© Photo News

Philippe Gilbert: “Ik eis het kopmanschap voor de Ronde van Vlaanderen niet op”

Philippe Gilbert pakte in de Driedaagse van De Panne zijn eerste zege van het seizoen, ook zijn eerste zege in de Belgische driekleur. Toch wil Gilbert niet per se kopman zijn in de Ronde Van Vlaanderen, zo verklaarde hij nogmaals na de aankomst in Zottegem: “Mij de nummer één geven zou een vergissing zijn, we hebben echt een sterk team.”

jtp,, Belga

“Deze overwinning was alweer tactisch heel goed gezien. Ik heb veel te danken aan mijn teamgenoten. Dries Devenyns reed vol voor mij en maakte daarmee echt wel het verschil in de kopgroep. Als je met frisse mannen voorin rijdt, maakt dat echt wel een verschil. Daardoor kwamen de achtervolgers geen seconde dichter. Ik moet echt Dries bedanken, ik win hier dankzij hem”, begon Gilbert na de wedstrijd.

“Of ik nu aan de eindwinst denk in deze Driedaagse? Ja, natuurlijk. Met die voorsprong moet ik het toch proberen. Ik heb niet echt gekeken naar het profiel van de tijdrit, maar daar aan beginnen met een voorsprong is altijd beter. Durbridge is natuurlijk wel gespecialiseerd daarin, maar de conditie is goed. Ik bekijk het dag per dag.

“Ik ben nu ook één van de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen, dat is geen geheim met deze conditie. Maar ik wil de nummer één niet bij Quick Step. Ik eis het kopmanschap niet op. Ik ben goed, maar heel de ploeg is gewoon zeer sterk. Mijn persoonlijke ambitie is natuurlijk wel om te winnen zondag, maar als iemand van het team wint zal ik even blij zijn.”

© Photo News

Devenyns: “Zou graag Ronde rijden”

Dries Devenyns had een fiks aandeel in de zege van Philippe Gilbert dinsdag. Devenyns nam de kopgroep meermaals op sleeptouw en zorgde ervoor dat het tempo steeds zeer hoog werd gehouden. Hij hield aan zijn inspanningen de prijs van de strijdlust over.

“Ik heb er alles aan gedaan opdat Philippe Gilbert deze etappe zou kunnen winnen”, stak Devenyns van wal. “En hij is daar ook in geslaagd dus heb ik niet voor niets al dat werk geleverd. Of Philippe nu ook de Driedaagse De Panne-Koksijde kan winnen is wat anders. Hij heeft 22 seconden voorsprong op Durbridge dus hij heeft een grote kans om het af te maken. Maar Durbridge is ook een krak tegen de tijd. Of ik er zondag bij zal zijn in Antwerpen weet ik nog niet. Ik zou natuurlijk maar al te graag de Ronde van Vlaanderen rijden, maar ik denk dat de ploegleiding me zal opstellen in de Ronde van het Baskenland. We zien wel.”

© Photo News

Durbridge (tweede): “Ik heb echt afgezien”

Tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen kon dinsdag enkel Luke Durbridge even het wiel houden van Philippe Gilbert. De Belgische kampioen versnelde echter in het tweede gedeelte van de klim en finishte met zeventien seconden voorsprong.

“Had ik maar het wiel kunnen houden van Philippe Gilbert op de Muur van Geraardsbergen”, lachte Durbridge na afloop. “Dan was ik niet zo dood gegaan de laatste 17 kilometer. Ik heb echt afgezien. Klasse wat Gilbert liet zien. Ik ben geen slechte tijdrijder maar kwam geen seconde dichter op hem. Integendeel. Op het einde moest ik zelfs 17 seconden toegeven. Met de bonificatieseconden sta ik nu dus op 22 seconden in het algemeen klassement. Bovendien steekt Gilbert in supervorm, dus het is maar de vraag of hij deze leidersplaats nog zal afstaan.”

“Ik zag al een sterke Gilbert in Waregem en Harelbeke”, vervolgde Durbridge. En nu schudt hij zoiets uit zijn benen. Echt klasse. Of ik hem dan bij het rijtje Sagan en Van Avermaet zet als topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen? Dat is een andere vraag, maar Gilbert is sterk. Met mijn tweede plaats doe ik een goede zaak in het eindklassement van deze Driedaagse De Panne-Koksijde, maar de tijdrit is pas donderdag. Het zou beter geweest zijn mocht ik wat minder seconden achterstand gehad hebben, maar ik ga er alvast het beste van maken. We zien donderdagnamiddag wel. Hopelijk zie ik jullie dan allemaal terug, maar in een wit shirt.”

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer