Europa was beter af met Trump

De Franse president Macron is dezer dagen te gast in Washington, waar president Biden hem met een staatsbezoek vereert. Het is de eerste staatsleider die in Washington door Biden met zulke honneurs wordt ontvangen. Maar de trans-Atlantische relatie is veel minder hartelijk dan ze vaak wordt voorgesteld.

Waarom is dit belangrijk?

Europa verheugde zich in november 2020 over de verkiezing van Joe Biden ten koste van Donald Trump. Vier jaren van frustratie kwamen ten einde. Maar Joe Biden blijkt op handelsvlak een veel lastiger klant voor Europa dan Donald Trump ooit was.

De feiten

  • De VS volharden in hun anti-Chinastrategie, iets wat de EU nog niet begrepen heeft.
  • De VS trekken 369 miljard dollar aan subsidies uit voor in de VS geproduceerde groene technologie. Dat is een "potentiële ramp" voor de Europese export.
    • Washington moedigt de EU-landen wel aan om hun eigen subsidieprogramma's op te zetten, maar de Europese leiders in geldnood vanwege de energiecrisis, kunnen het zich niet veroorloven om ook maar bij benadering genoeg te injecteren om he
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer