Archieffoto: de luchtmachtbasis van Engels.
Russian Defense Ministry Press Service

Drie doden en bommenwerpers beschadigd bij explosies op Russische militaire luchthavens, Rusland wijst Kiev aan als schuldige

In Rusland zijn zeker drie doden en zes gewonden gevallen bij explosies op twee verschillende militaire luchthavens. Ook enkele langeafstandsbommenwerpers zouden zijn beschadigd. Een van de twee luchthavens zou volgens Russische media aangevallen zijn met een drone. Opvallend: beide luchthavens liggen honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Er bestaat veel onduidelijkheid over de toedracht. Het Russische ministerie van Defensie wijst Oekraïne aan als schuldige. 

Op twee verschillende Russische luchtmachtbasissen vonden vanmorgen vroeg explosies plaats: de luchtmachtbasis van Engels, in de provincie Saratov, en de luchtmachtbasis van Rjazan, nabij Moskou (zie kaart onderaan). Beide liggen op honderden kilometers van de grens met Oekraïne.

De luchtmachtbasis van Engels ligt het verst van de grens. Volgens Russische media zou ze aangevallen zijn met een drone. Daarbij zouden zeker twee langeafstandsbommenwerpers (van het type TU-95) die eerder ingezet zouden zijn voor aanvallen op Oekraïne, beschadigd zijn.

BEKIJK - Op sociale media circuleren beelden van een ontploffing op de luchtmachtbasis van Engels:

Videospeler inladen...

De luchtmachtbasis van Engels is een zeer belangrijke basis. Er staan verschillende langeafstandsbommenwerpers. Het gaat om toestellen die onder meer kernwapens kunnen dragen. Het is ook de enige Russische basis vanwaar de Tupolev Tu-160-bommenwerper operationeel is, de grootste en snelste bommenwerper ter wereld.

Op de militaire luchthaven van Rjazan zou dan weer een brandstoftank ontploft zijn. Russische media maken hier geen gewag van een aanval of drones. Hier zou het om een ongeluk gaan. Het is echter niet de eerste keer dat een brandstoftank ontploft op een Russische militaire basis. Net als voorheen wordt ook nu Oekraïense sabotage niet uitgesloten. Bij de explosie op Rjazan vielen drie doden en zes gewonden.

Ook op de luchthaven van Rjazan staan langeafstandsbommenwerpers. Het is nog niet zo duidelijk of ook hier toestellen beschadigd zijn, sommige bronnen suggereren dat.

Volgens sommige bronnen zouden bommenwerpers op de basissen van Engels en Rjazan binnenkort ingezet worden om opnieuw Oekraïense energiecentrales aan te vallen. Vorige week doken ook satellietbeelden op van de luchthaven van Engels, waarop te zien zou zijn dat het Russische leger er tientallen bommenwerpers en kruisraketten aan het verzamelen is. Volgens experten die de beelden bekeken, wezen ze op een extreem hoge activiteit op de luchthaven.

Nieuwe Oekraïense drone?

Het is niet de eerste keer dat er explosies plaatsvinden op Russische militaire basissen. Vorige incidenten vonden echter dichter bij de grens met Oekraïne plaats, zoals in de Russische stad Belgorod, ten noorden van Charkov. En ook op het Krimschiereiland (dat Oekraïens grondgebied is, maar in 2014 door Rusland werd geannexeerd) vonden al explosies op Russische basissen plaats.

Nu gaat het om luchthavens die honderden kilometers van de grens liggen. Toch wordt ook nu naar Oekraïne gekeken. In de loop van de avond heeft het Russische ministerie van Defensie verklaard dat het Oekraïne verantwoordelijk acht voor de explosies. "Op de ochtend van 5 december heeft het regime in Kiev geprobeerd de militaire vliegvelden "Dyagilevo" in de regio Rjazan en "Engels" in de regio Saratov aan te vallen met drones van sovjetmakelij om Russische langeafstandsvliegtuigen uit te schakelen."

Oekraïne maakte in oktober bekend dat het een drone aan het ontwikkelen is die tot 1.000 km ver kan vliegen. Het is niet duidelijk of zulke drones intussen al operationeel zijn.

De explosies (of aanvallen) op de ver van de grens gelegen luchthavens baren Russische militaire bloggers in elk geval grote zorgen. Als ook die luchthavens aangevallen kunnen worden en strategische bommenwerpers uitgeschakeld kunnen worden, dan ondergraaft dat de strategie van nucleaire afschrikking van president Poetin, schrijven ze.

Meest gelezen