AFP or licensors

Hoera, 190! Reuzenschildpad Jonathan, het oudste landdier ter wereld, viert dit weekend zijn verjaardag

De reuzenschildpad Jonathan, het oudste levende landdier ter wereld, viert dit weekend zijn 190e verjaardag. Jonathan woont sinds 1882 op Sint-Helena en is ondertussen het nationale symbool van het eilandje in de Atlantische Oceaan. Zijn verjaardag wordt gevierd met een kerstmarkt in het teken van de reuzenschildpad en bezoekers krijgen een officieel verjaardagscertificaat ondertekend door de gouverneur.

Jonathan verblijft sinds 1882 op Sint-Helena. Hij werd geschonken aan de toenmalige gouverneur van het Britse overzeese gebied en sindsdien woont hij in het verblijf van de gouverneur. Toen hij op Sint-Helena toekwam, was hij al volgroeid, wat wil zeggen dat hij toen minstens vijftig jaar oud was, daarom wordt zijn geboortejaar geschat op 1832.

Jonathan viert dit jaar dus zijn 190e verjaardag, begin 2022 kreeg hij een eerste verjaardagscadeau van Guinness World Records. Sinds 2019 wordt hij al erkend als oudste landdier ter wereld, maar nu is hij ook de oudste schildpad ooit. 

De vorige oudste schildpad was Tu'i Malila die bij de koninklijke familie van Tonga leefde tot zijn dood in 1966. Tu'i Malila zou 188 jaar oud geworden zijn. In 2006 stierf mogelijk een nog oudere reuzenschildpad (Adwaitya) die volgens onbevestigde bronnen 250 tot 300 jaar oud zou geweest zijn.

Jonathan woont op de terreinen van "Plantation", een Georgiaans herenhuis dat aan het einde van de 18e eeuw gebouwd werd door de Oost-Indische Compagnie. Hij deelt het domein met drie andere reuzenschildpadden: David, Emma en Fred. 

Fred was tot enkele jaren geleden bekend als Frederica en is al meer dan 30 jaar de partner van Jonathan, maar in 2017 ontdekte men dat Frederica geen vrouwtje was. Verzorgers ontdekten een letsel op het schild van Fred(erica), wat een vervorming bleek te zijn die enkel bij mannetjes voorkomt. 

Verjaardagsfeest

Dit weekend staat de kerstmarkt op Sint-Helena in het teken van de 190e verjaardag van Jonathan. Bezoekers krijgen een officieel certificaat getekend door de gouverneur om te bewijzen dat ze op het verjaardagsfeest aanwezig waren. Er zijn ook exclusieve foto's en postzegels van de reuzenschildpad te verkrijgen en er worden verschillende kunstwedstrijden georganiseerd. 

Zaterdagmiddag kan je de festiviteiten ook live volgen via de Facebookpagina van de toeristische dienst van Sint-Helena.

Meest gelezen