Chocolatier test 18 sinterklazen uit de supermarkt en deelt 0/10 uit: “Dat is niet te eten”

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Aan boord Sinterklaas en de pieten, maar ook veel cadeautjes én natuurlijk ook chocolade. Maar welke is nu de lekkerste? Chocolatier Julius Persoone zette zijn tanden in alle mogelijke figuurtjes gemaakt uit melkchocolade. Goed voor 18 stuks. Daarbij toppers, maar ook één “die zelfs de stoutste kindjes niet verdienen”.

Chris Snick

Hema: 0/10

Wat één figuur gewikkeld in een folie met print van Zwarte Piet.

Inhoud 60 g

Samenstelling 30 procent cacaobestanddelen

Energie 515 kcal per 100 g

Prijs 1 euro (16,67 euro)

Beoordeling “Wat is dit? Wanneer ik de chocolade uitpak zie ik daar geen roetpiet in, laat staan een Sinterklaas. Eerder een - mag ik dat hier zeggen - seksspeeltje. Mama’s zullen hier blijer mee zijn dan de kindjes. Haha. Al is het eigenlijk niet grappig, wel triestig. Qua afwerking, maar vooral qua smaak. Dit is niet te eten, heeft niets met chocolade te maken. Synthetische brol. En zie eens naar die prijs. Die van een hoger segment terwijl je het absolute dieptepunt van de sinterklaaschocolade krijgt. Amai.”


Kruidvat: 1/10

Wat één figuur gewikkeld in een folie met sinterklaasprint.

Inhoud 60 g

Samenstelling 30 procent cacaobestanddelen

Energie 549 kcal

Prijs 0,49 euro (8,17 euro/kg)

Gekocht bij Kruidvat

Beoordeling “Wanneer ik deze uitpak zie ik precies meer een mismaakte tuinkabouter dan de Sint. De zijkant is veel te dun gegoten waardoor die bijna breekt. Sowieso zit er een bluts in ook. Aan de binnenkant stinkt dit. Het smaakt naar zeep. Van die fake aspartaansuiker. Zoiets. Ik zou dit aan niemand geven. Zelfs niet aan de stoutste kindjes. Onderonderondermaats.”


Aldi: 1,5/10

Wat zak met verschillende kleinere figuren. Verlaagd suikergehalte.

Inhoud 170 g

Samenstelling 33 procent cacaobestanddelen

Energie 497 kcal per 100 g

Prijs 2,69 euro (15,82 euro/kg)

Gekocht bij Aldi

©  Wim Daneels

Beoordeling “Opnieuw een chocolade met verlaagd suikergehalte, maar hier proef je wél de zoetstof maltitol. Er blijft precies zo’n petroleumwalm in mijn mond hangen. Verre van smakelijk dus. Neen, dit type chocolade kan echt wel beter hoor. Qua structuur ook te zacht, ik mis zo’n goeie krak als ik er een stuk afbreek.”


Riegelein: 1,5/10

Wat één grote figuur gewikkeld in een folie met sinterklaasprint

Inhoud 60 g

Samenstelling 30 procent cacaobestanddelen

Energie 547 kcal per 100 g

Prijs 0,69 euro (11,50 euro/kg)

Gekocht bij Carrefour Market

©  Wim Daneels

Beoordeling “Ruikt muf en smaakt niet naar chocolade. Dit is boter met suiker, punt. Brol. Minder brol dan de twee volgende weliswaar, maar nog steeds brol. De naam chocolade niet waard. Wacht, ik kan er wel nog iets positiefs over zeggen: deze is mooi dun gegoten. Voila. Weg ermee nu.”


Boni: 2/10

Wat één grote sinterklaas, gedecoreerd met gekleurde chocolade

Inhoud 180 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 454 kcal

Prijs 2,49 euro (13,83 euro/kg)

Gekocht bij Colruyt

©  Wim Daneels

Beoordeling “Deze sint heeft een raar gezicht, is precies wat opgezwollen. Niet de beste afwerking dus. De staf is volgens de verpakking ingekleurd met extract van paprika. Gelukkig proef ik dat niet. Zonde dat ik vooral de geur van de plastic zak terugvind in de chocolade. De mijter is veel te dik gegoten, er zitten serieuze brokken in. Enorm zoete chocolade ook. En ik proef er precies een chloorsmaakje in. Is de sint naar het zwembad geweest? Het enige positieve: de structuur is smooth, mooi fijngemalen, geen vezels die in de mond blijven hangen.”


