Videospeler inladen...

Vooruit wil Vlaams Belang verslaan bij verkiezingen: "Extremen laten besturen is een gevaarlijk experiment"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gelooft dat zijn partij in 2024 de verkiezingen kan winnen. Op een partijcongres in Gent waarschuwde hij tegelijk dat een Vlaamse regering met Vlaams Belang na 2024 tot de mogelijkheden behoort. "Ik voel dat alle partijen schrik hebben dat er eindelijk eens politici aan de macht zouden komen die willen uitvoeren wat ze beloven aan hun kiezers", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Onder de noemer "ROOD to 24" zijn bijna 1.500 Vlaamse socialisten vandaag bijeengekomen voor een partijcongres in Flanders Expo, in Gent. Zoals de slogan doet vermoeden, moest het congres, het eerste fysieke congres sinds de coronaperiode, de leden klaarstomen richting de federale, regionale, Europese en lokale verkiezingen van 2024. 

De partij heeft de wind in de zeilen. Na het historische dieptepunt bij de verkiezingen van 2019, is Vooruit in de peilingen weer gegroeid tot ruim 16 procent. En dat geeft de socialisten moed. "Ik zie dat we klaar zijn om in 2024 verkiezingen te winnen", aldus partijvoorzitter Conner Rousseau. "Voor de eerste keer in lange tijd kunnen we ook écht winnen. Want Vooruit is na drie jaar de leider op links én de leider op het centrum."

Tegen Vlaams Belang

Opvallend was de waarschuwing voor een regering met Vlaams Belang na 2024. "Een Vlaamse regering met extreemrechts is geen science fiction meer", zei Rousseau tegen zijn achterban. 

"En vergis u niet: als Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid hebben in het Vlaams parlement, en het land daardoor volledig blokkeert, dan kan niemand voorspellen wat er gaat gebeuren. Ook (N-VA-voorzitter) Bart De Wever niet. Dan kunnen we alleen nog hopen dat ons land niet volledig kopje onder gaat."

Neemt Rousseau het taalgebruik over van Vlaams Belang? Hij zegt namelijk dat hij wijken in Brussel wil "opkuisen". In een interview met VRT NWS-journalist Bart Verhulst legt Rousseau uit waarom hij dergelijke taal gebruikt:

Videospeler inladen...

Als waarschuwing tegen het oprukken van extreemrechts haalde Rousseau de voorbeelden aan van Italië en van Polen en Hongarije, "waar extreemrechts al jaren bestuurt, ten koste van de vrijheid, de privacy en de welvaart van werkende mensen. Vlaanderen mag niet dezelfde weg opgaan. Vlaanderen wordt niet het Hongarije aan de Noordzee."

Vlaams Belang reageert

"Ik denk dat heel veel Vlamingen naar Hongarije op reis gaan. Dus zo slecht zal het er niet zijn", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laconiek. "Ik stel vast dat wij de te kloppen partij zijn", zegt hij tegen VRT NWS:

Videospeler inladen...

"Mochten de verkiezingen gaan over wie het beste kan dansen of zingen, zou ik me zorgen maken", verwijst Van Grieken naar de deelname van Rousseau aan het tv-programma "The Masked Singer". 

"Maar politiek gaat over dingen veranderen voor onze mensen", besluit Van Grieken, "en wij willen onze mensen op de eerste plaats en we worden erin gesteund, peiling na peiling, dat ons verhaal aanslaat." 

"Ik voel dat alle partijen schrik hebben dat er eindelijk eens politici aan de macht zouden komen die willen uitvoeren wat ze beloven aan hun kiezers. Dat zou een echte revolutie zijn."

Als wij eens de grootste partij zouden mogen worden, dan zouden wij niemand uitsluiten en met iedereen praten.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Van Grieken wijst erop dat Vooruit in de federale regering zit en dus dingen kan veranderen. "Waarom kuist hij Molenbeek dan niet op, zorgt hij niet voor minder migratie en stopt hij niet met het uitdelen van geld aan het buitenland? Hij zit aan de knoppen. Als hij stemmen wil terughalen van Vlaams Belang, moet hij eindelijk eens een deftig beleid voeren", sneert Van Grieken.

En wat als Vlaams Belang in 2024 effectief de grootste partij zou worden in Vlaanderen, maar door het cordon sanitaire niemand met hen wil samenwerken? "Wij zijn een heel constructieve partij en als wij eens de grootste partij zouden mogen worden, dan zouden wij niemand uitsluiten en met iedereen praten om de Vlaming eindelijk een rechtser en Vlaamser beleid te geven", besluit Van Grieken.

Voorzittersverkiezingen

Op het partijcongres gingen de leden van Vooruit ook in op het voorstel van partijvoorzitter Rousseau, om de voorzittersverkiezingen te vervroegen. Normaal gezien zouden die in het najaar van 2023 plaatsvinden, maar dan zouden ze pal in de campagne voor de verkiezingen van 2024 vallen. Daarom worden de voorzittersverkiezingen met zes maanden vervroegd.

Conner Rousseau is kandidaat om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Wellicht zal er geen tegenkandidaat zijn. 

Meest gelezen