Live Beursblog – 5 december 2022 – Business AM

22.08 – Beter dan verwacht cijfer over de dienstensector weegt op Wall Street

Wall Street heeft de handelsdag in het rood afgesloten. De S&P500 verloor 1,8 procent en de Dow Jones dook 1,4 procent lager. De Nasdaq liet 1,95 procent liggen.

De angst voor een forse renteverhoging neemt opnieuw toe bij de beleggers. Vorige week kwamen we te weten dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds in vuur en vlam staat. Uit het banenrapport bleek dat er in november 263.000 jobs zijn bijgekomen in de VS. Dat was meer dan verwacht (200.000).

En als dat nog niet voldoende was, kregen de beleggers vandaag te horen dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM) is gestegen van 54,4 in oktober naar 56,5 punten afgelopen maand. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei onlangs nog dat de arbeidsmarkt meer moet afkoelen, wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent.

Dat was het voor vandaag. Morgen zijn we er opnieuw met meer beursnieuws. Dan krijgen we een update over het Amerikaanse handelsbalans en de Duitse fabrieksbestellingen.

21.29 – Cryptobeurs Kraken loost 1100 werknemers

Cryptobeurs Kraken ontslaat 1100 werknemers, ongeveer 30 procent van zijn personeel, als gevolg van de huidige bearmarkt. Het zijn er niet zoveel als bij Crypto.com, dat 2000 man wil lozen, 30 tot 40 procent van het personeelsbestand.

21.21 – Olieprijs verliest wat terrein

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is gezakt met 3,4 procent tot 77,25 dollar. Een vat Brent-olie wordt verhandeld voor iets meer dan 82,9 dollar, wat 3,1 procent lager is dan vrijdag. De olieprijs verloor terrein nadat sterke Amerikaanse macro-data de waarschijnlijkheid van verdere renteverhogingen door de Federal Reserve voedden.

ABM Financial News merkt op dat de olieprijs eerder vandaag nog fors steeg door verschillende factoren.

  • De EU bereikte vrijdag een akkoord over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakte voor de G7 om het prijsplafond te lanceren. Het prijsplafond verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht. Daarmee blijft Russische olie beschikbaar, maar kan Moskou de opbrengst niet zo makkelijk inzetten om de oorlog in Oekraïne te financieren. Dat nieuws zorgde eerder vandaag nog voor een forse stijging van de olieprijs.
  • Oliekartel OPEC en diens partnerlanden handhaafden hun productieverlaging en besloten zondag 2 miljoen vaten olie per dag minder te blijven produceren.
  • De markt haalde ook steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

20.43 – ISM-index wijst op een toename van het ondernemersvertrouwen in de dienstensector

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 54,4 in oktober naar 56,5 punten afgelopen maand. De markt rekende op een daling tot 53,7 punten. De index voor de werkgelegenheid viel op, met een draai van krimp naar groei in november.

Vorige week week werd uit data van ISM nog duidelijk dat de industrie in de Verenigde Staten in november is gekrompen. De index daalde van 50,2 tot 49,0.

Opvallend: Eerder vandaag bleek uit de inkoopdata van S&P Global (zie bericht van 17.51 uur) dat de dienstensector in de VS in november is gekrompen. Deze index daalde van 47,8 tot 46,2 punten.

20.04 – Hoeveel rendement verlies je bij de beleggingsfondsen door de kosten?

De beurswaakhond FSMA heeft een analyse gemaakt over de impact van de kosten op het uiteindelijke rendement van een beleggingsfonds. Daaruit blijkt dat die kosten al snel tientallen procentpunten van de gerealiseerde meerwaarde opslorpen.

De gemiddelde maximale instapkosten bedragen 2,2 procent en de gemiddelde lopende kosten 1,5 procent. Lees er hier alles over en kom te weten hoe groot de impact is op jouw rendement.

19.37 – Belang Fornieri in Mithra minder dan 20 procent

Oprichter François Fornieri heeft Mithra laten weten dan zijn belang in het bedrijf tot onder de 20 procent is gedaald. “Door verwatering is het belang van Fornieri op 30 november 2022 onder de meldingsdrempel gezakt”, zo liet Mithra weten.