Kinder: 2/10

Wat Drie figuurtjes gewikkeld in folie met een print van sinterklaas of zijn paard

Inhoud 135 g

Samenstelling 14,5 procent cacaobestanddelen

Energie 579 kcal per 100 g

Prijs 1,79 euro (13,26 euro/kg)

Gekocht bij Delhaize

©  Wim Daneels

Beoordeling “Dit vormpje is eigenlijk hilarisch. Bijna geen details. En de folie van de sinterklaas lijkt meer op een kerstman. Dit heeft die typische zoete vanilleachtige geur van Kinder. Binnenin is het wit, het is zelfs meer witte chocolade dan melkchocolade. De smaak is mierzoet. Is dit slecht? Neen. Is dit chocolade? Voor mij ook niet. Eerder snoep voor kindjes. Kortom: wie zijn kinderen chocolade wil geven, moet dit niet kopen.”


Aldi: 5/10

Wat zak met verschillende figuurtjes

Inhoud 250 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 543 kcal per 100 g

Prijs 1,59 euro (6,36 euro/kg)

Gekocht bij Aldi

©  Wim Daneels

Beoordeling “Oei, deze zijn toch ook wel serieus beschadigd hoor. Er zitten luchtbellen in, dat wil zeggen dat die niet mooi uitgetrild is na het gieten. De geur is muf. Dit is echte kindjeschocolade maar dan in de negatievere zin. Enorm zoet dus. De chocolade is niet mooi fijngewalst, er zitten nog veel stukjes in. En ook hier de smaak van de plastic zak.”


Favorina: 5/10

Wat zak met verschillende figuurtjes. Fairtrade.

Inhoud 250 g

Samenstelling 31,8 procent cacaobestanddelen

Energie 554 kcal per 100 g

Prijs 1,59 euro (6,36 euro/kg)

Gekocht bij Lidl

©  Wim Daneels

Beoordeling “Op de verpakking staat fairtrade. Maar ik lees dat die mogelijk vermengd is met niet-gecertificeerde cacao. Kortom: niet alles is fairtrade. Mag ik dat vreemd vinden? De vorm was hier niet genoeg aangespannen tijdens het gieten, dat zie je aan de randjes. Ruikt ook naar de chocolade die ik als kind op school kreeg van de Sint. Goedkope en minder goeie dus omdat er veel chocolade moest uitgedeeld worden. Het cacaopoeder lieten ze hier tamelijk grof, ik voel de vezels en suikerkristallen in de mond. Middelmatig.”


Matthé: 6/10

Wat twee sinterklazen, één in melk- en één in pure chocolade. Met zoetstof.

Inhoud 100 g

Samenstelling 33 procent cacaobestanddelen (voor de melkchocolade)

Energie 474 kcal per 100 g

Prijs 1,95 euro (19,50 euro/kg)

Gekocht bij Colruyt

©  Wim Daneels

Beoordeling “Goed gemaakt, ze blinken mooi. Ik zie er ook geen foutjes in: geen luchtbellen of blutsjes. Ook goed gegoten, er zit een mooie krak in. Niet dé beste chocolade die ik al proefde, maar dit is er een met verlaagd suikergehalte. Als ik daarmee rekening hou, is die best wel oké hoor. Ook hier gebruiken ze maltitol als zoetstof. Gelukkig domineert dat de smaak niet. De chocolade is wel wat licht van kleur.”


Super Choc: 6/10

Wat zak met verschillende figuren.

Inhoud 250 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 543 kcal

Prijs 1,39 euro (5,56 euro/kg)

Gekocht bij Jumbo

©  Wim Daneels

Beoordeling “Hier zitten we duidelijk in het goedkopere segment. De zak is precies ook van ver in de rekken gegooid. Stukken uit de sint en dikke krassen op zwarte piet. Echt classy is dat niet. Ik ruik hier vooral het aroma van de zak. Op zich is de kwaliteit van de chocolade wel oké, maar zoals dat dan gaat, is dergelijke chocolade van massaproductie al maanden geleden gemaakt. Dan verliest de chocolade aroma en neemt die het aroma van de zak over. Jammer. Maar gezien de prijs toch nog steeds boven de middelmaat.”


