Onder meer burgemeester Hugo Vandaele en korpschef Mark Crispel brachten hulde aan het monument van Kitty. ©  ssj/rr

Dag op dag 15 jaar geleden werd Kitty Van Nieuwenhuysen doodgeschoten door gangsters: “Overheid moet optreden tegen politiegeweld”

Dag op dag vijftien jaar geleden kwam politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen (23) om het leven in Lot toen ze in de Beerselsestraat onder vuur werd genomen door drie gangsters. Die droeve dag werd zondagvoormiddag herdacht op de plek waar het drama zich destijds afspeelde.

Jelle Schepers

Het plaatselijke politiekorps houdt ieder jaar in alle discretie een herdenking. Maar omdat de feiten zich vijftien jaar geleden afspeelden, was deze herdenkingsplechtigheid drukker bijgewoond. Zo vormde een klas aspirant-hoofdinspecteurs van de politieschool in Asse mee een erehaag, samen met inspecteurs van de politiezone Zennevallei. Het voltallige schepencollege tekende present, net als Jozef Koeks, destijds korpschef van de Beerselse politie.

Peter Van Stalle, die als collega van Kitty destijds zwaargewond raakte, plaatste samen met zijn gezin een kaarsje aan het monument.

Symbool

Door de dood van politieman Thomas Montjoie vorige maand in Brussel kwam geweld tegen politie weer volop in de aandacht. Korpschef Mark Crispel ging het onderwerp niet uit de weg toen hij de aanwezigen toesprak. “Kitty staat symbool voor het geweld tegen politieambtenaren. En geweld tegen gezagsdragers in onaanvaardbaar. Uiteraard moet ook de politie professioneel omgaan met haar geweldsmonopolie. We kregen daarvoor het vertrouwen van de bevolking en onze overheden”, zo sprak Crispel.

“Maar aan de overheden wil ik een boodschap meegeven. Als er tegen de politie geweld wordt gepleegd, moet men optreden. De politie is immers de vertegenwoordiger van de overheid op straat. Het kan niet getolereerd worden dat mensen hun frustraties en agressies zomaar mogen afreageren op de politie. Mensen die op de vuist gaan met de politie, plaatsen zich buiten de samenleving en moeten ook zo behandeld worden. Mensen die op de vuist gaan met de politie, hebben lak aan de man of vrouw achter het uniform en hebben lak aan de overheid en waar zij voor staat. Zij vallen onze waarden af en daartegen moet de overheid hard reageren.”

Roepnummer

Dat de drie zwaarbewapende gangsters die Kitty, haar collega Peter en buurman Ismael Sacoor onder vuur namen de gevangenis intussen mochten verlaten, kwam ook aan bod. “Het is spijtig dat we moeten vaststellen dat deze misdadigers op vrije voeten zijn, al dan niet met een enkelband”, zei de Beerselse burgemeester Hugo Vandaele (Lijst Burgemeester). “Dat choqueert. Zij verdienden een veel zwaardere straf. Voor wat zij hebben gedaan, is er geen vergiffenis.”

Na anderhalf decennium mag duidelijk zijn dat Kitty nog niet is vergeten. “Kitty heeft nog steeds haar roepnummer in het radiosysteem van onze Zone”, vertelde de korpschef. “In het commissariaat van Beersel heeft ze nog steeds een lokaal naar haar naam. En als we ooit ons nieuw trainingscentrum inhuldigen, zal dit de naam van Kitty dragen.”