Iran is begonnen met de bouw van een nieuwe kerncentrale

Iran is begonnen met de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat heeft het hoofd van het Iraanse Agentschap voor Atoomenergie bekendgemaakt op de Iraanse staatstelevisie. De bouw zal naar verwachting acht jaar duren. Rond het Iraanse atoomprogramma wordt al jaren internationaal een strijd gevoerd. De internationale gemeenschap wil namelijk voorkomen dat Iran atoomwapens maakt door uranium te verrijken.

Een nieuwe kerncentrale in Iran, dat is het nieuws dat Mohammad Eslamin, het hoofd van het Iraanse atoomagentschap, vandaag op Iraanse staatstelevisie wereldkundig heeft gemaakt. De centrale wordt gebouwd in Darkhovin, in het zuidwesten van Iran, aan de Perzische golf, aan de grens met Irak.

De bouw van de nieuwe centrale moet over acht jaar klaar zijn. De plannen dateren al van 2008 en oorspronkelijk was het de bedoeling dat de centrale in 2016 klaar zou zijn, maar de plannen liepen vertraging op. Voor de Iraanse revolutie, in 1977, waren er zelfs plannen om op dezelfde plek twee reactoren van 910 megawatt te bouwen.

Het huidige project is begroot op 1,5 Ć  2 miljard dollar, aldus Mohammad Eslami. De drukwaterreactor zal een vermogen hebben van 300 megawatt. Volgens Eslami is deze kleinere reactor de eerste in een reeks nieuwe, kleine reactoren.Ā 

Iran exploiteert al een kerncentrale van 1.000 megawatt in Bushehr, een havenstad aan de Perzische golf. Hoewel de bouw van deze reactor al in 1975 was begonnen, is deze centrale pas sinds 2011 operationeel. Bij Bushehr worden sinds 2017 nog twee extra reactoren gebouwd. Die moeten respectievelijk in 2024 en 2026 af zijn.

Uraniumverrijking

De bouw van de nieuwe centrale vindt plaats in een gespannen situatie. Iran en het Westen onderhandelen namelijk over een nieuwe nucleaire deal. Op die manier willen andere landen voorkomen dat Iran atoomwapens maakt met verrijkt uranium. Het Internationaal Atoomagentschap was in het verleden al niet blij met de plannen voor de bouw van deĀ Darkhovin-centrale.

In een historisch akkoord dat in 2015 werd bereikt, stemde Iran ermee in zijn uraniumverrijkingsactiviteiten in Fordo, een ondergrondse fabriek 180 kilometer ten zuiden van Teheran, te bevriezen. Omwille van dat akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland verbond Teheran zich ertoe de verrijkingsdrempel te beperken.Ā 

Het Iraans nucleair akkoord bood Iran vrijstelling van internationale sancties in ruil voor garanties dat Teheran geen kernwapens zou verwerven. Na de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord in 2018 onder president Donald Trump, en de herinvoering van de Amerikaanse sancties, bevrijdde Teheran zich geleidelijk aan van zijn verplichtingen.

In januari 2021 startte Iran met de productie van 20 procent verrijkt uranium in de Fordo-fabriek. In april 2021 kondigde het aan dat het begonnen was met de productie van 60 procent verrijkt uranium in Natanz, waarmee het dichter bij de 90 procent kwam die nodig is om een atoombom te maken.

Meest gelezen