Hamlet: 6,5/10

Wat een grote sinterklaas, gedecoreerd met gekleurde chocolade

Inhoud 125 g

Samenstelling 29 procent cacaobestanddelen

Energie 543 kcal per 100 g

Prijs 1,99 euro (15,92 euro/kg)

Gekocht bij Kruidvat

Beoordeling “De chocolade blinkt heel mooi én de afwerking is fijn gedaan. Chapeau daarvoor. Ik ruik eerder cacaoboter dan cacaopoeder. Dat laatste is beter. En duurder. Je hoort me wel niet zeggen dat de kwaliteit niet goed is, dat valt zeker mee, maar voor mij is dit ook veel te zoet. Qua afwerking en techniek dus zeer goed, maar qua smaak toch wel minder dan verschillende andere.”


Sweet Switch: 7/10

Wat een grote sinterklaas, verpakt in een plastic zak en vervolgens in een doos. Met lager suikergehalte.

Inhoud 125 g

Samenstelling 33 procent cacaobestanddelen

Energie 490 kcal per 100 g

Prijs 4,49 euro (35,92 euro/kg)

Gekocht bij Delhaize

©  Wim Daneels

Beoordeling “Het voordeel van een verpakking zoals deze, is dat de chocolade ongeschonden blijft. Geen krasjes, niets. De geur is wel wat minder, ik ruik vooral melkpoeder in de plaats van chocolade. Hij is ook iets dikker gegoten dan veel andere. Van smaak is deze zeker niet slecht. Niet te zoet. Ze gebruiken hier maltitol om suiker te vervangen. Gelukkig smaak ik dat niet echt. Mooi fijngemalen chocolade ook, smelt weg in de mond. Ook wel hoog in prijs.”


Hema: 7/10

Wat één grote sinterklaas die gedecoreerd is met gekleurde chocolade.

Inhoud 125 g

Samenstelling 31 procent cacaobestanddelen

Energie 544 kcal

Prijs 3 euro (24 euro/kg)

Gekocht bij Hema

Beoordeling “Chapeau voor het werk dat ze hierin hebben gestoken. Volgens mij is deze sint handmatig ingekleurd, dat doe je niet met een machine. Ik ruik chocolade, dat is alvast goed. Al is de smaak wel zeer zoet. De kwaliteit van de chocolade is ook wat minder. Jammer, met deze afwerking én echt goeie chocolade, was dit zeker ook een topper geweest.”


Libeert: 7,5/10

Wat zak met verschillende kleinere figuurtjes. “Enkel met duurzame cacao”, staat er op de verpakking.

Inhoud 175 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 551 kcal per 100 g

Prijs 4,39 euro (25,09 euro/kg)

Gekocht bij AD Delhaize

©  Wim Daneels

Beoordeling “Op de verpakking lees ik ook nog recept van oma. Dan kun je alleen maar hopen dat oma lekkere chocolade kon maken hé. Dit ruikt alvast naar echte chocolade. De vormpjes zijn wel niet mooi tegen elkaar gezet tijdens het gieten, je ziet dat er nog randjes aan zitten waar die chocolade tussen liep. De smaak is fijn en niet overdreven zoet. Kwalitatieve chocolade, maar ook wel aan de prijzige kant in vergelijking met veel andere.”


Classic: 8/10

Wat zak met verschillende kleine figuurtjes

Inhoud 180 g

Samenstelling 31 procent cacaobestanddelen

Energie 544 kcal per 100 g

Prijs 2,19 euro (12,17 euro/kg)

Gekocht bij Carrefour Market

Beoordeling “Iets donkerder van kleur en ook wel redelijk beschadigd van in de zak te zitten. Het hoofd van de sint is redelijk dik, dus niet perfect egaal gegoten. Niet de beste van afwerking dus, maar de smaak maakt zeer veel goed. Deze vind ik echt wel lekker. Een mooi aroma van de cacaomassa, de nodige bitterheid. Puur voor de chocolade krijgt deze een acht. Samen met die van Aldi ook wel veel goedkoper dan de twee hoger scorende. Prijs/kwaliteit is dit top.”


Aldi: 8/10

Wat zakje met verschillende figuurtjes gedecoreerd met andere kleuren chocolade. Fairtrade staat er op de zak.

