Mede-eigenaar Pakawi Park is verbannen uit eigen dierenpark na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Balen, Zwijndrecht -

Ging Tommy P. (50), één van de twee eigenaren van dierentuin Pakawi Park in Balen, tijdens het werk seksueel over de schreef? Acht vrouwen, onder wie twee minderjarige jobstudenten, menen van wel. Zolang het onderzoek loopt, mag hij zijn eigen park niet meer in.

Pieter Huyberechts

Het begon met één klacht, waarna nog meer vrouwen volgden. De voorbije maanden stapten in totaal acht vrouwen naar de politie met de melding dat de eigenaar van Pakawi Park – de vroegere Olmense Zoo – over de schreef ging met zijn gedrag. Onder hen twee minderjarige jobstudenten.

Alle acht spreken ze volgens het Antwerpse parket dezelfde taal: verhalen van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag in de dierentuin. Volgens onze informatie zou er sprake zijn van handtastelijkheden en ongepaste opmerkingen.

In eerste instantie was het de recherche van de politiezone Balen-Dessel-Mol die zich over de klachten ontfermde. Alleen bleven er dus maar klachten komen. Onlangs werd beslist om een gerechtelijk onderzoek te starten en een onderzoeksrechter op de vermeende seksuele wantoestanden in het dierenpark op de zaak te zetten.

Park vernieuwd

Voorlopig spreekt het parket van aanranding van de eerbaarheid en aantasting van de integriteit. Maandag vond in Burcht een huiszoeking plaats bij Tommy P. (50). Hij nam drie jaar geleden samen met Wim Verheyen, zoon van de vroegere eigenaar, het park over. Tommy P. is een gekend ondernemer in het Antwerpse. Hij bezit onder meer een “luxebioscoop”.

De Olmense Zoo in Balen, destijds gesloten door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), werd onder zijn leiding herdoopt tot Pakawi Park, gespecialiseerd in katachtigen en nadrukkelijk met meer plaats voor de dieren. Vraag is dus of er ook meermaals seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvond binnen de contouren van de werkomgeving.

Verbod: eigen dierentuin betreden

De verdachte mocht na verhoor bij de onderzoeksrechter beschikken. Hij is vrij onder voorwaarden. “Als ik zware fouten had gemaakt, dan zou ik mijn telefoon niet kunnen opnemen”, reageert hij. “Ik ontken formeel alle aantijgingen. Dit kadert in een hetze, meer tamtam wil ik hier nu niet aan vuilmaken.” Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de eerste vrouw die klacht tegen hem indiende.

Voorlopig mag hij tot zijn grote verbazing zijn eigen park niet meer in. Zijn mede-eigenaar hoopt dat er snel duidelijkheid komt. “Vorige week hebben we nog samen vergaderd, nu moet ik de boel hier alleen zien te runnen”, zegt Verheyen. Ik weet dat er al geruime tijd een onderzoek liep, maar ik heb mij daar altijd heel neutraal in opgesteld. Ik weet niet of en wat hij mispeuterd heeft. Dat hij spreekt van een vete, is zijn zaak. Ik kan enkel hopen dat er snel opheldering volgt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer