Kinderverzorgsters van gesloten crèches passen gratis op kinderen die op straat staan: "Het minste dat we kunnen doen"

Drie kinderverzorgsters van kinderdagverblijf 't Oogappeltje in Lommel passen gratis op kinderen die niet meer naar de crèche kunnen. Heel wat ouders kunnen namelijk nergens anders terecht met hun kinderen. 't Oogappeltje is één van de acht kinderdagverblijven van de vzw Rheia en Hera die sinds donderdag definitief gesloten zijn. 

Rania Hilami, Dana Wolfframm en L. L. werkten tot eergisteren alle drie als kinderbegeleiders bij 't Oogappeltje in Lommel. Net als de zeven andere Limburgse crèches van de vzw's Rheia en Hera is hun crèche geschorst door het Agentschap Opgroeien, na financiële problemen en veiligheidsproblemen. Sinds gisteren gaan ze ieder apart op 'hun' kinderen passen, bij de kinderen thuis, omdat heel wat ouders zo snel geen opvang vinden voor hun kind. 

"Dat is het minste wat we kunnen doen", vertelt Rania. "Niet alleen wij, maar ook de kinderen en hun ouders zijn op straat gezet." De begeleidster gaat bij gezinnen thuis op de kinderen passen, maar neemt haar eigen kind ook mee. "Die ging ook naar een van de acht crèches."

We passen nu op die kinderen om de ouders uit de nood te helpen, maar ook om te vermijden dat wij in een zwart gat vallen

Kinderverzorgster L. L.

Nadat bekend raakte dat alle crèches zouden sluiten, kregen ouders van de kinderen in Noord-Limburg te horen dat er ten vroegste in januari een oplossing zou komen voor de opvang van de kinderen. "Heel wat ouders hebben nu gewoonweg geen plek om hun kinderen onder te brengen", legt begeleidster L. L. uit. "We hadden ook heel wat buitenlandse kinderen in de crèche, en die gezinnen hebben zelden familie in België waar ze op kunnen terugvallen. En niet iedereen kan zomaar verlof nemen."

Ontslag

Het personeel van de acht crèches kan op dit moment nergens anders aan de slag, ook niet bij een eventuele noodopvang omdat ze nog geen ontslagbrief hebben gekregen. De crèches zijn namelijk geschorst, maar nog niet failliet verklaard. Het bestuur van de beide vzw's probeert nu een versneld faillissement aan te vragen, maar het is onduidelijk wanneer die procedure rond zal zijn.

"Wij staan dus nog onder contract bij de crèche maar we krijgen geen loon en kunnen geen uitkering aanvragen", vertelt L.L. nog. "Voor ons is het ook allemaal heel snel gegaan. We passen nu op die kinderen om de ouders uit de nood te helpen, maar ook om te vermijden dat wij in een zwart gat vallen."

Lias, het zoontje van Kelly Gielen uit Lommel, is een van de kinderen op wie Hilami al ging passen. "We zijn enorm dankbaar", zucht zijn moeder. "Er is wel familie waar we op kunnen terugvallen maar mijn man en ik werken allebei fulltime. Het is niet evident om opvang te regelen voor een volledige dag."

Meest gelezen