Von der Leyen waarschuwt voor vergroeningsopbod met staatssteun tussen VS en EU: "Niet verwikkeld raken in een dure handelsoorlog" 

De Europese Unie mag niet verwikkeld raken in een dure handelsoorlog met de Verenigde Staten door de grootschalige steun van de VS om de Amerikaanse economie te vergroenen. Daarvoor heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, gewaarschuwd tijdens een toespraak in het Europacollege in Brugge.

Ursula von der Leyen juicht het toe dat onder president Joe Biden de Verenigde Staten opnieuw de strijd willen aangaan tegen de verdere opwarming van de aarde. “Europa is daarin niet langer alleen”, begon Von der Leyen haar betoog. 

Ze stelt vast dat de VS net als de EU grootse plannen heeft om volop te vergroenen. Tegelijk is Von der Leyen ook ongerust over de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse Inflation Reduction Act, waarmee de VS bijna 400 miljard dollar in de groene economie wil pompen.

Gelijke wapens

Net als de Europese ministers van Financiën vreest Von der Leyen namelijk dat de Amerikaanse staatssteun het economische speelveld kan verstoren tussen de VS en de EU. Ze wil dat beide blokken met gelijke wapens strijden.

Daarom plant Von der Leyen verder overleg met de Verenigde Staten om de "meest problematische aspecten van hun investeringsplan op te lossen". Tegelijk moet Brussel zijn "eigen regels aanpassen om overheidsinvesteringen in de (klimaat)transitie te vergemakkelijken en moeten we de behoefte aan Europese financiering opnieuw beoordelen".

De volledige toespraak van Von der Leyen is hieronder te bekijken. De speech is ook na te lezen op de website van de Europese Commissie.

Amerikaans plan

Met de Amerikaanse Inflation Reduction Act gaat een investeringsplan gepaard van honderden miljarden dollars. Die gigantische investering moet in de VS een nieuw industrieel ecosysteem helpen opbouwen in strategische sectoren voor milieuvriendelijker energie.

Het plan omvat subsidies en belastingkredieten, zodat Amerikaanse bedrijven Amerikaanse producten gebruiken of in de States produceren. Ook John met de pet kan zijn voordeel doen: zij kunnen tot 7.500 dollar aan belastingvoordelen opstrijken bij de aankoop van een elektrische wagen, op voorwaarde dat de wagen uit een Noord-Amerikaanse fabriek rolt en met een lokaal gefabriceerde batterij is uitgerust. Dit is een doorn in het oog van Von der Leyen. 

Begin november toonden de Europese ministers van Financiën zich al ongerust over de Amerikaanse plannen. Die zou de Europese bedrijven zware schade kunnen berokkenen op een moment dat ze al kampen met hogere energieprijzen, klonk het.

Meest gelezen