Live Beursblog – 6 december 2022 – Business AM

22.12 – Nasdaq verliest 2 procent

De belangrijkste Amerikaanse beursindexen zijn de handelsdag met verliezen tussen 1 en 2 procent geëindigd:

  • De Dow Jones verloor 1,03 procent, tot ruim 33.596 punten.
  • De S&P 500 gaf 1,44 procent prijs, tot iets meer dan 3.941 punten
  • Techindex Nasdaq kreeg de grootste klap en verloor precies 2 procent, tot ruim 11.014 punten.

21.17 – Rentevrees trekt Wall Street lager

De Amerikaanse beurzen staan duidelijk lager door vrees voor meer renteverhogingen na sterke macro-economische cijfers, die erop wijzen dat de economie nog steeds te hard draait. De belangrijkste beursindexen verliezen 1,4 tot 2,4 procent.

Wall Street heeft het lastig sinds het sterke banenrapport van vorige week. Zorgen over een strenger rentebeleid van de Federal Reserve nemen weer toe, nadat beleggers juist waren gaan hopen op kleinere rentestappen.

20.12 – Agnelli’s duwen Just Eat Takeaway uit AEX-index

Exor, de vanuit Nederland opererende holding van de Italiaanse zakenfamilie Agnelli, komt in de AEX, de hoofdindex van Euronext Amsterdam. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway moet plaats ruimen, zo maakte Euronext bekend.

18.56 – Nationale Bank waarschuwt voor 9 miljard euro verlies in periode tot 2027

De Nationale Bank raamt dat haar verlies in het huidige boekjaar tussen 600 miljoen en 800 miljoen euro zal uitkomen. Dat meldt de NBB in een persbericht nabeurs.

Maar vooral de prognoses voor de komende jaren vallen op:

  • “Volgens de huidige marktverwachtingen” zal de Nationale Bank verliezen blijven maken tot en met het boekjaar 2027.
  • En verder: “Mocht dergelijk scenario zich materialiseren, wat omgeven is met grote onzekerheid, en bij ongewijzigde balanssamenstelling, zou dat leiden tot totale verliezen in een grootteorde van 9 miljard euro over deze periode.”

Het mogelijke monsterverlies heeft te maken met de koerswijziging bij de Europese Centrale Bank:

  • Doordat de ECB de rente opschroeft om de inflatie tegen te gaan, moet de Nationale Bank veel meer rente betalen aan de commerciële banken die bij haar hun geld parkeren.
  • Een stijging van de beleidsrentes van de ECB met 25 basispunten doet de kosten van de Bank op jaarbasis toenemen met ongeveer 310 miljoen euro.

Het dividend voor de private aandeelhouders wordt geschrapt. De instelling is voor de helft in overheidshanden en zit voor de overige helft bij het grote publiek via de beurs.

18.40 – Shurgard trekt naar Guernsey

Shurgard Self Storage wordt in maart 2023 een Britse Real Estate Investment Trust of REIT. Dit maakte de opslagspecialist nabeurs bekend, na afloop van een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Door een REIT op Guernsey te worden, denkt Shurgard – vandaag nog een Luxemburgs bedrijf – de belastingdruk te verlagen. De aandelen zullen wel aan Euronext Brussel genoteerd blijven.

17.53 – Toezichthouders EU bedreigen advertentiemodel Meta

Meta Platforms mag van Europese privacytoezichthouders zijn gebruikers niet vragen om gepersonaliseerde advertenties toe te staan die gebaseerd zijn op hun surfgedrag. Dat zeggen personen die bekend zijn met de situatie volgens The Wall Street Journal.

De uitspraak van de privacywaakhond betekent mogelijk dat Meta minder data mag gebruiken om zulke advertenties te verkopen. Lees er hier meer over.

Mark Zuckerberg – (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

17.44 – Europese beurzen sluiten in de min

De Eurostoxx50 liet vandaag 0,5 procent liggen en de Bel20 dook 0,2 procent.

  • KBC was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. De grootbank won 1,4 procent.
  • Het vastgoedbedrijf VGP verloor dan weer 4,7 procent.

17.09 – Amerikaanse toezichthouder wil meer info van Kroger over geplande overname Albertsons 

 De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission wil meer informatie van Kroger over zijn geplande overname van rivaal Albertsons voor 25 miljard dollar.

De supermarktreus zegt dat deze stap werd voorzien, omdat toezichthouders goed willen kijken naar een deal die twee van de grootste spelers in de Amerikaanse supermarktwereld verenigt. Het verzoek verlengt de periode van dertig dagen, die toezichthouders volgens de Amerikaanse mededingingswetgeving standaard krijgen om bezwaren te maken tegen een fusie. Als de informatie is verstrekt, gaat er opnieuw een termijn van dertig dagen in. Meer info hier.

16.46 – Obligatiehandel: speelden Deutsche Bank en Rabobank jarenlang onder een hoedje?

We gaan hier dieper in op het kartelonderzoek (post van 12.59) dat zich richt op Deutsche Bank en Rabobank.

16.11 – “Het is nog te vroeg om de Amerikaanse renteverhogingen te staken”

Jim Cramer, de bekende financiële journalist bij de Amerikaanse nieuwszender CNBC, is ervan overtuigd dat het voor de Federal Reserve te vroeg is om de renteverhogingen te staken. “De Fed zal niet stoppen met verkrappen totdat ze meer bewijs ziet van echte economische pijn”, klinkt het. Hij verwijst onder meer naar de arbeidsmarkt die in vuur en vlam staat. Lees er hier alles over.

15.36 – Gemengde opening Wall Street

We zien een gemengd beeld op Wall Street na het luiden van de openingsbel. Na enkele minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent in het groen en staat de Nasdaq op een verlies van 0,25 procent. De S&P500 blijft moment ter plaatse trappelen.

14.44 – Planbureau: “Volgend jaar 5,3 procent inflatie in België”

Het Planbureau heeft zijn jongste inflatievooruitzichten bekendgemaakt:

  • 2022: De gemiddelde inflatie zou dit jaar afklokken op 9,6 procent. De psychologische kaap van 10 procent wordt dan net niet gehaald.
  • 2023: Ook volgend jaar blijft de inflatie hoog, al zal er volgens de prognoses sprake zijn van vrijwel een halvering, tot 5,3 procent.
  • Ter vergelijking: in 2021 bedroeg de inflatie 2,44 procent en een jaar eerder amper 0,74 procent.

14.05 – OESO ziet hoogste voedingsinflatie sinds 1974

De inflatie in landen in het Oeso-gebied is in oktober verder opgelopen. Dat meldt de denktank uit Parijs. De inflatie kwam uit op 10,7 procent op jaarbasis. In september bedroeg de inflatie 10,5 procent.

  • In 18 van de 38 Oeso-landen kwam de inflatie in oktober uit op dubbelcijferige percentages.
  • Voor voedselprijzen gold een stijging van 16,1 procent tegen 15,3 procent een maand eerder. Dit is het hoogste percentage sinds mei 1974.
  • De prijzen voor energie liepen op jaarbasis met 28,1 procent op. In september was dit 28,8 procent. In 13 Oeso-landen stegen de energieprijzen met meer dan 30 procent.

12.59 – Deutsche Bank en Rabobank verdacht van kartelvorming in obligatiehandel

Deutsche Bank en Rabobank hebben mededingingsregels geschonden bij de handel in staatsobligaties in euro’s. Dat meldt de Europese Commissie op basis van een eerste onderzoek.

Volgens de Commissie hebben de banken tussen 2005 en 2016 via hun handelaren gevoelige informatie gedeeld en gecoördineerd gehandeld, vooral via email en chatrooms. Indien de voorlopige onderzoeksresultaten worden bevestigd, dan hebben Deutsche Bank en Rabobank de regels overtreden.

Aanvankelijk wilde de Commissie een schikking treffen met de twee banken, maar gebrek aan vooruitgang maakte dat de EC besloot de normale procedure te volgen.

12.11 – Basic-Fit laat klanten niet meer toe om zomaar in elke club te sporten

De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit heeft een ingrijpende verandering doorgevoerd, waardoor veel klanten niet meer in elk filiaal kunnen sporten. Die beslissing komt er na enkele turbulente jaren voor het bedrijf.

Het is nog maar de vraag of het bedrijf klanten op die manier kan aanzetten om het duurdere ‘Premium’-abonnement aan te schaffen. Dat zal je nodig hebben om in alle fitnesszalen van de keten te kunnen sporten. Een ‘Basic’-lidmaatschap kost 20 euro per 4 weken, terwijl je voor een ‘Premium’ 30 euro betaalt. Lees er hier alles over.

Het aandeel van Basic Fit noteert momenteel 2,75 procent in de min.