18.22 – België haalt 48,6 miljoen euro op via nieuwe uitgifte staatsbons

De Belgische staat heeft met de nieuwe uitgifte van staatsbons 48,6 miljoen euro. Geïnteresseerden konden intekenen op schuldpapier met een looptijd van 5 of 10 jaar. Samen met de campagnes van juni en september werd er dit jaar 108,7 miljoen euro opgehaald.

18.14 – Saoedische kroonprins wil belang nemen in Credit Suisse

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zou volgens The Wall Street Journal bereid zijn om 500 miljoen dollar te investeren in de Zwitserse bank Credit Suisse. Het is nog onduidelijk of de kroonprins persoonlijk een belang neemt in de financiële instelling of via andere investeringsvehikels.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite zou ook het fonds van Bob Diamond (de vroegere CEO van Barclays), Atlas Merchant Capital, willen investeren in Credit Suisse.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. (FAYEZ NURELDINE/AFP via Getty Images)

17.51 – Amerikaanse dienstensector blijft krimpen

De Amerikaanse dienstensector is in november nog harder gekrompen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 47,8 in oktober naar 46,2 punten in november. In de voorlopige meting kwam het indexcijfer uit op 46,1 punten. Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global is het cijfer een tijdig signaal dat de gezondheid van de Amerikaanse economie duidelijk verslechtert.

Vorige week bleek al dat de Amerikaanse industrie in november ook is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 50,4 tot 47,7 punten. De samengestelde index daalde daardoor van 48,2 naar 46,4 punten.

17.43 – Europese beurzen sluiten in het rood

De Eurostoxx50 heeft de eerste handelsdag van de week 0,4 procent in het rood afgesloten. De Bel20 liet 0,55 procent liggen.

  • Aedifica was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. Dat aandeel won 2,2 procent.
  • Proximus had alle moeite van de wereld om het peloton te volgen en dook uiteindelijk 4,5 procent lager.

17.15 – Verwarring rond Tesla

Het persbureau Reuters trekt zijn bericht over een Chinese productieverlaging bij Tesla weer in, maar dat lijkt niet alle beleggers te overtuigen. Tesla kan het koersverlies vooralsnog wel beperken tot 4,4 procent.

16.11 – Tesla dondert 5 procent lager door Chinese zorgen

Het aandeel Tesla duikt zowat 5 procent lager in een reactie op berichten van de financiële persbureaus over een mogelijke productieverlaging in China.

  • Tesla gaat vanaf deze week de productie in Shanghai verlagen, meldde Bloomberg. Het persbureau baseert zich op twee bronnen, die stellen dat dit kan leiden tot een productieverlaging met 20 procent ten opzichte van de volle capaciteit waarop de fabriek draaide in oktober en november. Het zou de eerste keer zijn dat Tesla de productie in Shanghai uit eigen beweging verlaagt.
  • Ook Reuters meldde het nieuws. Volgens het persbureau zou het gaan om een productieverlaging van het Model Y met meer dan 20 procent. Tesla maakt in Shanghai ook de Model 3.

15.38 – Wall Street opent in het rood

Wall Street duikt lager op de eerste handelsdag van de week. Kort na het luiden van de openingsbel, noteert de Dow Jones 0,55 procent in de min en staat de S&P500 op een verlies van 0,5 procent. De Nasdaq laat 0,35 procent liggen.

15.01 – Luc Tack koopt matrassenmaker Latexco

Luc Tack, de industrieel achter Picanol en Tessenderlo, kondigt aan dat hij Latexco overneemt van de familie Maes. De matrassen- en kussenproducent uit Tielt, die bekendheid verwierf als wielersponsor, telt ruim 400 medewerkers.

Er werden geen financiële details publiek gemaakt. Volgens patriarch Luc Maes staat ook zijn dochter Carole achter de transactie.

Luc Tack – Getty Images

14.33 – “Europese inflatie zal tegen 2025 zakken tot 2 procent”

Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank en bestuurslid van de ECB, verwacht dat het tot eind 2024 of 2025 kan duren alvorens de inflatie 2 procent bedraagt, de doelstelling van de Europese monetaire instelling. “Dat is niet alleen een voorspelling, een projectie. Het is een engagement”, zei hij in een interview met de Duitse zender Phoenix.

Francois Villeroy de Galhau – Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg via Getty Images

13.46 – FlatexDeGiro krijgt pandoering

FlatexDeGiro, het Duitse moederbedrijf van onlinebroker DeGiro, krijgt een klap van jewelste op de beurs, nadat de Duitse beurstoezichthouder BaFin zich vragen stelde bij de bedrijfsvoering en de financiële procedures. Het aandeel stond rond halftwee op 27 procent verlies. Het bedrijf kondigde een herschikking van het management aan om aan de toezichthouder te voldoen.

