Drie keer zoveel mensen moeten aankloppen bij OCMW Brussel: "Zonder maatregelen zal aantal daklozen stijgen"

Het OCMW van Brussel heeft in november drie keer zoveel hulpaanvragen gekregen als in een gemiddelde maand. Deels gaat het om een nieuw publiek dat sinds de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt. 

Normaal gezien ontvangt het OCMW van Brussel elke maand een 100-tal aanvragen. Vorige maand waren dat er al 300. Steeds meer mensen die vroeger geen beroep moesten doen op het OCMW, zien zichzelf nu wél verplicht om aan te kloppen bij de Dienst Schuldbemiddeling en Energie. "We zien deels een nieuw publiek langskomen", legt woordvoerder Jan Willems uit bij Bruzz. "Mensen die een inkomen hebben en eigenaar zijn van een eigen woning, maar maandelijks afrekeningen krijgen die ze niet meer kunnen betalen."

Deze mensen komen vaak niet in aanmerking voor het sociaal tarief, dat wordt toegekend op basis van het gezinsinkomen. "Maar zelfs mensen die een sociaal tarief hebben, krijgen het moeilijk. Energie wordt een steeds grotere hap uit hun budget, dat mag je niet onderschatten", legt Willems verder uit.

Nieuwe daklozen

Ook de OCMW's in de andere 18 gemeenten van het Brussels Gewest zien het aantal hulpaanvragen de laatste tijd opvallend stijgen. Ook de huurdersbond krijgt geregeld mensen over de vloer met financiële problemen. "Vaak zijn dat - paradoxaal genoeg - huurders van sociale woningen", weet Jose Garcia van de Brusselse Huurdersbond. "Ze hebben net de stijging van hun huurprijzen en de huurkosten ontvangen.

De Huurdersbond wil dat de Brusselse regering meer maatregelen neemt. "We hebben aan minister-president Vervoort gevraagd om snel een verbod op uithuiszettingen in te voeren. Dat is al in voorbereiding, maar zou pas na de winter van kracht worden. Terwijl mensen op dit moment al dreigen uit hun huis gezet te worden omdat ze de huur niet meer op tijd kunnen betalen", aldus nog Garcia. Zonder snel verbod verwacht de Huurdersbond binnenkort een drastische stijging van het aantal daklozen in Brussel.

Meest gelezen