Kernreactor Tihange 1 onverwacht uitgevallen na probleem met stoomturbine, maar volgens Elia is er geen probleem voor bevoorradingszekerheid

Reactor 1 van de kerncentrale van Tihange is vanochtend, net voor 11 uur, onverwacht uitgevallen. De reactor werd automatisch stilgelegd door een probleem met een van de stoomturbines.

Om 10.57 uur vanmorgen is kernreactor Tihange 1 onverwacht stilgevallen. Dat is te zien op de website van de internationale elektriciteitsbeurs Nord Pool en wordt bevestigd door uitbater Engie Electrabel. 

De reactor werd automatisch uitgeschakeld door een probleem met een van de twee stoomturbines. Dat is een veiligheidsmechanisme bij een technisch defect. Eerst werd turbine 1N (de noordelijke turbine) stilgelegd, drie minuten later volgde 1S (de zuidelijke turbine). 

"Die stoomturbines maken deel uit van het niet-nucleaire deel van de centrale", verduidelijkt Nele Scheerlinck van Engie Electrabel. "Ze zetten energie om in elektriciteit."

Wat er precies aan de hand is met de stoomturbine, wordt nog onderzocht, zegt Scheerlinck. "Dat zijn de ploegen op het terrein nog aan het bekijken. We verwachten er snel duidelijkheid over te krijgen." 

Op vol vermogen levert Tihange 1 bijna 1.000 megawatt aan stroom. Het onverwachte stilvallen van de reactor vormde echter geen probleem voor de bevoorradingszekerheid, zegt netbeheerder Elia. Op dit moment leveren de vijf andere kernreactoren (twee in Tihange en drie in Doel) die nog in dienst zijn in ons land, allemaal stroom. 

Engie Electrabel heeft het wegvallen van de stroomproductie kunnen opvangen met zijn eigen productiepark, zegt de woordvoerster van het bedrijf. Op de website Electricity Maps is te zien dat sinds 11 uur er plots veel stroom - met een piek van ruim 900 megawatt - gemaakt wordt met waterkracht (het blauwe vlak in onderstaande grafiek). Met andere woorden: Engie Electrabel heeft de waterkrachtcentrale van Coo ingezet. 

Het onverwachte wegvallen van de productie van Tihange 1 én het plotse wegvallen van windenergie op dat moment veroorzaakte rond de middag wel heel even een piek in de zogenoemde onevenwichtsprijs, de prijs om het Belgische stroomnet in evenwicht te houden. 

Maar niet gevreesd: als consumenten zullen we dat niet zien op onze stroomfactuur, want dit is een groothandelsprijs. 

Meest gelezen