel tussen Laurent Fignon en Greg ­LeMond geleden dat de Tour nog eens afsloot met een tijdrit. Toen was de tijdrit tussen ­Versailles en Parijs 24,5 km lang en reed de Amerikaan 58 seconden sneller dan de Parisien, waardoor Fignon alsnog met acht ­seconden de Tour verloor. Frankrijk was in shock. Nooit was het verschil tussen de winnaar en de verliezer zo klein. Er was in ­september 2020 ook wel die waanzinnige ommekeer in de tijdrit naar La Planche des Belles ­Filles, waar Tadej Pogacar zijn landgenoot Primoz Roglic uit het geel reed, maar dat was op de voorlaatste dag van de Tour.

Niet in Parijs

De Tour van 2024 is sowieso al uniek. Voor de allereerste keer ­eindigt de Ronde van Frankrijk niet in Parijs. De reden is dat vijf dagen later de Olympische Spelen er beginnen.

We wisten ook al dat voor het eerst in de lange geschiedenis de Tour zou starten in Italië. Le Grand Départ wordt op 29 juni op de Piazzale Michelangelo in Firenze gehouden. De eerste ­dagen zijn trouwens best pittig: van Toscane gaat het naar Rimini. Op dag twee zou gestart worden in Cesenatico, waar Pantani woonde. En via de heuvels van Piemonte trekt het peloton naar Bologna. Dag drie start in ­Modena en gaat via de Apennijnen naar Turijn. De vierde rit ­begint dan nog in het Italiaanse Pinerolo, maar dan rijdt de Tour ook Frankrijk binnen via het ­zuiden. Met andere woorden: geen kasseienrit en een start en ­finish waar Remco ­Evenepoel ­alleen maar kon van dromen. Ook al wordt er met een rit in lijn gestart en niet met een tijdrit zoals afgelopen zomer in Kopenhagen.

“Dit is geen oproep, maar Remco is welkom”, zei Prudhomme in ­Nice. De Tour bouwt zelden een parcours ­specifiek voor één bepaalde renner, maar dit moet toch als muziek in de oren klinken van de wereld­kampioen.

“Het einde ziet er inderdaad heel goed uit, maar dit is nog ver weg, hé. We kijken ernaar uit. Als het god ­belieft”, zei Evenepoels ploeg­manager Patrick Lefevere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER