Overpoort in Gent stapt over op herbruikbare beker zónder waarborg: "Voor bierglas vragen we toch ook geen euro?"

Vanaf januari schakelen de cafés van de uitgangsbuurt Overpoort in Gent stelselmatig over naar herbruikbare bekers zónder waarborg. "Dat we geen extra geld vragen is logisch, voor een bierglas hoef je ook niet te betalen." Nu gebruiken horecazaken er nog wegwerpbekers als het druk is.  

Vanaf januari is er een algemeen verbod op wegwerpbekers in België. Het gaat om de uitvoering van nieuwe Europese regels. Voor horeca-uitbaters betekent het dat ze bestaande voorraden wegwerpbekers mogen opgebruiken en dan moeten overschakelen naar een alternatief. De uitbaters van de cafés in de Gentse studentenbuurt Overpoort zijn overeengekomen om met herbruikbare bekers te werken zonder er een waarborg voor aan te rekenen. "Het is een logische beslissing, we vragen ook geen geld voor een bierglas", zegt Tim Joiris van de horecacel bij UNIZO Oost-Vlaanderen. Tot nu toe gebruikten horeca-uitbaters nog wegwerpbekers bij grote drukte. 

De cafés zullen in de toekomst met glas én hard plastic werken. "In het buitenland is de overschakeling hier en daar al gebeurd, zonder problemen. Op een bepaald uur switcht het personeel van glas naar plastic. Een waarborgsysteem is onhaalbaar." Wie in de Overpoort zal uitgaan, hoeft dus geen euro's bij zich te hebben om waarborg te betalen. De studentenbuurt lokt op een drukke avond tot 15.000 bezoekers.  

Overleg over afvalberg

De stad Gent nam eerder al maatregelen om de afvalberg te helpen verkleinen. De Overpoortstraat is heraangelegd en er zijn ook nieuwe vuilnisbakken neergepoot. De stad bestelde ook een studie over herbruikbare bekers in de uitgangsstraat. "Opvallend is dat een systeem met een waarborg ervoor zorgt dat mensen minder bekers achterlaten. We willen daarom graag overleg met de uitbaters", zegt schepen Tine Heyse (Groen). Er was eerder nog sprake van een proefproject, maar of dat er nog komt, is onduidelijk.

Geen Overpoortbeker

De haalbaarheidsstudie lanceert ook het idee om één uniforme herbruikbare beker te introduceren die overal in de Overpoort gebruikt zou kunnen worden. Een soortgelijk systeem bestaat nu al tijdens de Gentse Feesten. Bezoekers kunnen een beker op verschillende pleinen kopen én inleveren. "We zien dat in de Overpoort niet zitten. Een zaak verliest op die manier ook zijn eigenheid, we gaan dat niet doen", zegt Joiris. 

Meest gelezen