Het team van Deprez.
Deprez

Deprez uit Kortemark is KMO van het jaar

Het familiebedrijf Deprez uit Kortemark is verkozen tot "KMO van het jaar". Deprez ontwerpt en produceert machines en installaties voor andere ondernemingen. Volgens werkgeversorganisatie Unizo verdient het West-Vlaamse bedrijf de titel "omwille van hun duurzame aanpak en het grote innovatiegehalte de voorbije jaren".

De West-Vlaamse kandidaat Deprez haalde het in de eindronde van de verkiezing "KMO van het jaar" van vier andere kleine en middelgrote ondernemingen: Sylvester Productions (Vlaams-Brabant), Huurland (Oost-Vlaanderen), Fietsen De Geus (Antwerpen) en Fruitsnacks (Limburg). 

Winnaar Johan Deprez stampte samen met zijn vrouw in 1984 het bedrijf uit de grond. Deprez ontwerpt en produceert machines en installaties voor bedrijven uit drie sectoren: bulkgoederen, voeding en recyclage. Intussen telt Deprez 80 medewerkers en worden de machines wereldwijd geleverd, tot in Australië en Canada.

"Pluim op onze hoed"

"Het voelt zeer speciaal om van al die kleine en middelgrote ondernemingen de beste te zijn", vertelt Jeroen Deprez, zoon van de zaakvoerders. Jeroen is ondertussen ook al in het bedrijf gestapt en hij zal het overnemen. "We hadden dit niet meteen verwacht, maar we zijn uiteraard heel blij en trots op al onze medewerkers." 

"Het is een titel die ons eens in een ander daglicht stelt. We kunnen zo een pluim op onze hoed steken, want normaal spreken we ons daarover niet echt uit. Dat is dan de West-Vlaamse bescheidenheid, maar nu is het een beloning voor wat we dagdagelijks doen." 

Belangrijke prijs

Deprez sprong er volgens de vakjury uit vanwege hun duurzame aanpak en het grote innovatiegehalte de voorbije jaren. "Met de medewerking van twintig ingenieurs beschikken ze inmiddels over vier octrooien wat hen wereldwijde bekendheid geeft. Ook qua maatschappelijk engagement en financiële gezondheid onderscheidt het bedrijf zich", klinkt het bij de jury. 

"Het zijn vaak de grote spelers die in de kijker staan", zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. "Maar er zijn veel lokale kmo's die ook op internationaal vlak uitblinken in innovatiekracht en toegevoegde waarde. Met de uitreiking brengen we deze parels onder de aandacht. De kmo’s zijn en blijven de motor van onze economie. Zij zorgen in ons land voor twee miljoen arbeidsplaatsen in de private sector en creëren jaarlijks 147,2 miljard euro aan toegevoegde waarde. Dat is maar liefst 65% van de totale tewerkstelling in de privésector en 61% van de toegevoegde waardecreatie."

Meest gelezen