Inhoud 204 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 552 kcal per 100 g

Prijs 2,69 euro (13,19 euro/kg)

Gekocht bij Aldi

©  Wim Daneels

Beoordeling “Jammer dat deze wat beschadigd zijn van in de zak te zitten. Dat kun je wel moeilijk voorkomen. Verder is dit kwalitatieve chocolade, dat doet me plezier. Er is een aangename geur én een mooie krak wanneer je er de kop af breekt. Niet te zoet ook van smaak. Het betere werk.”


Wiloco: 8,5/10

Wat zakje met verschillende kleinere sinterklazen. Biologische chocolade zonder lactose.

Inhoud 100 g

Samenstelling Ten minste 44 procent cacaobestanddelen

Energie 581 kcal per 100 g

Prijs 3,89 euro (38,9 euro/kg)

Gekocht bij Colruyt

©  Wim Daneels

Beoordeling “Hier gebruiken ze kokosbloesemsuiker. Dat proef je wel, dit wijkt dus wel wat af van wat je misschien verwacht. Toch val ik er voor. Want ze gebruiken kwalitatieve chocolade. Mooi bitter. Die is danig goed dat ik die kokosbloesem vergeet. De figuurtjes zijn ook zo goed als perfect gemaakt. Enkele luchtbelletjes, dat wel, maar verder heel mooi tegen elkaar gezet. De chocolade is ook goudbruin, blinkt en er zit een mooie krak in wanneer je er een stuk van breekt.”


Delhaize: 9/10

Wat één grote figuur van een sinterklaas met kind

Inhoud 120 g

Samenstelling 31,5 procent cacaobestanddelen

Energie 550 kcal per 100 g

Prijs 3,19 euro (26,58 euro/kg)

Gekocht bij Delhaize

©  Wim Daneels

Beoordeling “Deze ziet er van allemaal het meest oldskool uit. Je ziet dit type niet vaak meer omdat zo’n vorm zich niet leent tot massaproductie. Die is daar niet zo geschikt voor. Dit is ook gemaakt door iemand met verstand van zaken. De chocolade is perfect gegoten. Bij goedkope chocolade zie je vaak dat de mijter vol met chocolade zit, hier is alles overal gelijk. De smaak is ook zeer goed. Echt cacaoaroma, dat warme gevoel erin. Niet mierzoet. Een goeie kwaliteit van chocolade ook. Vooral volwassenen zullen dit appreciëren.”

Zo deden we de test

De selectie: achttien verpakkingen met melkchocolade die we zowel bij de supermarkten als Hema en Kruidvat kochten. Waar er een alternatief met minder suiker of zonder lactose voorhanden was, kochten we dat ook.

De methode: de chocolade werd zowel op smaak, geur als uitzicht beoordeeld.

De prijs: grote verschillen. De prijs gaat van 5,56 euro tot 38,9 euro per kg.

Het resultaat: met een score van 9 op 10 komt de chocolade van Delhaize als beste uit deze test. Die is wel prijzig. Carrefour en Aldi hebben in hun gamma elk één bijna even kwalitatief maar wel goedkoper alternatief.

De locatie: The Chocolate Line, Vaartstraat 75, 8000 Brugge

“Percentage cacaobestanddelen zegt alles … en niets”

“Om te weten of je goeie chocolade in handen hebt, moet je op de verpakking kijken naar het percentage cacaobestanddelen”, zegt Julius Persoone. “Hoe hoger, hoe meer chocolade je zal proeven. Al zegt dat percentage wel niet alles. Daar zit namelijk zowel cacaopoeder als cacaoboter in. Poeder is kwalitatiever én duurder. Hoe meer daarvan, hoe meer cacaosmaak. Maar je hoeft jammer genoeg niet te vermelden hoeveel van elk er nu exact in zit. Sommige producenten doen dat wel, maar natuurlijk net diegene die veel cacaopoeder gebruiken en niets te verbergen hebben. Verder nog opvallend in deze test: Super Choc. Een huismerk zou je denken. Want het zit in die prijscategorie en heeft ook zo’n typische verpakking. Maar toch vind je het in zeer veel supermarkten terug. We troffen het aan bij zowel Jumbo, Carrefour, Albert Heijn, Colruyt als Delhaize. Het kan dus geen eigen merk zijn van de supermarkten. Volgens de site van Delhaize wordt het geproduceerd door het merk Libeert. Dit is dus naast hun A-merk, een goedkoper alternatief. Het kost ruim vier keer minder. Al is het verschil in kwaliteit niet zo groot als het verschil in prijs, het merk Libeert scoorde in deze test maar een puntje beter dan Super Choc.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws