Hoogstraten wil overleg met andere grensgemeenten om sluikstort van cannabisplantages samen aan te pakken

Hoogstraten wil, samen met de burgemeesters en politie van zowel de Kempense als de Nederlandse buurgemeenten, het probleem van het drugsafval aanpakken. Op twee weken tijd zijn er in Hoogstraten, net voorbij de grens met Nederland, 6 sluikstorten gevonden met materiaal van cannabisplantages. De politie vermoedt dat die afkomstig zijn uit Nederland.

"In Hoogstraten zijn de laatste 2 weken 6 sluikstorten aangetroffen, vooral in Meer en in Minderhout. De lokale politie vond materiaal dat wellicht van één of meerdere cannabisplantages afkomstig was. Het gebeurde onder meer in de Bergenstraat, het Paterspad en de Goorkensdreef", zegt de burgemeester van Hoogstraten, Marc van Aperen (Hoogstraten Leeft).

Het gerechtelijk lab kwam ter plaatse en de stadsdiensten ruimden al het materiaal op. Politie en parket startten een onderzoek maar konden nog geen daders vatten.

We willen vermijden dat Hoogstraten en de andere grensgemeenten stortplaatsen voor cannabisafval worden

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft)

"Vanochtend hebben we overleg gehad met de politie. Eind deze week zitten we samen met de burgemeesters van de Kempense buurgemeenten Arendonk, Ravels, Baarle-Hertog, Merksplas en Rijkevorsel. Ook de 2 korpschefs van de politiezones Noorderkempen en Kempen Noord-Oost worden erbij betrokken. Maar ik heb ook al een verzoek gestuurd naar de collega's uit Nederland, om te checken hoe groot het probleem bij hen is", zegt Van Aperen.

Zo kregen de burgemeesters van Zundert, Baarle-Nassau, Breda, Alphen-Chaam al een uitnodiging in de bus om samen te zitten. "We vermoeden dat het afval afkomstig is van cannabisplantages uit Nederland, omdat er net over de grens, op Belgisch grondgebied, wordt gestort. Daarom willen we samenwerken met onze Nederlandse collega's. Zo kunnen we het probleem in kaart brengen en samen de strijd aangaan tegen het sluikstorten van drugsafval."

Drugsafval is een echte plaag geworden in de grensstreek maar we kunnen niet aan alle grensovergangen camera's of politie zetten

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft)

"Want het is een echte plaag aan het worden in de grensstreek. Maar we kunnen niet aan alle grensovergangen camera's of politiemensen zetten. Hoogstraten alleen al telt 29 grensovergangen met Nederland. Vaak wordt er gesluikstort aan kleine binnenweggetjes."

"Er is dus nog wel wat werk om alles in kaart te brengen. We willen kost wat kost vermijden dat we het afvalstort worden van cannabisplantages", besluit Van Aperen strijdlustig.

Meest gelezen