Wat is beter voor je portemonnee: een valse of een echte kerstboom? En wanneer doe je de beste koopjes?

Een echte kerstboom is meestal de goedkoopste optie, maar niet altijd de meest duurzame. Plastic of echt, hoe vaker je een kerstboom kunt hergebruiken, hoe beter voor het milieu.Ā Kerstversiering koop je het best vlak nĆ” de feestdagen. Dan geven winkels vaak enorme kortingen.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten opĀ consumenten@radio2.be.

Welke kerstboom jij verkiest, kan afhangen van het budget dat je er aan kan of wil geven. Of je kan je laten leiden door je overtuiging om duurzamer te leven. Welke boom is het meest interessant voor jouw portemonnee? En voor het milieu? We leggen de vraag voor aan Fien Ternest van tuincentrum Floralux, Peter Van Hulle van Intratuin en aan Gunther Devisch van Promojagers.

Welke kerstboom is het goedkoopst?

Opvallend dit jaar is de opmars van deĀ kunstkerstboom. Bij FloraluxĀ kiest ongeveer 50 procent van de klantenĀ voor een namaakboom. "De gemiddelde klant geeft er bovendienĀ 150 Ć  250 euroĀ aan uit", zegt Fien Ternest. "Mensen willen vooral een boom die er realistisch uitziet, de prijs komt pas op de tweede plaats."

De kunstkerstboom is dit jaar trouwens ook fors goedkoper geworden in vergelijking met 2022. "Een boom waar je vorig jaar nog 250 euro voor betaalde, kost dit jaar 200 euro", vult Ternest aan. "Je betaalt minder voor een boom van dezelfde kwaliteit."

De prijsdaling heeft te maken met het transport vanuit AziĆ« dat goedkoper is geworden. Namaakbomen worden daar in groot aantal aangekocht en nadien verscheept naar Europa. "Na corona waren de transportprijzen vanuit AziĆ« enorm gestegen. Die prijs werd ook doorgerekend aan de klant. Gelukkig heeft de situatie zich dit jaar weer genormaliseerd naar de prijzen van vĆ³Ć³r de coronacrisis. Nu die transportprijzen gezakt zijn, worden de bomen ook voor de klanten goedkoper", legt Ternest uit.

De kunstkerstboom is dit jaar fors goedkoper geworden. De prijs van de echte kerstboom is dan weer gelijk gebleven

Fien Ternest, Floralux

De prijs van een kunstkerstboom varieert sterk:Ā van 30 euro voor een basismodel tot 1.000 euro of meer voor een luxeversie. Waarin zit dan het kwaliteitsverschil? Volgens Fien Ternest bepalen drie zaken de prijs: "De soort kunststof, het aantal takken en het montagegemak van de boom. We merken datĀ mensen dit jaar veel minder besparen op kwaliteit."

Voor je portemonnee is een echte kerstboom dit jaar alvast de goedkoopste optie. "DieĀ prijzen zijn vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar", zegt Peter Van Hulle van Intratuin.

Je vindt dit jaar al eenĀ echte kerstboom voor 14,99 euro. Voor dat geld heb je een boom zonder kluit tussen 150 en 200 cm. Kleinere bomen heb je al vanaf 9,99 euro.Ā Ā 

De meest verkochte kerstboom is ook onveranderd gebleven. "De populairste boom blijft deĀ Nordmann, omdat die zā€™n naalden niet verliest", legt Peter Van Hulle uit. Ook bij Floralux is een Nordmann de meest verkochte soort.

Een plastic kerstboom kan je makkelijk 10 jaar of langer blijven gebruiken als je hem goed verzorgt

Fien Ternest, Floralux

Welke kerstboom is beter voor het milieu?

De kerstboom met de kleinste impact op milieu en klimaat is de boom die je het vaakst kunt hergebruiken. Het maakt niet uit of je kiest voor een echte of valse: hoe meer jaren je hem na elkaar kunt versieren, hoe beter.

