Radio 2

Dagopvangcentrum voor ouderen geopend in Geetbets: "Huiselijke sfeer tegen eenzaamheid" 

In Geetbets is een dagopvangcentrum voor senioren geopend. Eén op 10 inwoners is 75 jaar of ouder. In het centrum kan je elke dag terecht voor een babbel, een maaltijd of een wasbeurt. Ook al is het maar voor een paar uurtjes. Op oudere leeftijd worden steeds meer mensen zorgbehoevend of eenzaam en wordt alleen wonen soms minder evident.

"Het centrum is heel belangrijk voor Geetbets. Het is een landelijke gemeente met een oudere bevolking. Er zijn hier ongeveer 600 inwoners die 75 jaar of ouder zijn", zegt directeur Marleen Vanhees van Ferm Thuiszorg, dat het centrum uitbaat. "Die mensen hebben bepaalde noden. Ze hebben bijvoorbeeld een partner verloren en zijn eenzaam. Daar kan een dagopvang het verschil maken. We willen eenzaamheid bij ouderen in de gemeente tegengaan door een innige, huiselijke sfeer te creëren."

Huiselijk gevoel

Ferm Thuiszorg wil een huiselijk gevoel creëren voor de bezoekers van het dagcentrum. Daarom werd het dagcentrum ingericht in een gewone woning in de Drinkteilstraat. "Er is een knusse woonkamer en een gezellige, grote keuken", zegt Marleen. "Wat wel bijzonder is, zijn de faciliteiten om de mensen op een veilige manier te verzorgen: er is bijvoorbeeld een ruime, veilige inloopdouche. Als iemand niet meer veilig alleen thuis kan douchen of in bad gaan, kunnen die zich hier komen wassen."

"Ook door te kiezen voor bepaalde activiteiten willen we een innige sfeer creëren", zegt Marleen. "Je kan kiezen om mee te koken, te tuinieren, samen tv te kijken, de krant te lezen of gewoon te rusten. We willen dat een dag in het opvangcentrum lijkt op een gewone dag thuis." Volgens Marleen is het ook belangrijk dat een dagopvang dicht bij huis is. "We kunnen bijvoorbeeld samen naar de markt gaan, met de buurtbewoners praten of wandelen op een route die de senioren kennen."

Bepaal zelf je dag

Eén van de gasten in het nieuwe dagopvangcentrum is Paul Vandebon uit Geetbets. Hij ging vroeger al naar een dagopvang in Kortenaken, maar hoeft nu niet meer zo ver te reizen. Paul vindt het aangenaam vertoeven in het centrum. "Ik word hier goed verzorgd. Normaal gezien zit ik alleen thuis en nu kan ik met mensen praten en spelletjes spelen, zoals Rummikub", glundert hij.

Het dagcentrum is elke weekdag geopend van 8u tot 19u. "De persoon of de mantelzorger mag kiezen wanneer en hoe lang ze ons nodig hebben", zegt Marleen. "Dat kan meerdere keren per week zijn, of maar één keer per week. Je kan een uurtje blijven of een hele dag." Een uur in de dagopvang kost 4,15 euro. Een warme maaltijd kost 4 euro.

Meest gelezen