Straatverlichting wordt in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant vanaf morgen gedoofd 

In verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant gaat de straatverlichting binnenkort tijdens de weeknachten uit. Ze gaan in op het aanbod van netbeheerder Fluvius om op die manier de energiefactuur te drukken. De lichten gaan uit in verschillende gemeenten in het Pajottenland, en ook in Berg bij Kampenhout.

Vanaf zondagavond 4 december wordt het enkele maanden heel wat donkerder in de straten. Zo gaat de energiefactuur naar omlaag. De openbare verlichting gaat al zeker in vijf nachten per week uit in Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke, Asse, Merchtem, Opwijk, Dilbeek, Lennik, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Sint-Genesius-Rode. Ook Kampenhout laat weten dat hetzelfde zal gebeuren voor hun deelgemeente Berg.  

De verlichting gaat uit om 23 uur en wordt om  5 uur opnieuw ingeschakeld. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft ze wel branden. Op gewestwegen blijft de verlichting ook branden, waardoor het licht mogelijk ook brandt in de zijstraten van die gewestwegen.

Alle gemeenten laten weten dat er na de winter een evaluatie zal plaatsvinden. De besturen zullen, in samenwerking met de politiezones, ook de inbraak- en ongevallencijfers opvolgen. Ze maken zich wel sterk dat het doven van de straatverlichting niet in verband moet worden gebracht met onveiligheid.

De gemeente Affligem laat alvast weten dat de maatregel op jaarbasis een besparing van 145.000 euro zou betekenen, op een totale jaarlijkse kost van 415.000 euro.  

Meest gelezen