Filmfan uit Hasselt wil alle 438 Disney-films bekijken: “Ondertussen kaap van 100 bereikt”

Cedric Verhaegen uit Hasselt is de uitdaging aangegaan om alle Disney-films ooit gemaakt te bekijken. In totaal gaat het om 438 films die tussen 1937 en nu zijn geproduceerd en uitgebracht door Walt Disney Productions. De filmliefhebber is intussen vier jaar bezig en heeft nu de kaap van 100 films bereikt.

“Een ambitieuze/oerdomme queeste”, noemt de 25-jarige Cedric Verhaegen uit Hasselt zijn missie om alle Disney-films die ooit gemaakt zijn, te bekijken. “Het idee is eigenlijk ontstaan in een podcast”, vertelt Cedric. “Vroeger had ik samen met een vriend een podcast over films en door de podcast ontdekte ik oudere, onbekende films. Ik vind oude Hollywood-productiehuizen enorm fascinerend. Disney is daar de koploper, niet omdat ik een enorme fan ben, maar het zijn meer dan films die Disney gemaakt heeft. Je kan het niet vergelijken met andere films of productiehuizen. En dus besloot ik alle films die ooit gemaakt zijn door Disney te bekijken.”

Dat zijn er, tot nu toe, 438. Als de gemiddelde film 90 minuten duurt, zou de filmfan meer dan 27 dagen non-stop bezig zijn met het film kijken. Maar hoe gedreven Cedric ook is om te slagen in zijn opzet, zo ver gaat hij niet. Cedric is leraar in het lager onderwijs en bekijkt daarom 1 à 2 Disney-films per week. Na 4 jaar heeft hij nu zijn 100ste Disney-film bekeken.

Moeilijk te vinden

“Ik bekijk ze op volgorde. Ik ben dus begonnen met de allereerste Disney-film ooit: ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ uit 1937, daarna volgde Pinokkio uit 1940, en ga zo maar door. Honderd films verder ben ik beland bij Disney-films uit de jaren ’70, zoals ‘The Biscuit Eater’ en ‘The Million Dollar Duck’ uit 1971.” Dat sommige oudere Disney-films nu niet meer zo gekend zijn, vormt een extra uitdaging voor de filmfreak. “Dat is het grootste en misschien wel het leukste deel van de uitdaging”, zegt Cedric. “De obscure dingen moet ik bekijken via nog obscuurdere websites. Disney wil daar niets meer mee te maken hebben. De film ‘Song Of The South’ is een goed voorbeeld daarvan. Je kan het de 'racistische film van Disney' noemen. Die kan je enkel vinden bij mensen die zelf de dvd branden.” 

Scoreboard

De Hasselaar houdt ook een scoreboard bij van alle Disney-films. “Het is niet omdat het Disney-films zijn dat er geen bagger tussen zit. Veel films die ik tot nu toe zag, heb ik niet meer dan 2,5 sterren gegeven. We zeggen heel vaak dat er nu heel wat rommel verschijnt op de streamingdiensten. Maar ik denk dat al die bagger van vroeger gewoon uit ons collectief geheugen is gewist. Veel films stellen niets voor", zegt de fan.

Wanneer Cedric klaar is met zijn uitdaging, weet hij nog niet. “Het hangt af van de goesting en de vorige film. Als Disney aan dit tempo films blijft produceren, zal dat pas in 2035 zijn”, lacht Cedric. 

Meest gelezen