Videospeler inladen...

Opvallend beeld uit Brussel en Antwerpen: supporters van Marokko maken mensenketting om rellen te vermijden

Zowel in Antwerpen als Brussel was de sfeer gisteravond bijzonder uitgelaten - en soms op het randje van grimmig - nadat de Marokkaanse nationale voetbalploeg zich had geplaatst voor de volgende ronde op het WK. De opstootjes en vernielingen bleven deze keer gelukkig beperkt, mede dankzij volwassenen die menselijke kettingen vormden om confrontaties te voorkomen.

"Het beeld van de avond", zo omschreef VRT NWS-journalist Jens Franssen de mensenketting in Brussel gisteren op het radionieuws. Franssen was ter plaatse om verslag uit te brengen over de viering van de kwalificatie van de Marokkaanse nationale voetbalploeg voor de achtste finale op het WK.

"Honderden jongeren waren samengekomen bij Brussel-Zuid, de sfeer was heel uitgelaten, maar werd een beetje grimmig. Net op het moment dat de politie wilde ingrijpen, zag je heel wat jongeren en volwassenen een menselijke ketting vormen om die groep te vragen om het vredevol te houden en het niet opnieuw tot rellen te laten komen. Dat heeft gewerkt. Het is dan nog even onrustig gebleven en de politie is nog massaal aanwezig gebleven, maar uiteindelijk keerde de rust weer."

BEKIJK - Een menselijke ketting voorkomt een mogelijke escalatie in Brussel:

Videospeler inladen...

Ook in Antwerpen was de sfeer bij wijlen verhit in de vooravond, maar bleven grootschalige incindenten uit, zo vertelde verslaggever Yves Borms vanop de Turnhoutsebaan in Borgerhout. "De sfeer is uitgelaten, maar op het randje van grimmig. Het is feest en veel oudere mensen in de buurt proberen de jongeren te kalmeren en dat lijkt aardig te lukken."  

Escalatie vermijden

Ook daar hielp trouwens een mensenketting om erger te voorkomen, bevestigt Willem Migom van de Antwerpse politie: "We willen de inzet van de jeugdwerkers en de burgervaders benadrukken, die in overleg met de politie zoveel mogelijk op de jongeren hebben ingepraat om escalatie te vermijden. Op een bepaald moment leverde dat een opmerkelijk beeld op ter hoogte van het Astridplein, waar een menselijke ketting vermeed dat een groep relschoppers de confrontatie met de politie aanging. Dat kunnen we alleen maar toejuichen."

BEKIJK - "Rustig, rustig, rustig", omstaanders in Antwerpen beschermen onze cameraploeg:

Videospeler inladen...

Later op de avond bleven nog enkele harde kernen over op de Turnhoutsebaan en de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel. Op de Sint-Bernardsesteenweg zette de politie het waterkanon in nadat politiemensen in burger belaagd werden die probeerden te bemiddelen. Uiteindelijk werden daar vier personen opgepakt. Op de Turnhoutsebaan besliste de politie om de laatste overblijvers te omsluiten en in groep te arresteren. Alles samen pakte de Antwerpse politie 35 heethoofden op. Drie agenten van het bemiddelingsteam raakten gewond. 

Meest gelezen