"Op dat vlak is eenĀ plastic boomĀ wellicht in het voordeel, want die kun jeĀ makkelijk 10 jaar of langerĀ gebruiken als je er goed zorg voor draagt", zegt Fien Ternest. "Je zal langer genieten van je plastic kerstboom als je hem elk jaar goed opbergt, in een tas of doos zodat die niet te hard afziet. De temperatuur van de ruimte maakt niet zo veel uit. We merken wel dat veel klanten sneller een nieuw exemplaar kopen, omdat de recentere modellen er vaak beter uitzien."

Een echte boom verschillende jaren na elkaar gebruiken, is vaak een uitdaging.Ā "Vooral bij de populaire Nordmannā€, zegt Ternest. "Uitgerekend die boom houdt er niet van wanneer je zijn wortels uitgraaft en hem herplant. Je moet al flink wat tuinkennis hebben om dat tot een goed einde te brengen." Toch zijn er in ons land al bedrijven die je boom in januari komen ophalen om hem daarna weer in de natuur te planten." Als dat verplanten lukt, kan je je boom het jaar nadien opnieuw gebruiken."

Sommige tuincentra doen ook inspanningen om de boskap te compenseren, zegt Peter Van Hulle. "Wij planten eenĀ nieuwe boom na het kappenĀ en geven elke klant die een echte boom koopt, eenĀ klein sparretje mee om in de tuin te planten. In januari zamelen we de gebruikte kerstbomen in en hakselen we ze fijn op de parking, zodat we ze kunnenĀ composteren. Alles is beter dan bomen te verbranden."

Beluister hier het gesprek met Promojagers over kerstkortingen

Wanneer doe je de beste koopjes?

Net als bij de meeste andere producten, loont het ook de moeite om de promoacties bij kerstbomen in de gaten te houden. "Vroeger werden er vooral kortingen gegeven op kunstkerstbomen, maar ook echte kerstbomen staan steeds vaker in promotie", merkt Gunter Devisch van Promojagers op.

Er zijn niet alleen meer promo's dan vroeger, winkels beginnen er ook steeds vroeger mee. Soms zelfs al vanaf november, nog voor Sinterklaas is langsgeweest. "Volgens mij komt dat omdat mensen ook steeds vroeger hun boom zetten. We zoeken gezelligheid en warmte in de dagen die plots korter zijn geworden en kijken sneller uit naar de kerst", redeneert Devisch. "Ketens stoken elkaar ook op. Als de ene korting geeft, wil de andere volgen. Ze houden elkaars acties in de gaten."

Als je daarentegen heel lang kan wachten om je kerstboom te zetten, kan je soms ook een interessante slag slaan. "Rond 21 of 22 december geven sommige winkelketens zelfs hun resterende, echte kerstbomen gewoon weg", weet de Promojager. "Maar dan is het natuurlijk wel al bijna Kerstmis."

Hoe zit het met de kerstdecoratie?

Gezelligheid tijdens het eindejaar is duidelijk een van de laatste zaken waarop mensen willen besparen en dus blijft ook kerstverlichting populair.Ā "We merken dit jaar eenĀ enorme stijging in de verkoop van ledverlichting", zegt Fien Ternest van Floralux. "Zowel bij de verlichtingssnoeren als bij de figuren om binnen en buiten te zetten." De Belg heeft dit jaar dus goed begrepen dat eenĀ ledslinger zeven keer zuinigerĀ is dan een snoer met gloeilampjes."

Hoe dichter bij Kerstmis, hoe goedkoper de kerstverlichting en de versiering wordt. "Vlak na kerst krijg je straffe kortingen, want de winkels willen nog snel van hun stock af.Ā Na 1 januari is het hĆ©t moment om je kerstdecoratie voor volgend jaar te kopen. Dan krijg je de grootste kortingen. Je moet dan natuurlijk wel snel zijn, want op is op", geeft Devisch nog mee als ultieme tip.

Meest gelezen