Belga

Premie tot bijna 200 euro voor wie in een Brusselse gevangenis werkt

Als je in een gevangenis in het Brussels Gewest werkt, zul je daar vanaf volgend jaar een premie voor krijgen. Hoe langer je aan de slag blijft, hoe hoger de toelage. De premie kan oplopen tot bijna 200 euro bruto per maand.Ā 

De Brusselpremie voor gevangenispersoneel is een maatregel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om vacatures in de Brusselse gevangenissen sneller in te vullen. De gevangenis van Haren, die van Sint-Gillis en het detentiehuis van Berkendael hebben in totaal ongeveer 200 openstaande vacatures.

Niet alleen de gevangenissen van het Brussels Gewest hebben rekruteringsproblemen, ook de vacatures van andere veiligheidsberoepen worden met moeite ingevuld. Daarom geldt er in Brussel al een aanmoedigingspremie om bij de politie te werken. Die bestond nog niet voor het Brusselse gevangenispersoneel, waardoor de vacatures minder makkelijk ingevuld worden. De politie zoekt namelijk gelijkaardige profielen als de gevangenissen, waardoor ze uit dezelfde vijver van potentiƫle kandidaten rekruteren als de gevangenissen.

Premie

Op voorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft de regering beslist om ook voor het gevangenispersoneel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een toelage in te voeren.Ā De premie is er voor alle personeelsleden van de Brusselse gevangenissen en detentiehuizen: de penitentiair beambten, administratief personeel, zorgpersoneel en directie.

Als personeelslid van een Brusselse gevangenis krijg je in 2023 een maandelijkse bruto toelage van 107,21 euro bovenop je normale wedde. Die maandelijkse premie wordt elk jaar groter en bedraagt na vijf jaar 192,98 euro.Ā Als je na die vijf jaar nog steeds ononderbroken in Brussel tewerkgesteld bent, blijf je die hoogste toelage krijgen.

Meest gelezen