11.37 – “Groeiaandelen spoedig weer koopwaardig”

Hoewel waarde-aandelen momenteel iets beter presteren dan groei-aandelen nadert er een ommekeer. Dat zegt Bob Homan, Hoofd Investment Office ING, voor de camera van ABM Financial News. “Op dit moment hebben we nog een voorkeur voor wat meer waarde-aandelen en zijn dan ook overwogen in de sectoren energie, financiële waarden en ook gezondheidszorg”, aldus Homan.

Maar ergens tussen nu en drie maanden moet de belegger volgens Homan meer gaan kijken naar groei-aandelen. Het is volgens de expert van ING echter lastig bepalen wanneer dat moment er precies komt. “Een beetje op gevoel timen”, aldus Homan. Interessant worden dan bijvoorbeeld de halfgeleideraandelen, en dan vooral die zijn afgestraft, zoals Nvidia.

“Dus nu nog wat waarde, maar snel draaien”, adviseert Homan.

10.46 – Toppers weg bij Slack en Salesforce

Lidiane Jones – Getty Images

Het regent ontslagen aan de top van het chatplatform Slack en moederbedrijf Salesforce. Slack-CEO Stewart Butterfield kondigt zijn vertrek aan, net als enkele directieleden.

Vorige week maakte ook Bret Taylor, de co-CEO van Salesforce, zijn exit bekend. Volgens Butterfield is er geen verband te zoeken. Mogelijk zijn de vertrekken bij Slack het gevolg van afspraken die twee jaar geleden gemaakt zijn bij de overname. De Braziliaanse Lidiane Jones, een topdirecteur bij Salesforce, is benoemd tot nieuwe CEO van Slack.

10.01 – Metallica waarschuwt voor cryptozwendel

Metallica waarschuwt voor fraudeurs die beweren cryptomunten van de metalband uit te delen, naar aanleiding van het nieuwe album van de groep. In werkelijkheid gaat het om phishing en worden de fans afgeleid naar valse websites.

09.14 – Brusselse beurs opent met minieme winst

De Bel20 is vandaag met een heel kleine winst gestart. Kort na de openingsbel steeg de Belgische sterindex 0,1 procent naar 3.738,62 punten.

  • De uitblinker in de index was UCB met een koerswinst van 2,0 procent. Barclays gaf vandaag een koopadvies voor UCB af, terwijl Morgan Stanley het aandeel maandag juist op de verkooplijst plaatste. 
  • Verder wonnen AB InBev 0,5 procent en Aperam ook een half procent.
  • VGP en Sofina waren met verliezen van 0,8 en 1,6 procent de sterkste dalers.

09.09 – M&G over rapport duurzame doelstellingen: “Deprimerende lectuur, maar mogen niet vervallen in defaitisme”

Leesvoer voor beleggers, uit het voorbije BAM-weekend ?

08.17 – Duitse fabrieksorders stijgen sterker dan verwacht

De Duitse fabrieksorders in oktober, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, stegen met 0,8 procent op maandbasis, tegen een herziene daling van 2,9 procent in september, waar eerder een min van 4,0 procent voor was berekend. De prognose van economen duidde voor oktober op een stijging met slechts 0,2 procent.

Meer hier

08.11 – Australische centrale bank verhoogt rente met 25 basispunten

De Reserve Bank of Australia (RBA) heeft de rente voor de derde keer op rij met 25 basispunten verhoogd, nu naar 3,10 procent. 

Philip Lowe, gouverneur van de Reserve Bank of Australia (RBA) — foto: Getty

De bank gaf vandaag opnieuw aan dat de inflatie ‘down under‘ nog altijd hoog is, met in oktober 6,9 procent. De RBA verwacht dan ook dat de komende tijd de rente verder omhoog gaat.

Meer hier

07.01 – Rode sluiting in New York

Goedemorgen!

Wall Street heeft de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De S&P500 verloor 1,8 procent en de Dow Jones dook 1,4 procent lager. De Nasdaq liet 1,95 procent liggen.

  • De angst voor een forse renteverhoging neemt opnieuw toe bij de beleggers. Vorige week kwamen we te weten dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds in vuur en vlam staat. Uit het banenrapport bleek dat er in november 263.000 jobs zijn bijgekomen in de VS. Dat was meer dan verwacht (200.000).
  • En als dat nog niet voldoende was, kregen de beleggers vandaag te horen dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM) is gestegen van 54,4 in oktober naar 56,5 punten afgelopen maand.
    • Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei onlangs nog dat de arbeidsmarkt meer moet afkoelen, wil de Fed er zeker van zijn dat de inflatie een duurzame neerwaartse beweging zal maken in de richting van zijn doelstelling van 2 procent.
Meer