Archieffoto ter illustratie
© Gregory Van Gansen / Photo News

Antwerpse handelaars verontwaardigd over werken aan viaduct Merksem: "Waarom moet dit tijdens drukste kerstweekend gebeuren?"

De handelaars in Antwerpen zijn verontwaardigd over de timing van de werken aan het viaduct in Merksem. Daar is opnieuw een brugvoeg kapot die hersteld moet worden, en dat zou tijdens het laatste weekend voor kerst gebeuren. Dat is volgens Nico Volckeryck van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) nefast voor de handelaars in de stad, die tijdens die periode ongeveer 30 procent van hun jaaromzet draaien.

Aan het viaduct in Merksem is er op de Antwerpse ring richting Gent opnieuw schade aan een brugvoeg. Die zal hersteld moeten worden tijdens twee weekends en daarbij wordt ernstige verkeershinder verwacht. Een daarvan is het weekend van 16 tot en met 19 december, het laatste weekend voor kerst. En daar zijn de Antwerpse handelaars niet blij mee.

We zijn verbouwereerd, dit is voor de handelaars de drukste periode van het jaar
Nico Volckeryck, regiodirecteur NSZ voor Groot-Antwerpen

"We zijn verbouwereerd. Dit is voor ons de drukste periode van het jaar, wanneer de kerst- en nieuwjaarsinkopen worden gedaan. We moeten daar bijna 30 procent van onze jaaromzet draaien", zegt Nico Volckeryck van het NSZ verontwaardigd. "Voor de zelfstandigen en ook voor de horeca is dat een zeer belangrijke periode, en dan komen ze met werken af waar ze eigenlijk een aantal maanden geleden ook al werken uitgevoerd hebben."

Park en rides kunnen volgens Volckeryck geen totale oplossing bieden. "We zien dat er nu nog weinig gebruik van gemaakt wordt. Het wordt wel gestimuleerd, maar het moet een dubbel verhaal zijn. Je kan mensen niet dwingen om naar een park en ride te gaan zolang de dienstverlening van trams niet optimaal verloopt."

Het NSZ roept nu op om de werken uit te stellen, en een gesprek aan te gaan. "Ons voorstel is om te wachten tot 15 januari. Als we nu toch al twee weken wachten voor de werken, dan zal het probleem toch niet zo groot zijn. Daarnaast gaan we ook in gesprek om te bekijken of er echt geen andere oplossing is. Voor ons is de eerste oplossing om het uit te stellen, maar als ze heel overtuigend kunnen zijn, zullen er toch garanties moeten komen dat er een vlotte verkeercirculatie is voor mensen die naar de stad willen komen", besluit Volckeryck.

Meest gelezen