Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA)

Vlaams begrotingstekort minder groot dan verwacht, minister Diependaele: "Vlaanderen mooi op koers naar een begrotingsevenwicht in 2027"

Het begrotingstekort in Vlaanderen is minder groot dan verwacht, dat schrijft de krant De Zondag. "Het tekort in 2022 zal 1,9 miljard bedragen in plaats van 2,65 miljard euro", zegt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependale (N-VA). Dat is een verschil van meer dan 700 miljoen euro, een groot deel daarvan (ongeveer 400 miljoen euro) komt van onverwachte besparingen op vlak van coronasteun. 

De Vlaamse begroting kleurt iets minder rood dan verwacht en dat ligt volgens bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) vooral aan enkele grote eenmalige meevallers: "We hadden berekend dat we in 2022 meer coronasteun zouden moeten betalen aan bedrijven en dat we meer geld in vaccinatiecampagnes zouden moeten investeren. We hebben dit jaar ook meer coronasteun teruggevorderd dan op voorhand gedacht. Dat leverde zo'n 400 miljoen euro op voor de begroting."

De Vlaamse regering had ook berekend dat ze meer uitgaven zou hebben op vlak van dienstencheques, "maar door het tekort aan poetshulpen hebben we minder uitgegeven dan verwacht", verklaart Diependaele daarover. Er zaten overigens ook enkele tegenvallers in de begroting. "De huizenmarkt is dit jaar stilgevallen en daardoor hadden we daar minder inkomsten dan verwacht", aldus Diependaele. 

De eindafrekening draaide alleszins positief uit voor de regering. Het begrotingstekort in 2022 zal niet 2,65 miljard euro bedragen, maar 1,9 miljard. Het uiteindelijke doel van de Vlaamse regering is een begrotingsevenwicht in 2027.

Begrotingsevenwicht tegen 2027

De meevallers in de begroting waren eenmalig en dus mag de regering er niet zomaar vanuit gaan dat het de volgende jaren ook op dergelijke gelukjes mag rekenen, maar toch maakt Diependaele zich sterk dat Vlaanderen op de goede weg is.

"Deze begroting toont aan dat de begrotingsmethodiek in Vlaanderen zeer degelijk en robuust is", verduidelijkt hij. "We kunnen nu inderdaad rekenen op enkele eenmalige voordelen en dat is goed voor onze schuld, maar op lange termijn weten we dat onze methodiek zeer voorzichtig is. We zitten met de Vlaamse begroting mooi op koers om een evenwicht te hebben in 2027", besluit Diependaele.

Meest gelezen