12.13 – Gemengd beeld voor Bel20-aandelen

  • In de Brusselse sterindex gaat Aperam aan de leiding met een koerswinst van 3 procent. WDP stijgt ook bijna 3 procent. Degroof Petercam haalde WDP van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Houden.
  • De financials Ageas en KBC winnen 1,5 en 2 procent.
  • UCB levert 2,5 procent in. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wijst op Morgan Stanley, dat het advies voor de Brusselse farmaceut verlaagde.
  • Proximus wordt ook 2,5 procent goedkoper.

11.31 – Turkse inflatie stabiliseert rond 84 procent

De Turkse inflatie was in november opnieuw zeer hoog, maar is wel voor het eerst in anderhalf jaar tijd gedaald, wat erop wijst dat de prijsdruk matigt nu de centrale bank zijn cyclus van renteverlagingen heeft beëindigd.

De consumentenprijsindex, die uitdrukt wat consumenten betalen voor goederen en diensten, steeg in november met 84,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. In oktober was dit nog 85,5 procent, bleek uit cijfers van het nationale statistiekbureau Turkstat.

Sinds mei 2021 steeg het inflatiecijfer elke maand, tot vorige maand dus.

10.36 – “Eurozone stevent af op kleine recessie”

De dienstensector in de eurozone heeft in november nog iets meer krimp laten zien dan een maand eerder. Dat blijkt uit definitieve cijfers van databedrijf S&P Global. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in november uit op 48,5 tegen 48,6 in oktober. Daarmee staat de index op het laagste niveau in 21 maanden.
  • De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 46,4 in oktober naar 47,1 in november, de hoogste stand in twee maanden, zo bleek vorige week.
  • De samengestelde index steeg hiermee van 47,3 naar 47,8.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat deze vijfde terugval op rij van de outputcijfers de kans groter maakt dat de eurozone in een recessie belandt. De economische terugval blijft evenwel beperkt, zo voorziet de econoom, met een voorziene economische krimp in de eurozone van 0,2 procent.

“Fabrikanten zien al de eerste positieve effecten van de verbeteringen rond de aanvoerketen en de dienstensector”, aldus Williamson.

09.47 – Beurs Hongkong fors in de lift

De Hang Seng-index in Hongkong sprong vandaag 4,51 procent hoger. De heeft wellicht te maken met de aangekondigde versoepeling van de coronaregels in meerdere Chinese megasteden. De grote Chinese techaandelen zaten in Hongkong gemiddeld zelfs met ruim 9 procent in de lift.

Maar er is ook negatief economisch nieuws uit China. De lokale dienstensector is in november nog harder gekrompen, zo blijkt uit cijfers van S&P Global. De inkoopmanagersindex kwam in oktober uit op 48,4 en daalde in november naar 46,7. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

09.19 – Prijsplafond voor Russische olie van start

Vandaag gaat het prijsplafond van de G7 voor Russische olie van start. De EU legde na onderhandelingen tussen de lidstaten de grens op 60 dollar per vat, waarna de G7-leden Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan ook hun akkoord gaven.

De grote olieproducerende landen gaan voorlopig niet over tot productieverhogingen om een eventuele terugval van Russisch aanbod te compenseren. Oliekartel OPEC en diens partnerlanden, verenigd in OPEC+, zullen 2 miljoen vaten olie minder per dag blijven produceren, zo beslisten ze gisterenmiddag. Dat was begin oktober afgesproken en wordt niet bijgestuurd.

In aanloop naar de vergadering waren er veel geruchten, zowel over verhogingen, zoals de Verenigde Staten wensen, als bijkomende verlagingen. Sommige OPEC-landen suggereerden dat het kartel de productie zou moeten opvoeren. Echter, nu de olieprijzen afgelopen maand met 13 procent daalden, was de animo hiervoor schijnbaar te beperkt.

09.06 – Brusselse beurs opent met verlies

Goeiemorgen! De Bel20 begint de nieuwe handelsweek met circa 0,4 procent verlies, tot ongeveer 3.738 punten. Het beursbord laat een gemengd beeld zien, met Aperam als grootste stijger binnen de Bel20 en Proximus de grootste daler.

Meer