Bewaar je aardappelen best in de voorraadkast of de koelkast?
Je hebt het ongetwijfeld ook al wel gemerkt: na een paar dagen krijgen aardappelen die je in de voorraadkast hebt liggen soms van die rare uitlopers. Hoe komt dat? Is zo’n aardappel nog eetbaar? En bewaar je patatjes best in de voorraadkast of is de koelkast ook geen probleem? Ilse Eeckhout, coördinator van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), legt uit.
“Aardappelen bewaar je bij voorkeur in het donker”, steekt Ilse Eeckhout van wal. “Dat heeft alles te maken met het feit dat aardappelen die het licht zien, groen worden. Groene aardappelen zijn niet geschikt voor consumptie, omdat ze de gifitige stof solanine bevatten. Aardappelen ontwikkelen zich onder de grond, ver van het licht. Als ze gerooid zijn en bewaard moeten worden, doen we dat eveneens in het donker. Eventuele groene delen snijd je best weg en dan kan je de rest van de aardappel gewoon gebruiken.”
In de voorraadkast of de koelkast?
Leg je jouw aardappelen dan best in een donkere kelder? “Dat mag, maar moet niet”, vervolgt Eeckhout. “Je kan ze ook gerust in een doos leggen in de berging. Zolang het er maar donker is.” Die donkerte is maar één aspect, temperatuur een ander. Het mag niet te koud en niet te warm zijn op de plek waar je de patatjes bewaart. “Als aardappelen te warm bewaard worden, gaan ze kiemen en krijgen ze scheutjes. De aardappel denkt – door die warmte – dat hij al aan een volgend seizoen mag beginnen, weer mag groeien en nakomelingen mag produceren. Op zich is dat niet erg, je kan die kiemen eraf breken. Maar de aardappel heeft intussen wel zijn energie en vocht in die kiemvorming gestoken, waardoor je een slappe aardappel krijgt. Je kan die slappe knol nog steeds schillen en koken, maar die verliest wel aan kwaliteit. Na het koken ga je daarentegen niet merken dat het een verschrompeld exemplaar was.”
Aardappelen bewaar je best op een temperatuur tussen 8 en 12 graden.
Te koud bewaren mag ook niet: als een aardappel het te koud heeft, gaat hij suikers aanmaken. “Dat is een soort beveiliging tegen vorst. Maar die suikers geven aanleiding tot verzoeting. Na het koken van de aardappelen zal je een zoetere smaak proeven. Maak je er frietjes van, dan ga je bruine frieten krijgen als je ze gaat bakken. In een mum van tijd gaan ze verkleuren, zonder dat ze vanbinnen voldoende gaar zijn.” Die gevoeligheid voor koude maakt dat het geen goed idee is om je vers gekochte aardappelen in de koelkast te steken. “In de frigo is het 6 graden of minder, en dat is te weinig. Aardappelen bewaar je best tussen de 8 en de 12 graden Celsius.”
Plastic zakken? De gaatjes erin hebben een functie
In de supermarkt vind je aardappelen in plastic zakken of in papieren omhulsels met een soort netje erin verwerkt. “Een aardappel moet sowieso kunnen ademen, het is tenslotte een levend organisme. In een gesloten plastieken zak zal er vochtproductie zijn en een aardappel die nat wordt, begint te rotten. Dat vocht moet afgevoerd worden. Via het papier en het netje van de papieren zak lukt dat. Bij aardappelen die in plastieken zakken verkocht worden, zal je merken dat er gaatjes in die zak zitten. Die dienen eveneens om vocht te laten verdwijnen.”
Een aardappel kan je lang bewaren – een teler doet dat zelfs tot tien maanden lang. Hij behandelt de aardappelen wel om bijvoorbeeld het kiemen tegen te gaan. “Als consument kan je dat ook een hele periode doen”, zegt Ilse Eeckhout. “Bij 8 graden en in het donker blijven je aardappelen wekenlang goed.”
De keuken is meestal te warm.
Aardappelen met de aarde er nog aan?
Bij de boer in de buurt heb je ze al zien liggen: de aardappelen met de aarde er nog aan, zoals ze uit de grond komen. “Daar is niets mis mee”, zegt de expert. “Je kan ze ook zo bewaren, op voorwaarde dat er geen nattigheid of modder aan hangt.”
Er wordt gezegd dat het zou helpen om appels in de buurt van je aardappelen te leggen, om de uitlopers of kiemen te voorkomen. Klopt dat? “Dat is niet echt bewezen, maar er zit wel een kern van waarheid in”, zegt de aardappelkenner. “Er wordt op de appel ethyleen gevormd – een rijpingshormoon dat de appel van nature aanmaakt. Die stof zou de kieming van de aardappel wat kunnen afremmen. Maar je zou de aardappelen en de appelen dan al samen in een plastic zak moeten steken, anders zou dat ethyleen te snel verdwijnen. Dat is dan weer geen goed idee, want in die afgesloten zak ontstaat vocht. Ik vrees dat de truc in de praktijk niet echt helpt.”
Samengevat: bewaar je aardappelen koel en droog, maar zeker niet in de koelkast. “En doe dat in het donker”, besluit Ilse Eeckhout. “De keuken is meestal te warm. Leg je aardappelen dus best in je berging of de garage, waar je ze in een kartonnen doos steekt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
Welke zoute chips zijn de lekkerste? Dominique Persoone proeft 10 zakken en vindt één overduidelijke winnaar: “Smaak in balans en heerlijk crunchy”
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”