© Maurici Mayol - creative.belgaimage.be

Experten boos om besparingen op stadsarcheologie in Gent: "Kennis over middeleeuwse metropool dreigt te verdwijnen"

Onafhankelijke archeologen én experten van de Universiteit Gent vragen het stadsbestuur om niet te besparen op de dienst stadsarcheologie. "Gent is een enorm belangrijke middeleeuwse stad vol verhalen, het is dé toeristische troef en kan de stad helpen om culturele Europese hoofdstad te worden. Dit is onbegrijpelijk", zegt professor Wim De Clercq. Gent halveert het personeel door interne verschuivingen en wil zo ruim 200.000 euro besparen.  

Een groep onafhankelijke archeologen én een professor aan de universiteit Gent vragen het stadsbestuur met aandrang om een besparing bij de dienst stadsarcheologie te herzien. De stad voorziet er een interne verschuiving van het personeel die zeker 200.000 euro moet opleveren, die kadert in een bredere budgetoefening waarbij Gent op zoek ging naar 21 miljoen euro. "Dit is totaal onbegrijpelijk", stelt professor archeologie Wim De Clercq van de Universiteit Gent. "De dienst is net geen 50 jaar en één van de oudste van ons land. Het is een pionier in Europa op het vlak van publiekswerking." 

Middeleeuwse Europese metropool

De Clercq benadrukt het belang van Gent als middeleeuwse stad. "We mogen niet vergeten dat Gent in de 13e eeuw een echte Europese metropool was. Het was, samen met Parijs, de grootste stad boven de Alpen. Het is maar logisch dat een stad met zo'n verleden een eigen goede archeologische dienst heeft. Het is een absolute troef, ook toeristisch." 

"Dit is geen besparing"

Ook het Forum Vlaamse Archeologie, een vrijwilligersorganisatie van archeologen, wil dat het stadsbestuur de beslissing herziet. "Dit is geen besparing want heel wat archeologische onderzoeken zullen nu door externe firma's gebeuren. Zij hebben veel minder expertise, er zal meer studiewerk moeten gebeuren en dat zal soms onnodig veel geld kosten", verklaart voorzitter Johan Hoorne. "Sommige specialisten die al jaren voor de dienst werken moeten nu iets anders doen, hun expertise gaat verloren. Dat is ook op menselijk vlak erg hard." 

Het verhaal van Gent

Professor De Clercq benadrukt het feit dat de besparingsoefening misschien wel duurder zal uitvallen. Hij vindt ook dat de stad de impact van archeologie onderschat. "De stadsdienst is een belangrijke partner om het verhaal van Gent bij de inwoners én bezoekers te brengen. Ze doet dat op een fantastische manier. Ze maakt mensen warm én enthousiast over de eigen geschiedenis en ze verbindt verhalen op een boeiende manier." De Clercq vraagt het stadsbestuur daarom om de beslissing te herzien. "Zeker in het licht van een kandidatuur voor culturele hoofdstad in 2030." 

"Bijna nergens nog stadsdienst archeologie"

Schepen Filip Watteeuw (Groen) geeft toe dat de besparingsoefening bij de dienst archeologie niet fijn is. "We zijn niet over een nacht ijs gegaan en hebben dit goed overwogen. Het klopt niet dat we de publiekswerking schrappen, die blijft bestaan in ons depot. Wél is het zo dat we niet langer opgravingen door stadsdiensten laten uitvoeren, dat gebeurt elders ook bijna nooit meer." Enkel Antwerpen heeft nog een grote eigen archeologische dienst. Andere steden, zoals Brugge, Aalst en Ninove, werken samen in intercommunale archeologische diensten.  

Meest gelezen